FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-13

Az ÉME kapcsán: Vak vezet világtalant

Faházak építéséhez továbbra is kell ÉME! Ezzel ellentétes állítással állt elő egy laikus (kereskedő) által vezetett egyesület (vállalkozás) ez év januárjában megjelent cikkben. Csak reménykedni tudunk, hogy a szakma rövidesen félre állítja, elnémítja Őket, ahogy a MAKÉSZ is törölte tagjai névsorából.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Fotók: a Tilla-Fa Házépítő Bt. kivitelezési munkáiról készült felvételek

A FATÁJ szerkesztőségéhez tegnap érkezett levél:

 

"Tisztelt Fatáj online szerkesztősége!

Online kiadásukban 2013.01.25-én Hársasi Tibor tollából A faházak építéséhez nem ÉME kell című cikket megfelelő ellenőrzés és a valós körülményeknek utána járás nélkül tették közzé.

A megjelent cikk jelen formájában félre vezető a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvénybe (versenytörvény) ütközik.

Az egyéb jogi következmények elkerülése érdekében és a valós jogi helyzet tisztázása érdekében kérjük az alábbi válaszlevél közzétételét:

 

Vak vezet világtalant

Faházak építéséhez továbbra is kell ÉME! Ezzel ellentétes állítással állt elő egy laikus (kereskedő) által vezetett egyesület (vállalkozás) ez év januárjában megjelent cikkben. Csak reménykedni tudunk, hogy a szakma rövidesen félre állítja, elnémítja Őket, ahogy a MAKÉSZ is törölte tagjai névsorából.

 

A faházak építéséhez nem ÉME kell!, több mint butaság, szándékos félrevezetés, egy cég  etikátlan, büntetendő marketingje.

 

A hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (28/2011. (IX.6.) BM rendelet) szerint "Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek".

Tehát, továbbra is érvényben van a MAKÉSZ hatalmas kampány és lobbi tevékenységével elért építési és építéshatósági engedélyezési gyakorlat, hogy minden könnyűszerkezetes épület építéséhez, nem csak az üzemben gyártott paneleshez (készházhoz), hanem a helyszínen ácsolt, hagyományos építési technológiával megvalósulóhoz is szükséges az ÉME engedély. Mivel a korábban hatályos, 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet szerint is, a "Könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyors ház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek", így nem várható, hogy a következő jogszabály-módosításnál ez az előírás változni fog.

 

Mihez kell az ÉME?

Minden szakember tudja az építési folyamat lépéseit, melyet az utóbbi időben a jogalkotók kissé összekutyultak.

Általános esetben a tervezéstől indul, melyet megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező végez. Könnyűszerkezetes épületek tervezésére a legtöbb tervező vállalkozik, miközben a gyakorlat bizonyította, hogy a többsége nem ért hozzá. Csak egyetlen cég van jelenleg a piacon, aki az ÉME engedélyének felhasználását, a tervek átvizsgálásához köti az engedélyezési eljárásban. A legtöbb tervező az ÉME engedély jogosultjának hozzájárulása nélkül, arra hivatkozva tesz eleget a tűzvédelmi előírásnak. Az engedélyező hatóságok a felhasználásról a jogosultat nem is értesítik.

A kivitelezőnek is megfelelő jogosultsággal kell rendelkeznie. Sajnos, a mai napig építési vállalkozó lehet a kereskedő, a pék, stb. A január 1-től érvényben levő szabályozás ezen annyit "szigorított", hogy a felelős műszaki vezető már megbízással nem foglalkoztatható. Mivel a tervező az építménybe csak olyan anyagot tervezett be,  mely megfelelőségi nyilatkozattal rendelkezik, sőt a vonatkozó, jóváhagyott műszaki specifikáció típusát és számát is rögzíti, ezért a kivitelező, a 3/2003. (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet értelmében "építménybe építési terméket, berendezést, szerkezetet beépíteni csak annak megfelelőség-igazolása mellett lehet."

Az építés során, az építésfelügyelet vizsgálja ennek betartását, ha van rá ideje. (Mivel a téglaházak időtartamához szokott ütemezés szerint ellenőriz, így gyakran előfordul, hogy már csak az elkészült  házhoz ér ki.)

A kivitelező tehát a 3/2003. (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet szerint forgalomba helyezett építési termékeket, építési anyagokat építhet be az épületbe és ne felejtsük, csak a tervező által előírtat, azzal a technológiával. Az épület nem építési termék. Az épületet nem azért hozzák létre, hogy egy másik épületbe beépítsék.

A kivitelező nem állít elő építési terméket. Ha valaki valamilyen terméket, anyagot gyárt, s azt szeretné, hogy az, az építés során felhasználásra kerülhessen, akkor azt minősíttetni, tanúsíttatni kell. Ha a termékei rendszert alkotnak, akkor rendszerengedélybe kell foglalni (ÉME). A várható jogszabály-módosítás után, már nem megfelelőségi tanúsítvány kell kiállítani a gyártónak, hanem teljesítmény nyilatkozatot, mely csupán nevében más, tartalmát, célját tekintve közel azonos. Addig is, azok az építési anyagot gyártó vállalkozások, melyek forgalomba hozzák építési terméküket, kötelesek a  terméküket a 3/2003. (I.25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet szerint igazolni, tanúsítani.

 

Az épület használatbavételi engedélyezéskor a kivitelező hitelt érdemlő dokumentálása alapján, a felelős műszaki vezetőnek nyilatkoznia kell többek között arról is, hogy a terv szerinti megfelelőségi tanúsítványú anyagokkal, technológiával készült el az épület.

Gyakorlati tapasztalat az, hogy hiába van minden lepapírozva, az épület nem hozza azt, ami elvárható lenne. Ez szinte minden esetben a kivitelezési hibák miatt van. Ezért szükséges, hogy a rendszerengedély (ÉME) jogosultja ellenőrizze a kivitelezést. Jelenleg a MAKÉSZ és a K.E.M.I Kft. végez csak ilyen ellenőrzést, utóbbi teljes körűen, a tervezéstől a használatbavételi engedélyig.

 

A januárban életbe lépett jogszabályok alapján, a megoldás az, ha az építtető ragaszkodik az ÉME jogosultja által kivitelezett, vagy a tervezéstől, a használatbavételig ÉME jogosultja által ellenőrzött kivitelezéshez.

Megnyugtató helyzetet az fog teremteni, ha a könnyűszerkezetes építési technológiára lesz képzés, csak erre jogosult szakemberek végezhetnek tervezést, ellenőrzést, művezetést, kivitelezést és főleg, szakértést.

Banyó Zoltán okl. ép. mérnök

Hódmezővásárhely, 2013. február 11.

 

K.E.M.I. Kft. képviseletében: Terjék József ügyvezető"


Forrás: K.E.M.I. Kft.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.