FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-08-03

Szélerőmű torony fából

A Hannoveri Egyetem területén elkezdték a fa szélerőmű-torony prototípusát építeni. 100 m magas lesz, 400 m3 fából. Jobb a fa, mint az acél erre a célra a gyártó szerint.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A történet 4 évvel ezelőtt kezdődött, de a bürokrácia és az engedélyezési eljárás viszontagságai miatt a gondolat most kezd valóra válni. Holger Giebel, a Timbertower GmbH (Fatorony Kft.) ügyvezetője már azt mondta bárcsak valahol külföldön kezdtünk volna hozzá, ott biztos egyszerűbb lett volna. Már majdnem lemondott tervéről, mikor cégében az Impulsus Clean Technologies GmbH többségi tulajdont szerzett és életet lehelt ebbe a projektbe.

Új szélerőműre nagy az igény Németországban, a piac tehát adott. M a tornyok 90-95%-a acél, a többi beton. Giebel optimista: 5 éven belül akár 1000 fából készült szélerőmű torony is állhat majd.

A rotor tengely minél magasabban van, annál több ott a szél és annál gazdaságosabb a vállalkozás. A 100-150 m-es magasság már nagyon jó, és kifejezetten ebben a magasságban kezd megmutatkozni a fa előnye az acéllal szemben. A 100 m-nél magasabb acéltorony alig építhető gazdaságosan, a statika és a logisztika miatt. Az acéltornyok elemeit csövekként viszik a helyszínre. A 110 m magas acéltorony tődarabjának 4,2 m az átmérője és ennél több nem fér el a hidak alatt. A beton esetében pedig nagy kérdés, hogy a 20 évi élettartam utáni újrahasznosítás hogyan oldható meg.

A megújuló fából készített torony ugyanakkor "lapraszerelten" szabványos konténerekben és szokásos kamionokkal a helyszínre szállítható, majd ott összeszerelhető. A legnagyobb elemek a 30 cm vastag, 15 m hosszú és 2,8 m széles rétegeltfa panelok. (Az anyag neve: Brettsperrholz = BSH. Ebben gyalult deszkaszálakból szélességtoldott hasonlót, de keresztszállal ragasztanak, a rétegeltlemezhez hasonlóan természetesen páratlan rétegszámban annyi rétegben, amennyi az adott felhasználási helyhez elegendő. BSH a rövidítése a Brett-Schicht-Holz-nak is, amely a rétegelt-ragasztott tartó: gyalult deszkaszálak lapjukon egymás fölé ragasztva.)

A kész fatorony tőben 7x7 m, a csúcsnál 2,4 x 2,4 m. Először ragasztott tartókból felépítik a torony szerelővázát, azon elhelyezik a nyolcszögletű platókat rétegeltfa panelből, majd szintén rétegeltfa panelből erre erősítik a külső héjat. A tényleges teherhordó szerkezet ez a külső héj lesz, a belső váz ennek a szerelőállványa.

A rétegeltfa panelokat a KLH Massivholz GmbH gyártja lucfenyőből, az első torony építését a Holzbau Cordes veszi át. (KLH = Kreuzlagenholz)

 

Fából elvileg akár 200 m magas tornyot is lehetne építeni. Azonban ez egyelőre elmélet, hiszen a legmagasabb daru is csak 165 m-ig ér fel, a turbinát pedig a torony tetejébe fel kell tudni daruzni. E nagy magasságban a fatorony jobban állja a dinamikus terhelést, mint az acél.

Az időjárási viszontagságok elleni védelemhez a borító és egyben teherhordó panelokat hegeszthető építőfóliával kasírozzák. Ez sérülés esetén könnyen javítható. Vegyszeres favédelem nincs.

A Timbertower GmbH 20 év élettartam garanciát ad a toronyra. Ehhez a Hannoveri Egyetemmel öregbítéses kísérleteket végeztek. A tűzvédelemre és minden egyébre a cég rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal. Az acélhoz képest most 10-20% az árelőnye a fa toronynak. Ez persze függ a mindenkori acéláraktól is.

 

További lehetőség a tengerek part menti sávjaiban szélerőműhöz a fatorony használata. Itt az acélt vastagabbra kell készíteni, hogy a levegő sótartalmának elegendően ellenálljon. A fát ugyanakkor a tengeri levegő sója nem hogy bántaná, inkább tartósítja. Fa esetén ugyanakkor a víz-levegő határterület a problematikus, ezért a tervek szerint majd 3 acéllábon készítik el azt a fogadószintet, ahonnét utána fával lehet a tornyot folytatni.

 

Az ősi szélkerekek tornya a legtöbb esetben fából volt, majd mára nem használnak fát e toronyonál. Ezen akar változtatni a Timbertower!

Forrás és képek: bauwesen

FATÁJ kiegészítés:

A fatoronynak saját honlapja is van, mely segítségével az építési terület megtekintésére is be lehet jelentkezni.

Megjegyzem, ha igaz lesz az 1000 db-os szélerőmű-torony fából, az legalább 400.000 m3 kifejezetten nagy értékű faterméknek és azok gyártóinak, illetve a sor elején a kihozatal szerint ennél is nagyobb mennyiségben a fát kibocsátó erdőgazdálkodónak fog piacot teremteni.

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.