FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:2012-08-29

Maguk alatt vágták a fát a maják

Több tényezővel magyarázható az ősi maja civilizáció pusztulása, a maják által lakott területek elnéptelenedése. A nagymértékű erdőirtás jelentősen súlyosbította a természetes klímaváltozás okozta hatásokat.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on


Az ember és a természet egymásra gyakorolt bonyolult (kölcsön)hatásai vezettek ahhoz, hogy a Kr. u. 9. században összeomlott a maják síkvidéki, központi civilizációja a Yucatán-félszigeten. Bizonyos folyamatokat természeti erők indítottak meg (klímaváltozás), másokat viszont az emberi beavatkozás keltett életre (tájalakítás, kereskedelmi utak eltolódása).

Az új maja civilizációs modellel két társadalomtudós, B. L. Turner, az Arizonai Állami Egyetem Globális Fenntarthatósági Intézetének munkatársa és Jeremy A. Sabloff, a Santa Fe Intézet elnöke állt elő, akik a klasszikus maja kort vizsgálták (Kr. u. 300-800 között). A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban megjelentetett cikkük szerint a maják rendkívül bonyolult civilizációt hoztak létre, amely városállamok hálózatából állt.

A síkvidéki maják egy dombos, nagyobb folyók nélküli területen telepedtek meg. Hosszú távon ráadásul az egyre szárazabb éghajlattal is meg kellett küzdeniük. Előbb évtizedes, később akár évszázados vagy még hosszabb szárazabb periódusokhoz kellett alkalmazkodniuk.


A képre klikkelve nagyítható!

Ezek a szárazságok azonban nem csak a természeti erők miatt következtek be. A táj megváltoztatása miatt súlyosbodott ugyanis a helyzet: a nagyarányú erdőirtás például rendkívül jelentős tényező volt a körülmények rosszabbodásában.

A maják megértették a problémát, megismerték természeti környezetük sajátosságait, így legalább két hosszabb száraz periódusnak is ellen tudtak állni, vélik a szerzők. Fenn tudták tartani magas szintű növénytermesztésüket, és a vízhiányból fakadó problémákat is kifinomult módszerekkel enyhítették. (Az egyik legnagyobb maja víztározót és gátrendszert például pár héttel ezelőtt fedezték fel a mai Guatemala területén.)

Turner és Sabloff tanulmányuk néhány mellékletében a részletekre is kitérnek, például a csapadék csökkenésekor nemcsak víztározókat építettek a maják, hanem bevezették például a teraszos művelést, amely többek között a talajeróziót csökkentette. Szintén fontos volt, hogy az erdőirtás után felismerték az erdők jelentőségét, tehát igyekeztek "menedzselni" a természeti erőforrásaikat.

Ugyanakkor nemcsak a természeti erőkkel kellett megküzdeniük a Közép-Amerikában élt majáknak. Minthogy a kereskedelmi útvonalak a Yucatán-félszigetről eltolódtak a térséget környező vidékekre, a maja uralkodó elit pozíciói is meggyengültek. Így kevesebb anyagi forrás maradt arra, hogy a civilizációt fenyegető, a maják megélhetését veszélyeztető tényezőket kiküszöböljék.

Végül fenntarthatatlanná vált mind az ökoszisztéma, mind az emberi tevékenységek következtében a síkvidéki maja civilizáció, és meghozták a döntést arról, hogy kiürítik a területet. Mindez Turner szerint magyarázatot ad arra is, hogy később miért nem népesült be újra ez a vidék.

A tanulmány társszerzője, Sabloff rámutatott arra, hogy ez nem egyetlen döntés volt, hanem fokozatos, sorozatban meghozott döntések láncolata. A természeti erők és az emberi beavatkozások bonyolult módon befolyásolták egymást, mire a maják végleg elhagyták az ősi civilizációs központokat.

 

Forrás: origo


Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.