FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-10

Megnyílt a Fajáték kiállítás Sopronban

Január 31-ig látogatható a Fajáték kiállítás Sopronban. Most az elmúlt 15 év tárgyaiból válogattak a szervezők.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

Idén is nagy érdeklődés közepette nyitotta meg Prof. em. Dr.Winkler András a Kar hallgatóinak munkáiból álló jubileumi Fajáték-kiállítást az Erdészeti Múzeumban - immár 9. alkalommal.

Professzor úr megnyitó beszédében bemutatta "Játékország" lakóit, elmesélte, hogy "ebben a csodaországban fából készült játékok fogadnak bennünket, amelyek most egy időre a Múzeum szép lakosztályát foglalták le maguknak. A meleg hangú megnyitó beszéd mellett Raffai Balázs okleveles faipari mérnök szavalatai tették emlékezetessé az estét.

A kiállítás minden évben más-más témát emel ki, az idei válogatás 15 év alkotásaiból, ahol láthatók járművek, figurák, tér- és síkbeli kirakók, bababútorok mozaik rejtvények, ügyességi játékok, építő játékok, stb. Külön öröm, hogy a Karon készült fajátékok közül immár 3 játék formatervezési mintaoltalom alatt áll, és idén először láthatók az Országos Ördöglakat Találkozó díjnyertes játékai is. A bemutatott több mint százféle fajáték hűen tükrözi a hallgatók találékonyságát és kreativitását.

Középen, a szőnyegen néhány strapabíró játék várja, hogy a gyerekek kipróbálják őket és megtapasztalják milyen érzés fajátékkal játszani. Reméljük, hogy ez az élmény hozzásegíti a gyermekeket ahhoz, hogy megszeressék a fát, és a pályaválasztásánál talán ez is befolyásolja majd Őket döntésükben.

A kiállítás január 31.-ig tekinthető meg az Erdészeti Múzeumban, szerda és ünnepnapok kivételével naponta 14-18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Forrás: NYMEPRESS 2012-12-10

A kiállítás megnyitóbeszéde:

 

Kedves Vendégeink! Kedves Játékos Alkotók! Kedves Docensnő! Kedves Hallgatóság!

Szeretettel köszöntök mindenkit, aki a mai "Játékországba" eljött hozzánk. Ebben a csodaországban fából készült játékok fogadnak bennünket, akik most egy időre a Múzeum szép lakosztályát foglalták le maguknak. Nem botlás az "akik", hiszen rövid szemlélődés, barátkozás után a játékok igaz jó barátokká lesznek.

Hétfőn délben érkeztem először a kiállítás helyszínére. Akkor a lakosztály közepén egy óriás, fából készült láda állt. Ám rövid idő múltán méltóságteljesen kinyílt a láda egyik oldala, és kilépett rajta Gerencsér Kinga tanárnő, egykori kedves tanítványunk, majd elindult lassan a falak körül. Libasorban, engedelmesen követték a legkülönbözőbb, fából készült játékok. Élen az állatokkal, kedves gazdáiktól felügyelve, aztán a legkülönbözőbb járművek, repülők és gyermekkorunk kedves mozdonyai. Egy fából készült kerékpár, egy facikli igyekezett lihegve a nyomukba. Alig maradt el mögöttük a szekér, a talicska, megrakodva bababútorokkal, logikai játékokkal, egy vár teljes építőanyagával. Utóbbiak, az utasok megfelelő helyen kiszálltak, és elfoglalták helyüket. A dínó, a béka, a kutyusok már otthonosan figyelték őket. A szárnyasok keréken gurulva, szárnyaikat csattogtatva várták az utasítást: Roxer Valitól, a lakosztály főmérnökétől. Az esetleg elmaradókat Ott Ágota terelte nagy szeretettel a helyükre. Akkor ügetett helyére a faló és csendesen gurult utána egy régi autóbusz. A keletkezett hulladék elszállításáról egy markoló gondoskodott. A legkülönbözőbb fafaragások és az adventi naptár méltóságteljesen függtek a falon, míg egy balek szívósan igyekezett felmászni az egyetem főépületére.

Milyen gazdagság, mennyi fantázia, mennyi szép játék, mennyi finom kéz munkája! Milyen csodálatos fa! Gondoljuk csak el, hogy a fáraók piramisaiban talált fajátékok immár az 5000 éves korhoz közelítenek.

A mai kiállítás 15 év hallgatói munkáit mutatja be. Gyermekei inspirációjára akkoriban kezdte el Dr. Gerencsér Kinga kollégánk a fajáték készítés oktatását a Faipari Mérnöki Karon. Azóta a hallgatók több, mint fél ezer játékot készítettek. Büszkén mutathatták be a fából készült játszótársakat, immár kilenc soproni kiállításon, Kőszegen, Pécsett, Zánkán, Budapesten, Vácott és Debrecenben. Számos itt készült játék formatervezői oltalom alatt áll. Az "Ördöglakat találkozón", Bakonysárkányban 1. díjat nyertek.

Nekem különösen kedves egy itt született kis kék faelefánt, amelyet a hallgatók londoni törzskocsmámra való célzással készítettek. A szimpatikus ormányos egyik reggel a "D" épület előtt fogadott, s amíg simogattam, a művészek a bokorban elégedetten kuncogtak.

Kedves Vendégeink, Játszótársaink!

Ezt, a mai kiállítást is Dr. Gerencsér Kingának, a hallgatók Kinga nénijének köszönhetjük, hiszen 15 éve létre tudott hozni egy különleges oktatási irányt, egy máig is népszerű tantárgyat. Nem csak a fűrésziparban ismert, és elismert a neve, hanem sokszor hangzik el "igen, ott ahol a szép fajátékok készülnek". Ehhez szeretettel gratulálunk Kinga néninek, és tehetséges, megszállott hallgatóinak. Büszkék vagyunk a Tanárra és a hallgatókra egyaránt.

Várakozással tekintünk a rokon, a papírjátékkészítés felé, és Selmeczi Éva kollégánknak is sok sikert kívánunk.

Kedves Barátaim!

Néhány napja léphettem át a 70 év bűvösnek hitt küszöbét. Azóta sokszor elgondolkodtam, hogy játszottam-e, játszottam-e eleget életemben, kihasználtam-e a játékvilág mesés lehetőségeit. Ma a költő soraival válaszolok:

"Kérem, én még

nem játszottam,

nem játszottam,

nem játszottam.

Játszani szeretnék

mostan."

 

A kiállítást megnyitom!

                                                               Winkler András

 

A soproni Pulzus TV archívumában látható felvétel a fajáték kiállítás megnyitójáról. (Az archívumban 2012. december 6-át kell választani. Ezen belül 7:53-9:36 bő másfél perce ez a tudósítás.)

 

Kapcsolódó:

Játékország - fajáték-kiállítás Sopronban beharangozó FATÁJ 2012-11-30

Idén is FMK-s hallgatók nyerték az Ördöglakat Találkozót FATÁJ 2012-12-06

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.