FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-27

Az európai parkettaipar számára továbbra is kihívásokkal teli a piac

A FEP becslése szerint 2012-ben 4%-kal csökkent az európai parketta fogyasztás, ami kicsivel több mint 91 millió m2-t tett ki. Azt remélik, hogy 2013-ra stabilizálódik a piac.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A FEP-nek a Domotex után a parkettapiacról kiadott sajtóanyaga:

 

2011-ben az európai parketta ipar sikeres volt abban, hogy a mindösszes európai parketta fogyasztás stabilizálódott, sőt kicsit nőtt is. Ezt követően 2012-ben az első előrejelzések mintegy 4%-os csökkenés felé mutatnak. A parketta ipar Európai Szövetségének [ FEP: European Federation of the Parquet Industry] előzetes becslése a hannoveri DOMOTEX vásár alatti ülésen a tagsága által elmondottakra támaszkodik. A végleges adatok majd a FEP júniusi közgyűlésén jelennek meg. Az eredmények természetesen országonként jelentősen eltérőek, ahogy ez az elmúlt években is volt.

A piaci jelenségek, melyekkel a parketta gyártók egyes régiókban szembetalálkoznak, aggodalomra adnak okot. A német nyelvterület országai egészen jól teljesítenek és csak azt lehet kívánni, hogy ez a pozitív trend érvényesüljön az EU fontos déli piacain is. Két fontos tényező táplálja a jobb jövő iránti reményt: az innovatív termék kreativitás és az egyre jobb design, ugyanakkor az előrejelzések 2013-ra optimistább üzletmenetet mutatnak a második félévre.

A rozoga gazdasági helyzettől függetlenül nagy kihívás az iparág számára a magas energiaköltség, a folyamatosan erős verseny, a drága szállítás és logisztika, a különösen magas munkanélküliségi hányad egyes fontos EU régiókban és a folyton bizonytalan EUR/USD árfolyam.

A parketta fogyasztás az EU/EFTA térségben 2012-ben kicsivel több volt mint 91 millió m2, amin belül Ausztria, Németország és Svájc piacai jól teljesítettek, de a déli térségek helyzete aggasztó. Erős a kereslet az egybe-fedőrétegű termékek (one-strip planks) iránt, aminek jelentős sikere nagyban kiegyenlíti az egyes más termékeknél jelentkező visszaesést. 2013.: A FEP azt reméli, hogy az olyan, hagyományosan nagy piacok, mint Spanyolországé és Olaszországé is stabilizálódik az elkövetkező hónapokban. Az európai parketta ipar erős és rugalmas marad, az táplálva a hitet, hogy jön az újjáéledés amint az általános gazdasági mutatók pozitív fordulatot jeleznek.

 

A FEP 57. Közgyűlése és 38. Parketta Kongresszusa Brüsszelben lesz 2013. június 6-7-én.

További tájékoztatás kérhető a FEP-től: (E. Varga) +32 2 556 25 87 vagy info@parquet.net.

A FEP-ről és tagjairól továbbiak: www.parquet.net.

A valódi fa padlóról: www.realwood.eu

Forrás: FEP sajtóanyag

E témához kapcsolódik egy másik hír: A BauInfoConsult megkérdezett a lakásépítésban aktív 180 és a nemlakás építésben aktív 110 építészt, hogy a következő 3-5 évben milyen padlóburkolatokat terveznek majd be a leggyakrabban. (nemlakás: pl. iroda.)

A felmérés eredménye szerint a lakás és a nemlakás padlónál is vezet a kerámia. A lakás szegmensben ugyanakkor a második a Fa/Parketta, amivel szemben a nemlakások terén e választák várható betervezése egészen csekély mértékű. A felmérés alapján tehát parkettának a lakások esetében úgy tűnik, továbbra s kiemelkedő szerepe lesz.

 

A kérdésben szerepelt padlóburkolók:

Kerámia, Fa/parketta, Laminát, Szőnyeg, Fotónyomat-padló, Linóleum, Műanyag/PVC, Természetes kő, nem tudom - nincs válasz.

 

A lakáspadló

 

A nemlakás padló

Forrás: BauInfoConsult

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.