FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-01-18

A világ leghosszabb sétája a fák tetejére, és még tovább...

A világ leghosszabb ösvénye, amely a fák koronamagasságában vezet, a Bajor-erdő Nemzeti Parkban található, mágnesként vonzza a látogatókat - mondja örömmel a Kelet-Bajorországi Turista Szövetség képviselője.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Valamivel közelebb lenni az éghez: Gyakran kíván ilyet magának az ember, és ez az álma most már Neuschönau-ban is valóra válhat.

Az idén üdvözölték az egymilliomodik látogatót az élményösvényen. A látogatók sétát tehetnek a fakoronák csúcsa mentén haladó 1300 m hosszú ösvényen, az erdőtalaj felett 8-25 méter magasságban, és a tájat madártávlatból szemlélhetik. Aki még ennél is magassabbra vágyik, felmászhat a 44 méter magas fatorony tetejére, és onnan élvezheti a köréje táruló csodálatos látványt.

Az olyan kifogás, mint "ez nekem nagyon megerőltető volna", vagy "nem nagyon szeretek gyalogolni", vagy "az én koromban ez már nem megy", itt semmit sem számít, mivel annak ellenére is, hogy jónéhány métert meg kell tenni az ösvényen, és egész magasra is fel kell jutni, ez a rendkívül különlegesnek számító sétaút minden korosztály számára élvezetet nyújt, és mozgáskorlátozottak kocsiban is megtehetik. A 2-6%-os mértékű emelkedő kényelmes és minden nehézség nélküli sétát tesz lehetővé. Idősebbek, mozgáskorlátozottak és gyerekkocsival érkező családok számára felvonó is igénybe vehető. Tehát: félre minden gonddal, minden panaszt félretéve, fel a fa tetejére!

Mindenkinek, aki feljutott ebbe a légies magasságba, megéri a körülötte kibontakozó látvány: A látvány a csodálatos vidékre gyönyörű, ideértve az 1373 magas Lusen csúcsot is. Ez a látvány legjobban élvezhető a fa kilátó tetejéről, amelynek faszerkezetét igen nagy műgonddal és tetszetősen 3 szintesként alakították ki, 38 méter magasságot is elérő jegenyefenyők és bükkfáktól körülvéve. A torony tetejére majdhogynem 500 méter hosszat kitevő csigalépcső vezet. Hogy unalmas volna? Ugyan, dehogy! Hiszen már útközben is számos látnivaló akad. Erről 3 igen magas faóriás gondoskodik. Ezeket szinte karnyújtásnyi távolságból lehet megszemlélni, a tövüktől egészen a csúcsukig, megcsodálva, hogy mennyi életerő is szorult ezekbe a fákba, és miképpen fejlődtek és nőttek ilyen óriásra. Közben meg lehet szemlélni a rajtuk megtelepedett moharéteget, lehet látni rovarokat, apró állatokat és madarakat, amelyek ezeket a fákat választva otthonukul ide-oda járkálva végzik a napi szokásos ténykedésüket.

Az útvonal mentén tájékoztató táblák is találhatók. Hogy a rajtuk feltüntetettek nem volnának érdekesek? Dehogynem, ellenkezőleg: a kalandra vágyó kirándulók is megtalálják a számításukat. Aki szeretne, ugyanis meglátogathat más-más élményt nyújtó kilátóhelyet, és eközben olyan élményben lehet része, amire eme kirándulás nélkül nem adódna lehetőség. Kötélpályára függesztett függőhídon kell átmenniük, trapézon és egyszál gerendán kell egyensúlyozniuk, ami mind-mind igazi próbatételt jelent a résztvevőknek, akik megbizonyosodhatnak rátermettségükről és bátorságukról. Igen ám, de hol marad az ismeretterjesztés? Ez sem marad el: tájékoztató táblák, feliratok, képek és szöveges leírás gondoskodik róla, hogy a látogatók a fafajokról, az erdőről és magáról a természetről kellő ismerettel térhessenek haza.

A fakorona szinten haladó turistaútvonal nem csupán világrekordot tart, hanem kivételes vonzereje is világelső. 2009-ben létesítették 27 tartóoszlopon és erős rétegelt-ragasztott tartókon elhelyezve, kellő szakértelemmel, biztonsággal és műszaki érzékkel, hogy harmónikusan illeszkedjen a hegyvidéki lombelegyes erdőtájba, amely körötte található. Az ösvény mentén a látogató korlátba fogódzva haladhat biztonságosabban. A védőkorlát szellős és áttört kialakítású, nem határolja le a kilátást a tájra. Ennek a Bad Kötzingi Élményakadémia által megvalósított élményösvénynek a kialakítására a legkorszerűbb építéstechnikai eljárás alkalmazásával került sor, igen-igen látványos, mégis veszélytelen élményt és szórakozást nyújt, és harmónikusan illeszkedik a természeti környezetbe. Ehhez számos intézkedésre volt szükség.

Az élményösvény Neuschauban található a Böhmstraße mentén. A Nemzeti Park Információs Központ közvetlen közelében található a "Hans-Eisenmann-Ház" a hozzátartozó vadasparkkal együtt. A vadasparkon belül gépkocsi parkolókat alakítottak ki. A létesítményt 20 munkatárs gondozza, feladatuk a létesítmény karbantartása és a látogatókról való gondoskodás. A személyzetnek mindig akad tennivalója, mivel a létesítmény nem csupán mágnesként vonzza a látogatókat, hanem egész éven át nyítva is tart. Kivételt jelent a Szenteste, mivel a karácsonyt minden család az otthonában ünnepli. Ennek így kell lennie. Az ünnep elmultával azonban december 25-én ismét kezdetét veszi a látogatás. Innentől fogva már az egész évvégi időszak Újévig a téli vásáré .

Az élménytúra tavasszal csodálatos zöld környezetben történik, sűrűn burjánzó zöld lombos ágaktól körülvéve, csodálatos tarka lombszíneződés mellett ősszel, és fehér hótakarótól körülvéve télen. Az erdő és a fák csodálatos világa és nagyszerű látványa mindegyik évszakban maradandó élményt nyújt, amit senkinek sem szabadna elszalasztania.

 

A látogatási idő nyári és téli menetrend szerint változik: novembertől-márciusig 9.30 és 15.30 között tart nyitva (december 24-e szünnap). Áprilisban és októberben 9.30 - 18.00 óra, de még  ezután is  látogatható, májustól szeptemberig pedig 9.30 és 19.30 között.

 

A felnőttjegy 8 EURO a gyerekjegy csak 6 EURO, egyszeri belépésre jogosít. Csoportok árengedményt kapnak, de létezik családi és mérséklet áru belépőjegy is. Információ/képgaléria/videok: www.baumwipfelpfad.by

 

Forrás: FistClassTeam

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.