FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-01

Kerítésrendszerek a Cont-Eco Kft kínálatában

A mező-, erdő - és vadgazdálkodásban két fő kerítéstípus terjedt el hazánkban, mechanikus és elektromos kerítésrendszereket használ a szakma.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A mechanikus kerítések lehetnek ponthegesztett táblás rendszerűek, ezek bárki számára egyszerűen telepíthetőek, de rugalmatlanságuk miatt a használati értékük alacsony. Huzalos kerítések telepíthetősége ugyancsak egyszerű aránylag nagy oszlopigénnyel bír a függőleges kötőszálak hiánya azonban érezhető a használat során. A feszített drótfonatos mechanikus kerítések jelentik a megnyugtató megoldást, készülhetnek a hagyományos hurkolt kivitelben, vízszintes két irányból érkező csavart függőleges kötőszál darabokkal. Kiemelkedően jó minőséget viszont gyakorlati tapasztalatok alapján a rugalmas kerítésmezőt adó csúszásmentes csomózással készült TORNADO TITAN valamint TORUS drótfonatok nyújtanak. A vízszintes huzalsorokat a függőleges kötőszál amely csak a fej illetve a lábdróton van hurkolva metszéspontjaiknál külön anyagú kötőszálakkal létrehozott biztonsági csomó. Itt a technológia akár 8 méteres oszlop osztásközt említ, azonban az igazán hosszútávon biztonsággal üzemelő kerítésrendszer 5-6 méterenként kerül oszlopozásra. A drótháló kedvező tulajdonságainak kihasználása miatt nagyon fontos a fonat feszítettségére hangsúlyt fordítani, ezt a sarok-, törés- és végponti oszlopok szakszerű kiképzésével, megerősítésével érhetjük el. Horganyzott keményfém U szegeket használjunk a oszlopra történő rögzítésre, amelyek annyira legyenek a fába verve, hogy azokban a vízszintes sorok axiális irányban szabadon mozoghassanak.

Ajánlott a telepítés során a réseléses technológia alkalmazása (előfúrás nélkül hidraulikus oszlopverőgép üti  a talajba szerelésre kész hegyezett, lehetőség szerint akácoszlopokat). A talajfúrás ásás ugyancsak lehet megoldás, de ezen technológiák alkalmazása nem azonos értékű végeredményt hoz. A fonatot lehet funkcióból adódó oldal felé talajra visszahajtani, beásni illetve elektromos védőszál(ak) alkalmazásával kiegészíteni, villanypásztorról megtáplálva.

Elektromos kerítésrendszerek, rendeltetésük szerint két fő csoportra oszthatóak állandó illetve portábilis rendszerek.

 

Állandó helyen felállított elektromos kerítések anyagaként általában a gondos gazda a legmagasabb minőséget és teherbírást tűrő időálló alkatrészeket választja. A fent említett oszlopveréses technológiával hozható létre a legjobb szerkezet, ez esetben az oszlop osztásköz 5 - 12 méter. Az oszlopokra szigetelők kerülnek csak UV stabil erős polipropilén vagy poliamid szigetelőt alkalmazzunk, például LACME Isoline, Cont Eco IVA-S és IVA-L facsavaros körszigetelőt. Az első hangsúlyos pontja a hatékony elektromos kerítésnek a szigetelés. A vezetőként a szigetelőkben alkalmazhatunk horganyzott huzalt lehetőleg nagy szilárdságút (nem nyúlik, nem lazul vissza), a feszítettség itt is fontos. Csúcsminőségű villanypásztor zsinórok is megtalálhatóak már a piacon, melyek alaktartóak, ellenállnak a fotokémiai folyamatoknak és kedvező áramvezetési tulajdonságokkal bírnak, például: ECO-6, LACME Extrableu, Superbleu. Villanypásztorok alkalmazásakor figyelembe kell vennünk, hogy milyen állatfaj miatt készítjük, mert egyes fajok például: ló esetében szükséges, hogy a területének határaiként szolgáló kerítés számára látható legyen. Ezt az igényt villanypásztor optikai szalaggal tudjuk lefedni, amely az elektromosságot tőle elvárható módon vezeti.

A rendszer második hangsúlyos pontja a földelés, inkább a lelke. A tápegység hatékonysága a földelés minőségétől függ. Anyagát tekintve nem korrozív  fémből, minimum 1 méter mélyen kerüljön a talajba, legkönnyebben beszerezhető a horganyzott vízvezetékcső. Helytelenül sokan alkalmaznak betonacélt, egyéb rozsdásodó fémeket földelő szondaként, ezek esetében idővel értékelhetetlenné válik a földelés, mert a korrózió izolációs palásként lepi be a szondát.

Portábilis elektromos kerítések főként az időszaki kultúrák bekerítésénél valamint a legelőterületeken történő területváltás illetve állandó kerítéseken belüli legelőadagolás, rekesztékelés jutnak szerephez. Gyorsan telepíthető leszúróheggyel, taposóval, anyagában szigetelt polipropilén vagy üvegszál erősítésű műanyag karókon telepíthetjük, vezetőként fémhuzal nem javasolt főként villanypásztor zsinór és optikai szalag alkalmazandó. Legkönnyebben visszacsévélhető a villanypásztor zsinór, nem törik benne a szál, nem csavarodik össze.

 

Elektromos kerítést tápláló villanypásztor készülékek, két fő csoportra osztható hálózatról üzemeltethető illetve akkumulátoros üzemű napelemmel is kiegészíthető villanypásztorok.

A villanypásztor készülékek működési elve a következő, kis áramerősség mellett 40-50 impulzus/perc kibocsátott (max. 10msec) időintervallumban 2-10000V feszültséggel leadott energia. 2006 évben az EU új szabványt vezetett be a villanypásztorok elektromos kerítések létesítésére 3 év felkészülést hagyva az átállásra. A szabvány percenként a max. 60 impulzus mellett max. 6 Joule energiát leadó készüléket engedi forgalmazni, üzemeltetni.

Hálózatról működő villanypásztorok legfontosabb előnye a megbízható működés , aránylag kis fogyasztás mellett (1- 15 W) magas teljesítés várható jóval olcsóbb, állandó üzemre alkalmas. A LACME BIpulstronic technológia (gyors lefutási ciklus, párhuzamos kisülés) tökéletesen veszélytelen az állat számára a szabványnak megfelel, kiemelt őrzésbiztonságot nyújt. Másik fontos szempont a vagyonbiztonság. GSM alapú riasztórendszer csatlakoztatható a LACME  Secur Alt készülékekhez, amelyek riasztanak a rendszerfeszültség beállított kritikus érték alá esésekor.

Akkumulátoros villanypásztor készülékek, melyek napelemmel, áramfejlesztő szélmotorral is kiegészíthetőek. Azokon a területeken ajánlott, ahol hálózati áramvétel nem megoldható. Előnye a könnyű áttelepíthetőség, hátrányai a kiemelt ellenőrzési- gondozási igény, magasabb ár,  viszonylag alacsonyabb teljesítmény.

2008 évben piacra került új LACME Secur sorozat felhasználó barát készülékcsaláddá tökéletesedett. A karbantartás során speciális mérőműszert alkalmazzunk, ezzel nem csak a rendszer mérhető, hanem a földelés hatékonyságát is ellenőrizhetjük.

 

Cont-Eco Kft.

9700 Szombathely, Suzent Gellért u. 17-19.

Tel/Fax: (94) 325-672

 

 

 

(x) Cont-Eco Kft.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.