FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-11-26

Biomassza energiaközpont avatás volt a Kronospan-MOFA Kft-nél

Új Széchenyi Tervből 0,5 Md Ft-tal támogatott 2,3 Md Ft-os beruházással új biomassza fűtésű energiaközpontot adtak át Mohácson. A fűtőanyag 40%-a saját faeselék, a 60%-ot pedig szokásos faanyag beszállítóiktól vásárolják. Évi 1,5 Md Ft-tal csökkenhet a cég hő költsége.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Új biomassza energiaközpontot hozott létre a Kronospan-MOFA Hungary Farostlemezgyártó Kft. melynek átadó ünnepsége november 23-án volt Mohácson.

 

 

A bemutatóteremben összegyűlt vendégek az átadáshoz együtt mentek az új berendezéshez, ahol Novák Tibor vezérigazgató mutatta be a beruházást:

 

Tisztelt Meghívott Vendégeink!

Először is engedjék meg, hogy nagy tisztelettel köszöntsem a KRONOSPAN–MOFA Hungary Kft. nevében a Biomassza Energia Központ megnyitó ünnepségén megjelent minden kedves vendégünket.

A KRONOSPAN–MOFA Hungary Kft. Magyarország egyetlen farostlemez gyártó üzeme. Az 1959-ben alapított farostlemezgyár 2004-ben került a KRONOSPAN tulajdonába. Azt követően a régi, környezetszennyező, nedves technológia, modern, száraz eljárásra történő lecserélése érdekében 2006/7. években egy €100 milliós értékű beruházást hajtottunk végre.

A MOFA, mintegy 60,000 m3/év-es kemény farostlemez gyártó kapacitására és piacára megépült egy 200–220 ezer m3/év-es vékony HDF/MDF gyártó kapacitás. Az elmúlt évben 160,000 m3-t termeltünk és a rendelkezésre álló kapacitást sajnos nem tudtuk teljes mértékben kihasználni.

Ennek egyik oka a magas energia költség volt. Az elmúlt üzleti évben az ipari földgázfogyasztásunk cca. 17 millió Nm3, a gázköltségünk €7,2 millió vagyis mintegy 2,2 milliárd Ft volt. (A nagyságrend érzékeltetése végett a cég 2 óra alatt elfogyasztott földgázmennyisége egy átlagos családi ház 1 évi fűtésére elegendő.)

A cég földgázigényét a most megépült és üzembe helyezett Biomassza Energia Központnak köszönhetően minimálisra kívánjuk csökkenteni.

Természetesen hőenergiára a továbbiakban is szükségünk van - ráadásul a felfutó termeléssel egyre növekvő mértékben - a rostosító gőzellátásához, a rostszárító berendezés füstgázzal történő hő ellátásához, a HDF prés és a szárító alagutak termo olajjal történő fűtűséhez. A technológiai főfolyamatokba integrált komplex Biomassza Energia Központ mindezt biztosítja.

A termo olaj, mint hő közvetítő anyag közvetett fűtése mellett a kazánból kilépő füstgázokat közvetlenül a direktáramú csőszárítóba vezetjük, így az integrált rendszernek köszönhetően az energia hatékonysága eléri a 95%-ot., ami rendkívül jónak mondható.

A fűtőanyag több mint 40%-a a telephelyen keletkező fa-melléktermékekből kerül ki, úgy mint fakéreg, osztályozott apríték, rost, fűrészpor.

A HDF gyártásánál a technológiai és minőségi követelmények érdekében a beérkezett rönkfákat kérgezzük és az így keletkezett fakéreg alkotja a jelentős hányadát a felhasznált melléktermékeknek. Az elmúlt években a keletkezett melléktermékeket alacsony áron eladtuk - földrajzilag távol elhelyezkedő - más energetikai célú felhasználó cégeknek, míg a jövőben helyben kerülnek majd felhasználásra, ezzel is csökkentve a közúti szállítás miatt keletkező CO2 kibocsátást. Továbbá, mivel a fa biomasszának minősülő CO2-semleges megújuló tüzelőanyag, így az üvegházhatású gáz kereskedelmi rendszerben 0 CO2 kibocsátásúnak számít. A gazdaságossági és környezetvédelmi érdekek tehát a beruházás kapcsán egybeestek.

A fűtőanyag 60%-át a piacon kívánjuk megvásárolni és reméljük, hogy a hagyományos faanyag szállító partnereink képesek lesznek olyan szortimentet ajánlani, amely versenyképes és a költségeinket alacsonyan tartja, ezzel is hozzájárulva a versenyképességünk javulásához.

A hő költségünk így számításaink szerint csökkenni fog mintegy €5 millió értékben évente (ez mintegy 1,5 milliárd Ft).

A KRONOSPAN–MOFA Hungary Kft. éves gázfogyasztása az ország gázszükségletének a ~0,17%-át adja, de úgy gondoljuk, hogy ennek kiváltásával is hozzájárulunk az ország célkitűzéseinek teljesítéséhez.

A beruházás megvalósításához a KRONOSPAN–MOFA Hungary Kft. az Új Széchenyi Terv GOP Komplex technológia fejlesztés és foglalkoztatás támogatása megnevezésű pályázata keretében 451,8 millió Ft összegű vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A projekt teljes költsége ~€8 millió vagyis ~2,3 milliárd Ft volt, a támogatási intenzitás 19%-os.

Engedjék meg, hogy egy személyes élményt is megosszak Önökkel a Biomassza Energia Központtal kapcsolatban. 2002. elején jártam életemben először Mohácson - egy energia hatékonysági cég vezetőjeként -, az akkori MOFA vezetésének egy fatüzelésű kazán megvalósítását ajánlottuk. Akkor ez a projekt nem valósult meg és 10 évet kellett várni, hogy ma itt megnyithassuk ezt az új egységet.

A KRONOSPAN–MOFA Hungary Kft. a város és a környék egyik legnagyobb üzeme. Létszámunk jelenleg 220 fő, a telephelyen további 50 fő dolgozik folyamatosan és áttételesen mintegy 2.500 főnek adunk munkát. Az új beruházás 6 fő új munkahelyet teremtett.

Örülünk neki, hogy ezzel a beruházással hozzájárulhatunk a cég fejlődéséhez, a munkahelyek megtartásához, a környék és Magyarország fejlődéséhez. Szeretném megköszönni valamennyi beszállítónk, partnerünk, munkatársunk beruházás megvalósítása során nyújtott munkáját, teljesítményét. A KRONOSPAN és a cég vezetése, valamint munkatársai elkötelezettek, hogy Magyarországon további fejlesztéseket valósítsunk meg mind Mohácson, mind Szombathelyen, a csoport másik gyártó bázisán.

Célunk olyan modern, gazdaságos gyár működtetése, amelynek megvalósításában újabb jelentős mérföldkőhöz érkeztünk.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

A vezérigazgató beszéde után dr. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár méltatta a a Kronospan, mint jelentős tőkebefektető magyarországi jelenlétét. Kiemelte, hogy a tulajdonos Kainl család milyen nagy megbecsülésnek örvend Ausztriában, illetve hogy a Kronospan-MOFA a város egyik legfontosabb munkaadója. A város fejlődése érdekében mielőbb meg szeretnék oldani, hogy az autópályához jó összeköttetés legyen, illetve korszerű, nagy kapacitású kikötő épüljön Mohácson.

Utána Szekó József Mohács város polgármestere visszaemlékezett arra az időre, amikor még a Farostlemezgyárban dolgozott, elsorolta a cég életének jelentősebb fejlesztési lépéseit egészen az új tulajdonos megjelenéséig és annak nagy horderejű beruházásáig.

Az eseményen jelen volt Matthias Kaindl is, a a céget tulajdonló család részéről.

 

A beszédeket követte a szalagátvágás, melyben részt vettek:

Matthias Kaindl, dr. Lázár János, Szekó József és Novák Tibor.

 

 

 

A Kronospan-MOFA Kft. honlapján 2012. április 23-án jelent meg hír a fatüzelésű kazán beruházásának műszaki előkészítéséről. Ugyanakkor képeket is közzétettek, amiből láthatók a berendezés jelentős méretei.

Szerkesztette: MM

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.