FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

Weitzer Parkett Kft
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-06

Európa új kihívása: a nyaraló vaddisznó

A vaddisznók egyre otthonosabban érzik magukat a lakott településeken, ahol nem eshet bántódásuk, de ennek a lakók nem örülnek. A vaddisznók nagy károkat okoznak a Balaton körüli nyaralótelkekben, de egész Európában is. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint a vadászati törvény módosítására van szükség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

Mint egy Mézga-rajzfilmben. Van, aki éjszaka önműködően bekapcsolódó rádióadással és fényekkel próbál védekezni a vaddisznók ellen a Balaton északi partján, a csordák ugyanis korábban sosem látott károkat okoznak a kertekben - tudtuk meg Alsóörs polgármesterétől.

 

Hebling Zsolt közölte: sok bejelentést kaptak arról, hogy vaddisznók garázdálkodnak a kertekben, és a lakók közül többen fórumokon is elmondták félelmeiket. Az állatok nagy károkat okoznak, feltúrják a kertet, tönkreteszik a kerítést - tette hozzá.

A vadásztársaság álláspontja szerint ugyanakkor mindenkinek meg kell védeni a saját területét, és nem tudják megtéríteni a károkat - emelte ki a polgármester.

 

Ezt támasztotta alá az InfoRádió által megkérdezett hivatásos vadász is. A vadásztársaságok tehetetlenek, mert a belterületen a fegyverhasználat tilos - mondta Pauer Lajos.

 

Azt állítja, hogy nem kizárólag Balaton-környéki, hanem országos, sőt, európai probléma a vaddisznók fokozott károkozása. A vadász szerint a vaddisznók a nyugalmat keresik és találják is meg a lakott területeken, rájöttek ugyanis arra, hogy itt nem "csesztetik őket", nem lőhetnek rájuk.

 

Pauer Lajos arról is beszélt, hogy a vadak voltak a helyünkön, az emberek kezdtek terjeszkedni és beépíteni az erdő széli területet. A vaddisznótól nem kell félni, csak éjszaka jár, és arra nem megy, ahol emberszagot érez. Aki észreveszi az állatot, zavarja el - tanácsolta.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint Budapesten és környékén is már hozzászokott az emberi zavaráshoz a vaddisznó, és kiváló élőhelyet talál magának a kertesházi övezetben, ahol élelemre bukkan. Lomnici Gergely közölte: a vaddisznó okos és tanulékony állat, egyre bátrabban jelenik meg belterületen, és akár a kirakott hulladékból táplálkozik.

 

A szóvivő hangsúlyozta: szükség van a vadászati törvény módosítására, mert belterületi vadkárral a jogszabály nem foglalkozik. Az erdő kezelőjének a vadkárok megelőzésére, illetve kártérítésre csak a külterületen van lehetősége.

Forrás: inforadio

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.