FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-27

ENSZ Fabizottság 2011-12. fapiaci jelentése

2011-re és 2012. elejére általános és statisztikai információt ad a fapiacról az ENSZ EGB térségre (Európa, Észak-Amerika és Kelet-Európa, Kaukázus és Közép-Ázsia) a Fabizottság 178 oldalas jelentése.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A jelentés eredeti címe: Forest Products Annual Market Review, 2011-2012. Ez a 30. tagja a Fa és Erdő Tanulmányok sorozatnak, ECE/TIM/SP/30 jelzettel jelent meg szeptember 19-én.

 

2011-re és 2012. elejére általános és statisztikai információt ad a fapiacról az ENSZ EGB térségre (Európa, Észak-Amerika és Kelet-Európa, Kaukázus és Közép-Ázsia). Az általános áttekintés után bemutatja a gazdaság általános helyzetét, majd az építkezések vezérelte fa- és fatermék kereslet alakulását. A fő fapiaci szegmensek: fa alapanyag, fenyő fűrészáru, lombos fűrészáru, falemezek, papír és karton. Ugyanakkor tárgyalja az energia célú fát, a tanúsított erdei (főleg fa) termékeket, a szénlekötést, az értéknövelt fatermékeket. Minden esetben a termelést, az áruforgalmat és a fogyasztást elemzi a tanulmány és bemutatja a kapcsolódó speciális piacok változásait, valamint a vonatkozó politikákat.

A szövegközi táblázatok a mellékletekben és kapcsolókon elérhető háttér információ összegzését tükrözik.

 

A jelentés teljes szövege angolul (7 MB) 178 oldal, később franciául és oroszul is elérhető lesz, de más nyelven nem.

Elektronikus mellékletek: A részletes statisztikai adattáblák (és definíciók), valamint az áruforgalom, ami a vezető országok közötti kereskedelmet mutatja.

 

A jelentés egyes fejezetei külön-külön:

 

Előlap, bevezető, tartalomjegyzék ...

1. Fejezet:    A fatermék piacok és politikák áttekintése, 2011-2012.

2. Fejezet:    A gazdaság és az építési szektor változásai az ENSZ-EGB térségben 2011-2012.

3. Fejezet:    Politikai és szabályozási keretek, változások, 2011-2012.

4. Fejezet:    Fa alapanyag piacok, 2011-2012.

5. Fejezet:    Fenyő fűrészáru piacok, 2011-2012.

6. Fejezet:    Lombos fűrészáru piacok, 2011-2012.

7. Fejezet:    Falemez piacok, 2011-2012.

8. Fejezet:    Papír, karton és papírpép piacok, 2011-2012.

9. Fejezet:    Faenergia piacok, 2011-2012.

10. Fejezet:  Tanúsított fatermékek piacai, 2011-2012.

11. Fejezet:  Szénpiacok, 2011-2012. (szénlekötés)

12. Fejezet:  Értéknövelt fatermékek piacai, 2011-2012.

13. Fejezet:  Innovatív faalapú termékek 

Termékek, térsége, források, ...

A szerzők

A Fabizottság titkárságának csapata

 

A jelentés kiemelt megállapításai:

 

Ázsia mutat reménysugarat Európa és Észak-Amerika faeladóinak. Ázsia az ENSZ-EGB térség kiemelkedően fontos fapiacává vált. Ezen belül Kína a legnagyobb importőr. Fakeresletét a belföldi kereslet és az ENSZ-EGB térségbe feldolgozott fatermékek visszaexportálása mozgatja.

A nettó rönk export Kínába 2011/2010-ben 28%-kal nőtt, amiben Oroszország, USA, és Kanada voltak a fő szállítók. A fenyő fűrészáru az USA-ból és a FÁK országokból drámaian nőtt. Pl. Brit-Kolumbia (Ny-Kanada) kínai ffá exportja a 210. évi 3,2 Mm3-ről 2011-re 5,1 Mm3-re, 25%-kal többre nőtt. Oroszország összesen 19 Mm3 ffá-t exportált, aminek 37%-a ment Kínába, az előző évhez 39%-os növekedéssel.

 

A 2010. évi élénkülés ellenére az ENSZ-EGB térség fafogyasztása 2011-ben alacsony maradt, 10%-kal kevesebb, mint a globális pénzügyi válság előtti. Ugyanakkor Oroszországban 9%-kal nőtt a fogyasztás. Az ENSZ-EGB térség 56 országa erdei a világ erdeinek 42%-a, a fa- és fatermék termelésben 59%, a fogyasztásában 56% a részesedése. A világ faimportjában 60%, faexportjában 75% a térség hányada.

Oroszország 2012. augusztus végén tagja lett a Világkereskedelmi Szervezetnek (WTO), aminek csak pozitív hatása lehet majd a világ faforgalmára, a fa- és fatermékek export és import vámjainak jelentős csökkenése által.

 

Az ENSZ-EGB térség fafogyasztása a 2007-2011. időszakban a FÁK országokat kivéve alatta maradt a kezdő értéknek.

Európa, CIS=FÁK országok, Észak-Amerika és Total=Mindösszesen

Az összes fafogyasztást a hengeresfa, illetve a fűrészáru, a falemez, továbbá a papír és karton hengeresfa-egyenértékre számított mennyiségével mérik.

 

 

 

Új lakásépítések száma a régióban az 2006-2012. években.

A visszaesés 2006-09. között drámai, amit nem követett visszatérés.

Az építési szektor a fatermékek egyik legnagyobb fogyasztója Nyugat-Európában 2012. egészében a kialakult alacsony szinten marad. Észak-Amerikában ugyanakkor 15%-os várható növekedéssel számolnak, ami így a 2006. évi 45%-át fogja elérni. Oroszországban 5% a várható növekedés a lakásépítésben, valamint várható ezen belül a faépítés hányadának bővülése.

 

Egyéb piacok.

Az "arab tavasz" ellenére Észak-Afrika az európai fatermékek fontos importőre továbbra is: Európa fenyő fűrészáru exportjának 40%-át veszi fel. Dél-Amerika egyes fatermékei közvetlenül vagy közvetetten versenyeznek az ENSZ-EGB térségével, pl. a világ papírpép (cellulóz) kapacitásában az elmúlt 20 év alatt résarányuk 11%-ról 28%-ra nőtt.

Ipari hengeresfa.

2011-re már második éve nőtt a fogyasztás az ENSZ-EGB térségében, de még mindig 14%-kal alatta maradt a globális krizis előttinek. A FÁK országokban volt a legnagyobb a rönk fogyasztás növekedése, ahol Oroszország és Ukrajna fűrészüzemei és rétegeltlemez üzemei vették fel ezt a többletet.

Lombos fűrészáru.

2011. ígéretes indulása után az ENSZ-EGB térségben mindenhol esett a fogyasztás az év második felében. A bútor szektor globalizációja az építési és lakásépítési szektor gyengélkedésével kombinálva keresletcsökkenéshez vezetett a megjelenésében jobb minőségű lombos fűrészárnál, illetve megnőtt e termékcsoport exportja más piacokra, különösen Kínába, mely ország importja a 2007. évi 1,5 Mm3-ről 2011-re 2,5 Mm3-re nőtt. Ugyanakkor erős jelei érzékelhetők ezen fa visszaszállításának bútor képében.

Falemez.

A fogyasztásbővülés csak a FÁK országokban volt számottevő, ahol 17,5%-ot tett ki, és majdnem ismét elérte a krízis előtti szintet. Európában 4,2%-kal csekély növekedés volt, Észak-Amerikában ugyanakkor a visszaesés -4,6%-ot mutatott.

Papír és karton.

Üzembezárások által Európában és Észak-Amerikában több mint 7,4 Mt-val csökkent a kapacitás 2011-2012-ben. A piaci kémiai papírpép piacának visszatérését 2012. elején szinte kizárólag az Ázsiára koncentráló kínai kereslet vezérli. Ezért kétséges, hogy e termékkör egyéb piacain lenne élénkülés. Európa és Észak-Amerika papírpép, papír és karton kereslete csökkent az üzembezárások és a csökkenő nyomdai igények miatt. Az elektronikus média, számlázás, e-könyv megoldások is hatással vannak a papírpép és papír iparra.

 

Papír és karton fogyasztás az ENSZ-EGB térségben 2007-2011.

 

Faenergia (tűzifa).

Az ENSZ-EGB térségben a megújuló energiának fő forrása (mintegy 50%) a fa és ez fajta felhasználás többségében az EU-ban koncentrálódik. Az igény nő Európában, hiszen az EU "20% megújuló 2020-ig" politikájának a fa a talpköve. [Íme egy kis képzavar: a talpkőfa.]

Az USA-ban és Kanadában a fa energia célú használata csökken, a visszafogott fakitermelés, a hozzáférhető olcsó földgáz, a faenergia üvegház-gáz semlegességével kapcsolatos kételyek, és a folyamatosan csökkenő támogatások miatt. A FÁK országokban, főleg Oroszországban és Észak-Amerikában nőtt a fapellet termelés az európai piacra szállító vevők keresletétől vezérelve.

Szén piac (légköri, elnyelési szén)

10,2 milliárd tonnát ( 176 milliárd USD) elérve folyamatosan nőtt mennyiségben és értékben is 2010-12-ben ez a piac. Ugyanakkor nehezítette a szénpiacot Európa folytatódó pénzügyi és gazdasági krízise, a politikai akadályok az USA-ban, az ENSZ Klímaváltozási Konvenció (UNFCCC) tárgyalások lassú előrehaladása, és a REDD+ működési részleteinek teljes hinya.

Politikai és szabályozási hatások a fapiacra.

Általában vannak intézkedések az ENSZ-EGB térség fapiacainak előrelátható szabályozására, de Oroszország WTO tagságának hatása még nem látható teljesen világosan. Ugyanakkor előrelépés van a LULUCF (Land Use, Land Use Change and Forestry) terén és a kitermelt fa klímaváltozási rezsiben szerepével kapcsolatban. Nemzetközi és sok nemzeti politika támogatja a fa-alapú energiát és erőfeszítések vannak a fa-alapú bioüzemanyag tartamosságának garantálására, továbbá intézkedéseket tesznek a fa illegális kitermelése és kereskedelme ellen.

Forrás: http://www.unece.org/fpamr2012.html,
ahol az érdeklődők a további
részletekre is tájékoztatást kaphatnak
A cikket összeállította, fordította: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.