FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-07

Fenyegetik az erdészeket a fatolvajok

Elharapóztak a falopások, közfeladatot ellátó személy megfenyegetése történt Csobánka térségében. A történtek ellenére igyekeznek megakadályozni a falopást a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a Pilisszentkereszti Erdészet területén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Az utóbbi időkben elszaporodtak a falopások a Pilisszentkereszti Erdészet területén, ezért az erdészet dolgozói a rendőrséggel közösen bejárásokat szerveznek a fatolvajok tetten érésére, a lefülelt tolvajokat pedig feljelentik. Január 30-án Csobánka közelében a Pilisi Parkerdő Zrt. erdésze - aki közfeladatot ellátó személy, és jogosult az elkövetéshez használt eszköz elvételére - tetten ért egy fatolvajt, és a faanyagot lefoglalta. A tettenérést követően az elkövető megfenyegette az erdészt.

Aznap este, sötétedés után ismeretlen tettes egy tucat idős tölgyfát döntött az erdészeti útra, ami a lakott terület megközelítését megakadályozta, valamint a jeges úton gyalogosan vagy járművel közlekedőknek balesetveszélyt teremtett. Vasárnapra virradóra újabb, megközelítőleg 27 köbméter fa tűnt el az egy közeli erdőrészletből. Az ellopott faanyag pontos mennyiségét nehéz megbecsülni, mert nagy területen történik a károkozás, az esetek többségében kézi fűrésszel vágják a fát, és átalakított kerékpárokkal szállítják el.

Az eltulajdonított fát részben saját felhasználásra viszik el a tolvajok, nagyobb részben azonban továbbértékesítik lopott fát.

 

A Pilisszentkereszti Erdészet területén az ellopott famennyiség évente csupán Csobánka térségében 150 köbméterre tehető, értéke tűzifa gyanánt számolva mintegy 2 millió forint.

Az okozott kár azonban ennél sokkal nagyobb, a természeti rombolás mérhetetlen, hiszen a térségben lévő erdők védett vagy fokozottan védett területen vannak. A szakszerűtlen, gyakran idő előtti kivágás évtizedek munkáját teszi semmivé, és az sem érdektelen, hogy a sérült területet az erdőgazdálkodó köteles helyreállítani, amire nem kap kártérítést. A Pilisszentkereszti Erdészet a téli időszakban eddig 10 rendőrségi feljelentést tett falopás miatt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt főváros környéki parkerdőterületről évente mintegy ezer köbméter faanyagot tulajdonítanak el. Ennek csak a legalacsonyabb, tűzifaáron számolt értéke is meghaladja a 10 millió forintot. A legtöbb eset Csobánka, Pomáz, Törökbálint környékén, a Gödöllői-dombságban és a főváros dél-pesti kerületeiben történik.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.