FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-01-30

Virágzik a fapellet üzlet Ausztriában

Ausztriában a pelletfűtés terjedésével, terjesztésével a hazai pelletelőállítók és a hazai pellet kazán előállítók és a mindezzel foglalkozó kereskedők, fuvarosok, fűtésszerelők, stb részére teremtenek piacot és munkahelyeket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A ProPellets ausztriai szervezet honlapja számos érdekességet tartalmaz a fapellettel kapcsolatban. Ausztriai támogatási lehetőségek, felhasználási tanácsok, piaci tendenciák, stb. Hírlevelet is működtetnek, mely hozzánk is eljutott.

2013. január 16-án üzembe helyezték Ausztria százezredik pellet kazánját. Az 1000 lakosra jutó 12,5 pellet fűtőberendezéssel Ausztria Európa csúcstartója. Az osztrák pellet kazánok piacvezetők a világpiacon. Ausztriában most évi 810 ezer tonna fapelletet használnak fel, ami CO2 emisszió szempontjából több mint 1 millió tonna kőolaj megtakarítást jelent.

Ausztriában 30 üzemben évi 875 ezer tonna fapelletet állítanak elő.

Németországban a támogatott biomassza fűtés terén az osztrák pellet kazánok részesedése 60%. Ugyanakkor az Ausztriában gyártott pellet kazánok 80%-a exportra megy. Az osztrák biomassza fűtés technológiák gyártói évi 20%-os növekedés mellett mintegy 1 milliárd Euró árbevételt értek el és 5.000 embernek adnak munkát.

Az első pelletkazánokat 15 évvel ezelőtt helyezték üzembe, majd elérték és meghaladták az évi 10.000 átadott kazánt, ami sokkal gyorsabb növekedés e téren bármely más EU tagországéhoz képest. Az 1000 főre jutó pellet kazán Ausztriában 12,5; Dániában 11,8; Svédországban 11,1; Finnországban 4,7; Németországban pedig 2,3.

 

A pellet kazánok állományának növekedése Ausztriában:

Zöld munkahelyek elsősorban a bio-alapanyagok előállítása terén vannak. Ausztria célja, hogy 2020-ig e területen 100.000 új munkahely jöjjön létre. A zöld munkahelyek száma és e területek GDP teljesítménye is jelentősen gyorsabban bővül, mint a gazdaság egésze.

Forrás: A százezredik ...

Fapellet árak 2013. januárban:

 

Az ömlesztett fapellet átlagára bruttó 25,01 Eurocent/kg

A zsákos pellet átlagára bruttó 27,08 Eurocent/kg, tehát 4,06 Euro/ 15 kg-os zsák.

A fapellet árak, amint azt az inflációtól megtisztított adatok mutatják, az lmúlt több mint egy évtized alatt meglehetősen stabilak voltak. Ausztrián belül régiók szerint vannak áreltérések, de a szélsőértékek között a távolság csak mintegy 1,5 Euró.

Forrás: Januári pelletárak

A ProPellets honlapján a pellettel kapcsolatban minden ismeret megtalálható, amint látható, még a piac alakulására is vannak adatok.

 

Ausztriában a pellet felhasználását, pontosabban a pelletfűtésre áttérést több helyről is támogatják. Ennek legfőbb célja, hogy az olaj- vagy gázfűtéshez képest nagyobb beruházási kiadásokat tompítsák. A már elkészült berendezés üzemeltetése, tehát a pllettel fűtés pedig olcsóbb, az olajhoz vagy gázhoz képest.

A Klíma- és Energialap egyszeri támogatást ad szövetségi forrásból.

Az egyes tartományok eltérő mértékben segítik a klímabarát fűtésre átállást a lakásépítési támogatás keretében.

A szövetség támogatja a helyhatóságokat a hatékony és tartamos fűtési rendszerekre átállás érdekében, valamint részben a helyhatóságok is segítik az ott lakókat a pelletfűtésre átállásban.

 

Amint látható: A pelletfűtés terjedésével, terjesztésével a hazai pelletelőállítók és a hazai pellet kazán előállítók és a mindezzel foglalkozó kereskedők, fuvarosok, fűtésszerelők, stb részére teremtenek piacot és munkahelyeket. Sőt, a felhasznált fa is elsősorban helyi. A környezet, klímabarát megoldással saját gazdaságuk fejlődését és idegen energiától nagyobb függetlenségét is előmozdítják.

Az említett források felhasználásával összeállította: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.