FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-20

Vadkárbecslési segédtáblák 2012. évi árakkal

Az ERTI Ökonómiai Osztálya (Sopron) átdolgozta az erdei vadkár becsléséhez használható segédtáblákat a 2012. évi ár- és költségszintekre.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

 

Az Erdészeti Tudományos Intézet Ökonómiai Osztálya (Sopron) megszerkesztette az erdei vadkárok becsléséhez ajánlható 2012. évi pénzügyi normatívákat és az országos egységesítés érdekében rögzítette a jegyző közreműködésével lefolytatott kárbecslői eljárások szakmai elveit.

A munka során széleskörű adatgyűjtés történt az alkalmazott technológiák és költségek tekintetében, a gyakorló szakma résztvevőinek a gyors és szakszerű adatszolgáltatásért köszönetünket fejezzük ki.

Az alkalmazott módszer az 1990-es évek közepén került lefektetésre, az ERTI és az NYME-EMK tárgykörrel foglalkozó Erdővagyon-gazdálkodási Intézetének közreműködésével. A mai napig "közkézen forgó" táblázatok utolsó teljes körű aktualizálása 2002-ben volt.

Azok áttekintése, folyó évi tényszámokra átszámítása az alkalmazott új technológiák és általánosan elterjedő természetes felújítások okán időszerűvé vált.

Emellett a praxis visszajelzése alapján az erdőtelepítési és a mesterséges erdőfelújítási módokat a hagyományosan alkalmazott kategóriákat követve megbontottuk géppel járható és géppel nem járható típusokra, valamint a természetes felújítások tekintetében is hiánypótlással éltünk. Mindezt a már klasszikusnak tekinthetően tovább bontva általános költségek nélküli és az azzal kibővített megoszlásban.

Növekvő számú valós kárbecslési és bírósági szakba kerülő ügy kapcsán az erdészeti termelés perifériájának tekinthető karácsonyfa telepek létrehozási költségértékeit is kidolgoztuk abból kiindulva, hogy a karácsonyfa inkább tekinthető erdészeti, mint agrárterméknek.

Hasonló okok miatt folyamatban van a 2-3 éves vágásfordulójú fásszárú energia és a 10-15 éves vágásfordulójú NNY hengeresfa ültetvények normatíváinak kidolgozása, a termelés gazdasági értékelése. Ezekben a kategóriákban azonban még további módszertani egyeztetés és adatgyűjtés szükséges, a munka befejeztével az eredményeket közzétesszük.

A mellékletben megadott I-VI. táblázat (2.sz. geppel jarhato, 3.sz. geppel nem jarhato, 4.sz. termeszetes felújítás, 5.sz. mesterseges felújítás - geppel jarható, 6.sz. mesterseges felújítás - géppel nem járható, 7.sz. karácsonyfa melléklet) mindösszesen 35 technológiai megoldás elemzéséből született, az egyszerűsítésre törekedve a közeli értékek összevonásával és a kis tételű megvalósulások kiejtésével.

 

A számsorok országos átlagadatok, amitől a helyi sajátosságok függvényében a szakértők nyilván eltérhetnek, de viszonyítási alapként mindenképpen van jelentőségük. A korábban inkább zavaró C0 értékek közreadását mellőztük (kifejezetten vagyonbecsléshez, nem pedig kárértékeléshez ajánlott). Az állományokhoz tartozó számsorokat addig az időpontig adtuk meg, amíg a módszer alkalmazása szakmailag indokolható. Egy-két évvel, de legfeljebb a következő erdőnevelési beavatkozásig a kamatos kamatszámítás szabályai szerint az értékek exponálhatók.

A szükséges tőszámok és a befejezés lehetséges legkorábbi időpontjának tekintetében az Evt-Vhr.-re támaszkodtunk, a normál körülmények között és kárt nem szenvedett faállományok "elvárható" befejezési időpontját a táblázatokban külön kiemeltük (dőlt betűkkel és píros színnel).

 

A gyakorló kárbecslők munkáját elősegítendő a becslés általános irányelveit is rögzítettük (1.sz. altalanos elvek melléklet), valamint a Vtv-Vhr.-ben megadott előzetes és végleges becslési jegyzőkönyveket is kibővítettük használható formára. (8.sz. előzetes jegyzőkönyv - 9. sz. végleges jegyzőkönyv melléklet).

 

Küszöbön áll a Vtv. és Vtv-Vhr. módosítása. Az erdészeti vadkárok értékelése kapcsán az egyszerűsítést és pontosítást szolgáló módon (pl. a mennyiségi és minőségi vadkár fogalma) kisebb mértékű jogszabály módosítási javaslattal is éltünk.

 

( Szerk: A leírás ezután részletezi a kárbecslés módszertani alapelveit. A teljes szöveg egyben.)

 

Tisztelt Kollégák!

Az Erdészeti Tudományos Intézet az adatsorokat térítés nélkül nyilvánossá teszi, valamint évenkénti aktualizálásukat és azok közzétételét hosszabb távon is vállalja ebben, a szakma számára oly fontos témakörben.

Külön köszönetünket fejezzük ki az adatszolgáltatásért Csépányi Péter (Budapest), Urbán Pál (Eger), Kiss János (Debrecen), Répászky Miklós (Abádszalók), Szabó Vendel (Mórichida), Limp Tibor (Győr), Kutas Lajos (Szentgotthárd), Bodor György (Nagykanizsa), Vízvári Ottó (Nagykanizsa), Kreiner Roland (Zalaegerszeg) és Szamonek Zoltán (Barcs) kollégáknak.

2012. augusztus 10.

Ökonómiai Osztály

Forrás: ERTI

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.