FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-08-15

Megújuló garnitúrák - adóssághullámok a Retznél

Ripsz-ropsz bezárt az utóbbi hetekben a Retz bútorbolt-hálózat. A márkanév tulajdonosaként az elmúlt két évben már három különböző cég hagyott hátra tetemes tartozásokat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on



Ismét próbára teszi vevőinek türelmét a Retz bútorkereskedői márkanév aktuális tulajdonosa. Bár néhány héttel ezelőtt az áruházlánc számos boltjában felvettek még új megrendeléseket, július utolsó napjaira elérhetetlenné vált a cégcsoport és annak zászlóshajója, a Retz Holding Bútorkereskedelmi Kft. A boltok bezártak, a telefonok többségét kikapcsolták, a fővárosi Reitter Ferenc utcai áruházban még a tűz esetén riasztandó szám sem válaszol, az internetes honlap lapzártánkig csak "kihagyhatatlan" ajánlatokról és egy jótékonysági akcióról harsogott. A holdinggal szemben júniusban az egyik vevő, a holding tulajdonában lévő cégek közül négynél az adóhivatal indított végrehajtási eljárást, még április-májusban.

 

Mindezek ellenére a HVG megkeresésére a holding ügyvezetője, Szabó Krisztián azt állította írásban, hogy "a cég által megadott telefonszámokon munkaidőben a vevők részére a kollégáink rendelkezésre állnak". Hozzáfűzte, hogy a Retz valamennyi vevői megrendelését teljesíti, nagykereskedelmi tevékenységét változatlan feltételekkel folytatja, és nem mondott le a kiskereskedelme újraindításáról sem. Az utóbbi két év történései alapján aligha vonható kétségbe, a vásárlóknak épp emiatt volna mitől tartaniuk a magyar piacon 2008-ban még holtversenyben negyedik legnagyobb bútorkereskedelmi márkatulajdonosától.

 

A 13 éve bevezetett Retz név mögött immár két éve gyors egymásutánban váltják egymást az idővel elérhetetlennek bizonyult vállalkozások. Az alapító, Török Zsolt a kilencvenes években indult Pápáról, ahol több különböző profilú üzletet működtetett, ám kinőtte a kisvárost, és 1999 végén megalapította a Poltrend Kft.-t, amelyhez két pápai üzlettárs, Retz Júlia és Fonyódi Attila is csatlakozott. A válság előtt futott is a szekér: 2006-ban a Retz bútoráruházláncnak országszerte 23 üzlete volt, 300 embernek adott munkát, árbevétele 2008-ban a 8 milliárd forintot is meghaladta. Akkoriban az eredményeit részben annak tulajdonították, hogy exkluzív szerződést kötött a legnagyobb lengyel bútorgyártóval, a Black Red White S.A.-val, és zömében annak viszonylag olcsó, ám szemrevaló termékeit árulta, amiért meg is orrolt rá a hazai bútoripar.

 

A válság kirobbanása után, 2009-ben azonban csaknem megfeleződött a Retz forgalma. Akkor indult be a menekülés az adóssághegyek alól. 2010. február 10-étől a kínai Lau Kin Wai vált a Poltrend Kft. tulajdonos-ügyvezetőjévé. A felszámolási eljárás 2010 novemberében indult meg a cég ellen, a felszámoló, Dajka József azonban legfeljebb Hongkongból visszaérkezett levelet tud lobogtatni. Bár megpróbálták értékesíteni a társaság csepeli, Orion utcai telephelyének több ingatlanát, csak részben sikerült. Miután a Poltrendnél csupán az adóhiány több mint 2,7 milliárd forintra rúgott, a legtöbb hitelezőnek - a felszámoló megfogalmazása szerint - "rossz az esélye", hogy követeléséből bármit is viszontlásson. A Poltrendet jelenleg is az adóhivatal legnagyobb adósai között tartják számon, mint ahogy magánszemélyként az egyik volt tulajdonost, Fonyódi Attilát is.

 

Az üzleteket továbbvivő Retz Bútor Kft.-t is Török Zsolték alapították, még 2006-ban. 2009 végén azonban ebből is kiszálltak, tulajdonosként a liechtensteini bejegyzésű Multijob AG lépett a helyükre. A személyi kapcsolatokat akkor még annyiban ki lehetett mutatni, hogy a Retz Bútor ügyvezetője Tábik Ferenc lett, aki az ugyancsak a Multijob tulajdonában lévő Wash & Go Autómosó Kft.-nek is az első embere, és az FTC Férfi Kézilabdacsapat Kft. ügyvezetője. Az említett Török Zsolt szintén kézilabdázik - az utóbbi szezonban a Hort csapatában játszott -, és egy 2006-os interjúban a sportág szponzoraként a büszkeségei között említette a kézilabda-szövetség székházának berendezését.

 

A Retz Bútor liechtensteini tulajdonosainak lába alatt 2010 októberében vált forróvá a talaj. A tulajdonos-ügyvezető ott is becserkészhetetlen személy, a szerb Alekszandar Susnjar lett. A felszámolás 2011 februárjában indult meg, ám a több száz milliós hitelezői állomány kielégítésére egy fillért sem találtak. Mint a kijelölt felszámoló, Szabó Tibor a HVG-nek elmondta, bár ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, nem indult eljárás.

 

A bútorboltok eközben zavartalanul működtek, a zűrökből a vevők szinte semmit sem érzékeltek. Az üzletet ugyanis a 2010. március 12-én Tábik Ferenc ügyvezetésével és egy kvázi offshore tulajdonossal az amerikai Delaware állambeli EWB-East Work and Business LLC-vel megalakult Retz Trend Kft. vitte tovább. Ez a cég 2011 októberéig húzta, akkor végelszámolást indítottak a tulajdonosok. "Azt hittük, nagyon jó végelszámolás lesz, mivel tele van az ország Retz bútorbolttal" - számolt be a csalóka látszatról a HVG-nek a Pannon Vagyonkezelő Felszámoló Kft. munkatársa, Csilléry Alexandra. Csakhogy hamarosan kiderült, a százmilliós vagyonként elkönyvelt néhány kórházi és egyéb klímaberendezés eladhatatlan, így ennél a cégnél sem maradt pénz az adósságok kifizetésére.

 

A Retz Trend végelszámolásának kezdeményezése előtt néhány nappal újabb cégalapítás történt: megszületett a papíron ma is működő Retz Holding. A tulajdonos először a Superimmo Ingatlanforgalmazási és hasznosítási Kft. lett, majd néhány hónap múlva a ciprusi bejegyzésű Tansa Trading Ltd. A Superimmo székhelye éppúgy a XX. kerületi Tátra tér 1., mint a Wash & Go Autómosó Kft.-é. Papíron az érintkezés az eredeti tulajdonosi körrel legfeljebb annyiban mutatható ki, hogy a Retz Holding három cégénél is a pápai illetőségű Rózsás Szabolcs az ügyvezető.

 

A jogutódlás nélküli cégláncolat így már évek óta következmények nélkül működik, ennek vevők és beszállítók egész csapatai eshettek áldozatul. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adótitokra hivatkozva hagyta megválaszolatlanul a HVG érdeklődését, hogy folyik-e vizsgálat a Retz-cégekkel kapcsolatban, az Országos Rendőr-főkapitányság pedig azzal hárított, hogy a magántulajdonú céggel szembeni eljárás nem tekinthető közérdekű adatnak. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig hatáskör hiányában utasította el a bennragadt előlegekről szóló panaszokat. Így a vevők immár negyedik csoportja kizárólag bírósági úton próbálkozhat követelései érvényesítésével.

 

szerző: Szabó Yvette Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.