FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-25

Kutatók éjszakája - vár a most nyitó soproni Ligneum

A Nyugat-magyarországi Egyetem Látogatóközpontja, a LIGNEUM szeptember 28-án, pénteken a Kutatók Éjszakáján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Komplex, tudományos-turisztikai létesítmény kialakítására törekedtek a Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársai számos kivitelezővel együttműködésben, a Ligneum létrehozása során. A Látogatóközpontban így helyet kap az erdőt, fatermékeket bemutató interaktív élmények mellett az egyetem, a tudományos élet népszerűsítése is.

A családbarát intézménynek a megújult, információs táblákkal bővített Botanikus Kert ad otthont, amely már önmagában a felfedezés élményét rejti magában. A látogatók megismerkedhetnek a tíz karral rendelkező egyetem sokszínű kínálatával, szakjainak specialitásaival, hallgatói munkáival, oktatók-hallgatók sikereivel. Az élményeket nyújtó kiállítói területen és a helyszínen szervezett kisebb-nagyobb rendezvényeken kiemelten az erdővel és fával kapcsolatos releváns ismereteket szerezhetik meg a látogatók.


A központ célja, hogy egyedi, korszerű, kreatív módon mutassa be az erdőt, mint Földünk legösszetettebb ökoszisztémáját, ugyanakkor az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és természetvédelem tárgyát. Az erdő alkotóelemeinek interaktív bemutatásán kívül külön hangsúlyos a benne zajló ökológiai, gazdálkodási folyamatok bemutatása, modellezése.

Interaktív módon láttatják a faipari termékeket, a faanyagot, mint az egyik legsokoldalúbb, legkörnyezetbarátabb alapanyagot, megújuló energiaforrást. Mindez faépítészeti stílusok, makettek, különleges fák és fatermékek a világ minden tájáról, fajátékok, a fában rejlő végtelen lehetőségek bemutatásával ölt testet.

 

Főbb állomásai:

- "Fák élete" - interaktív növényélettani, szervezeti, ökológiai és klíma bemutató

- "Erdőtől a fűrészüzemig" - interaktív terepasztal

- "Erdő és vad" - vadgazdálkodás és vadászati bemutató

- "A magyar erdők világa"

- Fűrészmalom, gatter modell, a rönkfák felvágásának bemutatása

- Különleges fák az erdőben

- Különleges fatermékek

- A csodálatos fa

- A faanyag meghökkentő műszaki tulajdonságainak interaktív bemutatása

- "A fa új életei" - interaktív faanyag felhasználási bemutató, a faanyag sokoldalú hasznosíthatóságának bemutatása több állomáson, faépítészet, bútorok, hangszerek, játékok.

Érintőképernyős információs eszközök segítik az ismeretszerzést: a szakmai anyagoktól kezdve az érdekességeken, játékos tananyagokon és bemutatókon keresztül minden érdeklődő tudása bővülhet.

A fejlesztés európai uniós támogatással - A "Zöld Egyetem" program infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Nyugat-magyarországi Egyetemen című projekt keretében (TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0008) - zajlott.

Az említett pályázat lehetőséget teremtett a Látogatóközpont mellett a korszerű eszközökkel felszerelt Természeti Erőforrások Kutató Központ létrehozására Sopronban, Tudástranszfer központ létrehozására Győrben és eszközfejlesztésekre, laboratóriumkorszerűsítésre Mosonmagyaróváron és Szombathelyen.

Az egyetem vezetésének céljai között az is szerepelt, hogy előadásoknak, kiállításoknak, tréningeknek, rendezvényeknek is megfelelő teret alakítsanak ki a Látogatóközpontban.

Az első rendezvény az épületben a nemzetközi, 5. Lombosfa Konferencia ("Hardwood Science and Technology") volt 2012. szeptember 10-11-én. A konferencia teljes helyszínét a Ligneum biztosította. A 12 országból érkezett előadók és résztvevők együttes véleménye az volt hogy, európai színvonalú, 21. századi létesítmény született. Szívesen visszatérnek családjukkal, kollégáikkal és viszik az egyetem és a létesítmény jó hírét országukba.

 

A nagyközönség előtt a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án nyílik meg először a Ligneum. Családok, baráti társaságok, osztályok, a faiparos és erdész szakma iránt érdeklődők számára kitűnő lehetőség az aktív szabadidő eltöltésre. 

Ligneum címe:

Nyugat-magyarországi Egyetem, Botanikus kert

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

 

Bővebb információ:

Pakainé Dr. Kováts Judit, intézetigazgató-helyettes, egyetemi docens

Telefon: 30/969-36-20

Horváthné Dr. Hoszpodár Katalin a Ligneum Látogatóközpont vezetője

Telefon: 30/531-65-99

E-mail: ligneum@nyme.hu

Honlap: Ligneum via facebook + www.nyme.hu

LIGNEUM sajtóközlemény

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.