FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-12-21

Gigantikus evő-pálcika - Játszófa az USA-ban

Indianapolis Város Szépművészeti Múzeumától kapott megbízás alapján egy darab fából készült árudaépület létesítésült parkjának bejáratánál (Viriginia B. Fairbanks Art & Nature Park).

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

A Visiondivision svéd építészvállalat (Anders Berensson és Ulf Mejergren) valósította meg azangolul evőpálcikát jelentő "Chop stick" általánosan ismert kifejezés alapulján. Mondanivalója: mindenből fel kell áldozni valamennyit ahhoz, hogy valami új jöhessen létre.

"Minden termék a természet több darabjából összerakott dolog, legyen akár rádiótelefon, gépkocsi, kőből készült járólap vagy faforgácslap. Mindegyiküket így vagy úgy a természetből véve állították elő. A mi tervünk abban áll, hogy megpróbálunk a természettől úgy elsajátítani valamit - amilyen kíméletesen csak lehet -, hogy amit elveszünk tőle, azt ama hely iránti tiszteletünk jeleként, ahonnan vettük, tiszta formában, ismeretterjesztő, nevelő célzattal és tisztelettudó módon tárjuk mindenki elé, aki a létesítményt megtekinti" - nyilatkozták az építészek.


Az épületszerkezet megépítésére egy 30 méter magas tulipánfát választottak, amely fafaj Indiana Állam jelképe, és szépségénél, tiszteletreméltó méreténél és kedvező műszaki jellemzőinél fogva a Visiondivision cég benne találta meg az ideális fát Indiana Állam Anderson helységében, és hasznosítható épületet épített belőle. A fát az építés helyére szállították, ahol vízszintes helyzetben alátámasztották, mintegy felfüggesztették, és a célúl kitűzött faszerkezetet majdhogynem teljesen ebből az egyetlen faegyedből készítették el. Lekérgezték, hogy az esetlegesen lehulló kérge ne jelentsen veszélyt a járókelőknek, mivel a fa természetes száradása folytán a fatest összezsugorodik, és a kéreg ennek következtében hámlani, töredezni kezd.




A szakemberek a fát a palástja mentén teljesen lekérgezték, a szabályos kéregdarabokat kisimították, és szabványos zsindelyalakra és méretre darabolták, gondosan összerakták, és leszorították, hogy a vetemedését megakadályozzák.



A belőlük készült rakatot szárítókamrába helyezték, hogy megfelelő nedvességtartalomra leszárítsák, fertőtlenítették és ellenőrzött klímatikus hatásnak kitéve mindaddig tárolták, amíg felhasználásra nem került. A kéregből készült zsindelyelemek igen tartósak, akár 80 évig is megmaradnak, és karbantartást nem igényelnek. Amint a kérgezés megtörtént, faelemeket vágnak ki a felfüggesztett fatörzsből, és különböző alkatrészként használják fel az árudaépülethez. A teljes szerkezet alátámasztása, a tartóoszlopok és rögzítőelemeik, a kisgyerekeknek készült padok, asztalok és játékok a fa koronája alatt kaptak helyet. Minden szerkezeti elemük a fa ágaiból készült.

Berensson és Mejergren kisebb mértékben ugyan, de kutatják, hogy miként tudnák felhasználni a fa többi részét is a létesítményük építésére, ideértve a fa gyökerét, amelytől a fát döntésekor fürészvágással leválasztották.  A gyökerek számos része például ehető, mint a korhadt kéreg, amelyből teát főzhetnek, üdítőital is készülhet, és az árudában eladhatnak.

 

A fa összepréselt levelét és virágját díszítésként használják fel a szerkezet bejárati üveghomlokzatán. Létezik megoldás arra is, hogy a virágából mézet készítsenek. Az 5 hüvelyknél (1 hüvelyk = 2,54 cm) vékonyabb átmérőjű ágait levágták, hogy a korhadást megakadályozzák, és a többit olyan célra használják fel, mint szék- és asztalláb, vagy faaprítékot készítenek belőle szigetelőanyagként.

 

A tulipánfából szirupot vontak ki, az árudában eladják, így nyújtva lehetőséget a látogatóknak arra, hogy - képletesen szólva - "egyenek is az épületből"!

Forrás: designboom

 

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda


AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.