FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

HEPIK - a faapríték partner
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-01-16

II. Schifter-party - ács-továbbképzés

A Schifter-party, mint szakmai program legfőbb üzenete, hogy a szakmai gondolkodást, az egyes lépéseket csak úgy lehet megtanítani illetve megtanulni, ha a lelkiismeretes oktatók és érdeklődő tanulók közösen alkotnak valamit, amiben mindegyikük örömét leli.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Fontos továbbá az a légkör, amit csak egy igazi, forgácsillatú műhelyben lehet létrehozni, ahol kicsit szabadabban érzik magukat az idősek és a fiatalok is, nincs feszélyérzet, csak jó hangulat és közben aktív munka.


Nem minden sikerül elsőre

A ráhangolódáshoz szükséges az, hogy az estéket is együtt töltsék a résztvevők, anekdótázzanak az öregek, kikapcsolódjanak a fiatalok. Hogy megmutassuk és megérezzék, a faiparosok nem csak a kemény fizikai és szellemi munkában, de a szórakozásban is összetartanak.

A második Schifter-party-n a korábbi évben kipróbált lépéseken voltaképpen nem kellett változtatni. A résztvevők péntek reggel-délelőtt érkeztek, a korábban érkezők berendezték a műhelyt, előkészítették a szükséges anyagokat és eszközöket. A jól felszerelt műhelyben ez hamar megtörtént, és már ebéd előtt elkezdődött a munka. A résztvevők mindahányan kaptak egy füzetet, amiben a kész szerkezetről készült rajzok, anyaglista, valamint a szerkesztés lépései találhatók. A magyarázatokat Hantos Zoltán, a nemzetközi ács versenyek magyarországi szakértője adta, kivetített előadással. A résztvevők (oktatók és diákok közösen) az instrukciók alapján haladtak a rajzzal illetve a megmunkálással. Az első napon a rajz főbb körvonalai és a készülő tetőcske szelemenjei, oszlopjai készültek el, és egy-egy szarufa is. Nem a sebesség volt a lényeg, inkább a maradandó ismeret. A vacsora, mint szertartás része a műhely összetakarítása, hiszen a csapat ott eszik, ahol dolgozik.


Szakmai magyarázat a nagyvázsonyi Zichy-kastélyban

Második napon kezdődött az igazi szakmai munka, előkerültek azok a szerkezeti részek, melyekhez már összetett geometriai ismeretekre, módszerekre volt szükség. Ilyenkor mutatkozik meg, hogy az oktatók mit tudnak kihozni a legényekből, hiszen az ő aktív segítségükre is szükség van. Ez segíti a későbbi közös munkát is, hiszen az oktatóknak alkalmuk nyílik megmutatni, hogy nem csak arra a fikarcnyi tudásra vannak berendezkedve, amit az iskolai fogalakozásokon adnak át, hanem van még a tarsolyukban bőven más is. Ez - véleményem szerint - ki tudja alakítani a tisztelet diák és tanára között, hiszen egyből másként néz a fiú a mesterre, ha látta, hogy a mester olyasmit is meg tudott csinálni a Schifter-party-n amit ő maga nem értett elsőre. Reggelik ebédek és vacsorák a műhelyben, a meleg ételt Szabó Zsolt családjának nőtagjai, a hideg ételeket és a meleg teát Piltman Miklós önzetlen felesége szolgáltatta. Este a munka után kikapcsolódás, iszogatás, viccelődés jellemezte a hangulatot.

Az utolsó napra a mű utolsó lépései maradnak, ebédidőre kis egyszerűsítés árán mindenki összerakta a makettjét, és büszkén állhatott a fotókon a háromnapos munkája mögött. Az összepakolás, rendrakás és takarítás ebéd utánra maradt. Az esemény lezárásaként okleveleket adtunk át minden résztvevőnek, és egy-két apró ajándéktárgy is jutott mindenkinek.


A térlátás az ács egyik legfontosabb szerszáma

Az eseményt Vigh-Krupla Orsolya, Nagyvázsony polgármestere nyitotta meg. Piltman Miklós a műhelyt, a szállást és az étkezés egy részét vállalta, illetve munkatársaival előkészítette az alapanyagot. Szabó Zsolt szervezte az eseményt, illetve szállította a bőséges ebédeket. Hantos Zoltán a szakmai anyagot készítette elő. Nemes András a Tetőépítők Egyesületének elnöke bíztató szavakkal támogatta a résztvevők lelkesedését majd kis ajándéktárgyakkal egészítette ki a fiatalok szerszámoskészletét.

Anyagi támogatók között tudhatjuk a JAF-Holz Ungarn Kft.-t, a RothoBlaast, a Sema-Soft Magyarország Kft.-t, a Tondach-ot, az Andreas Stihl Kft-t, a Velux-ot is. Anyagi és szakmai segítséget kaptunk a Tetőépítők Egyesületétől illetve az ÉVOSZ-tól.

Hantos Zoltán

 

Minden résztvevőnek, szervezőnek és támogatónak köszönjük, hogy immár második alkalommal sikerült egy tartalmas és emlékezetes szakmai és nem mellékesen emberi programot létrehozni, ami az ács szakma generációi közötti folyamatosságot, és talán a szakma jövőjét is képes megerősíteni.

 

Az eseményen készült fotók albuma itt érhető el.

 

Hantos Zoltán

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.