FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-06

Több hektárnyi erdőt vágtak ki vandálok

Siralmas képet mutat a tavaly még üdén zöldellő nyárfaerdő Tiszabő határában. Térdmagasságban letarolt fák maradékaként meredező tuskók jelzik több hektárnyi területen, hogy a szegénység nem kíméli a természeti értékeket sem.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Kocsmár Gyula agronómus és vadász a kivágott fák mellett. fotó: Mészáros János

- Nézze, micsoda pusztítást vittek itt végbe - mutat körbe Répászky Miklós erdész a tarra vágott területen. A Közép-tiszai Mezőgazdasági Zrt. közel ötszáz hektáros erdejéből mintegy 6,5 hektárnyi területről lopták el a fát az elmúlt hónapok során.

 

- Legalább 300 köbméternyi az a faanyag, amit kivágtak innen, mióta megkezdődött a fűtési időszak - mondja az erdészeti szakirányító.

 

- Korábban is előfordultak kisebb lopások, de 2012 őszén indult az a folyamat, amely mostanra százmilliós mértékű kárt okozott. A tiszabőiek rendszeresen ide járnak tüzelőért, mióta komolyabban ellenőrzik az ártéri erdőket, sőt, mostanában már készenléti rendőrök is járják a környéket. Gyakorlatilag kiszorultak ide azok, akik másként nem tudnak tűzifához jutni.

 

A tízesztendős nemes nyár erdőben mostanra mintegy 13,5 millió forintos kár keletkezett, ráadásul egykor európai uniós társfinanszírozással telepítették a fákat a művelésből kivont korábbi rizsföldre. Akkor hektáronként 290 ezer forintot költöttek a faültetésre. Most mintegy harmincezer facsemetét kell pótolni, előtte azonban a területet ki kell tuskózni, illetve elő kell készíteni a talajt. Mindennek további komoly költségei lesznek, csupán azért, mert gyakorlatilag lehetetlen megvédeni az erdőt a betolakodóktól.

 

- Minden tőlünk tehetőt megteszünk, folyamatos fegyveres őrszolgálatot működtetünk, sőt többször is a rendőrökkel együtt próbáltuk megakadályozni az illegális fakitermelést, de hiába - mondja keserűen az idős erdész. - Tudja, mit mondott a múltkor egy fiatal, alig huszonéves suhanc, amikor rákiabáltam, hogy ne lopja a fát?


Mészáros Gergely erdész a károkat méri fel a Tiszabő határában elterülő erdőben. A letarolt fáknak csak a tuskói maradtak. Fotó: Mészáros János

Annyi volt a válasz, hogy én leszek az oka, ha megfagy a hidegben az öt(!) gyereke, neki ezt a fát el kell vinnie! Hát hová jutottunk? Saját tulajdonunkat védjük, de még igazoltatni is csak akkor van jogunk, ha az erdő területén csípjük el a tolvajokat. És mi történik, ha valakit sikerül megfogni? Mivel egy-egy alkalommal csak kis mennyiségű fáról van szó, legfeljebb 10-20 napnyi közmunkára ítéli a bíróság az illetőt, a céget ért kárt pedig nincs miből megfizetni.

 

Járőrök ellenőrzik a területeket

 

- Télen valóban hangsúlyos probléma az erdőterületek vagyonvédelme, a falopások megelőzése. Szomorú tapasztalat, hogy az ilyen jellegű jogsértések megyénkben is jelen vannak - tájékoztatott Pásztorné Kovács Ágnes őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. - Az eltulajdonított fa értéke a pár ezer forinttól a több százezer forintig is terjedhet. Esetenként védett fafajok válnak az elkövetők áldozatává.

 

A megyei rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli a problémát az erdők védelme illetve a bűncselekmények megelőzése és felderítse érdekében. Ezért együttműködik erdőgazdálkodással foglalkozó szakemberekkel, a járőrök lehetőség szerint ellenőrzik az erdős területeket, az oda vezető útvonalakat. Ennek köszönhetően az elmúlt téli időszakban, így az elmúlt napokban is több fatolvajt fogtak el a megyében a rendőrök. Az erdős területek nagy része azonban magántulajdonban van, így a személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik.

Forrás: szoljon

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.