FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-07-24

Mítoszgyártás

A CNN a Világbankra hivatkozva azt állította, hogy a világ fakitermelésének 90%-a illegális. Hogy lehet ezt állítani és mi a valóság? Tévismeret terjesztés magas fokon.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Az alábbiakat Rupert Oliver, nemzetközileg több mint 20 éve elismert független szakértő írta. Az Amerikai Lombosfa Export Tanács egyik intézetének az igazgatója.

 

A CNN-nek a Világbank egy gyenge kutatására alapozott szegényes híre jól mutatja hogyan keletkeznek az illegális fakitermelésről szóló tévismeretek.

Így kezdődik a CNN hír: "A Világbank illegális fakitermelésről szóló új tanulmánya azt tartalmazza, hogy két másodpercenként futballpályányi erdőt tarvágnak a Földön és ez a probléma most globális járvány. A tanulmány becslése szerint az évi összes fakitermelés 90%-a illegális, mintegy 10-15 milliárd USD érékben."

Tehát a világ egyik legnagyobb és legjobban elismert hírügynöksége idézi az ENSZ egyik hivatalos testületét, miszerint a világ fakitermelésének meghatározó többsége illegális eredetű. Ki érvelhet ez ellen?

 

Azonban ássunk a felszín alá, és látható lesz, hogy ezen állítások teljesen hamisak. A 90%-os állítás úgy tűnik, hogy az illegális fakitermelésre csak 4 trópusi ország - Brazília, Mexikó, Indonézia és Fülöp szigetek - idejétmúlt adatain alapul, de a CNN cikket oly rosszul írták meg, hogy az lehet az olvasó benyomása, hogy ez a világ egészére érvényes.

A "futballpálya" állítás a CNN-nek közvetlen idézete a Világbank tanulmányból, amely viszont egy 2009-es Chatham House jelentéstervezetre hivatkozik. Ez utóbbit aprólékosan átnézve, abban nem szerepel a futballpálya kifejezés, hanem burkolt (közvetett) hivatkozás a FAO globális szintű 2000-2005. közötti trópusi erdővesztési adatára, mely mintegy évi 13 millió hektárt mutat. (Ha utánaszámol, ez valóban másodpercenként két futballpályát tesz ki.) A Világban azonban elfelejti megemlíteni, hogy a trópusi edővesztés számos tényező következménye, melyek között a szegényes erdészeti szabályozás csak az egyik, ugyanakkor más említésre méltó okok a lélekszám növekedése, a földterületek szárazodása és átalakításuk eladható gabonát termő területekké.

Azt sem említi a Világbank, hogy a világ kereskedelmi faanyag forrásainak döntő többsége a trópusi zónán kívüli országokból származik, ahol az illegális fakitermelés ritka és az erdőtelet nő.

A probléma természetesen az, hogy kevés ember veszi az időt és fáradtságot arra, hogy feltegye ezeket a kérdéseket. A CNN riportot szó szerint továbbmásolták szerte az interneten megerősítve a nagyközönségnek a nemzetközi erdészeti szektor hibás gyakorlatával kapcsolatos előítéletét. Semmi kétség ne legyen afelől, hogy az illegális fakitermeléssel kapcsolatos következő jelentések megismétlik ezeket a tévútra vezető állításokat, majd azokra ismét hivatkozik a Világbank. És így megy ez tovább.

Forrás: IHB 2012-07-19, americanhardwood.org
Ford.Szerk: Mőcsényi

(U.i: A hiúzról önnek mi jut eszébe?)

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.