FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-14

Ipari méretekben lopják a fát Jászapátiban

Egyre szervezettebb csoportok járják Jászapáti környékének erdeit, hogy esetenként a fát már szinte ipari méretekben ellopják. A helybéliek ugyanakkor egyre szervezettebben jelentik a gyanús mozgásokat.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Folyamatosan adnak munkát a fatolvajok a polgárőröknek és a rendőröknek. A tolvajok nagyüzemi szinten tevékenykednek. Képünk illusztráció

Folyamatosan lopták, illetve még ezekben a napokban is lopják a fát Jászapáti kül- és belterületéről egyaránt. A legszembetűnőbb változás az elmúlt évekhez képest az, hogy immár az alkalmanként eltulajdonított fa mennyisége növekedett meg - mondta érdeklődésünkre Mihályi Zoltán, a Jászapáti Városi Polgárőr Egyesület elnöke.

Megmarad ugyan a falopás már jól ismert formája, amikor is egy-egy kézifűrész és egy kerékpár segítségével az elkövető dolga végeztével komótosan hazatolja a biciklire felhalmozott hasábokat. Az elnök azonban beszámolt arról is, hogy szinte már ipari méretekben, egyértelműen nem saját használatra, hanem megrendelésből lopnak a tolvajok.

- Méretre vágva halmozzák, majd pakolják fel a láncfűrésszel kivágott fát. Találkoztunk már olyan elkövetővel, aki az autójából kiszerelte az üléséket, hogy minél több fát tudjon belepakolni. Igaz, terve nem sikerült, mert a jelzést követően a rendőrök elkapták őket és lefoglalták a lopott fát - mondta.

Egyre több az olyan eset, amikor már ki sem mennek az erdőbe, hanem a család tűzifa igényét a városban gyűjtött faanyagból teremtik elő.
- Az elhagyott házak kerítésléceit bontják meg, vagy épp a tetőszerkezet faanyagát viszik el, a be nem kamerázott parkok, utcák élő fáit vágják ki - teszi hozzá a polgárőr vezető.

- Itt azonban egyértelműen a napi fűtőanyagot "szerzik be az érintettek", ami ellen nehéz védekezni, pedig lényegében minden napszakban van polgárőr járőr az utcán, rendszeresen megjelennek a rendőrök is.
Mihályi Zoltán hozzátette, folyamatos küzdelemről van szó, amelyben mindig újabb és újabb trükkök jelennek meg a tolvajok részéről, amire reagálni kell rendőrnek, polgárőrnek és helybélinek egyaránt.

- Az rendkívül pozitív dolog, hogy az emberek már egyre jobban odafigyelnek a gyanús mozgásokra. Akár külterületről, akár a városon belüli bűncselekmények gyanújáról van szó, nagyon sok telefonhívás érkezik hozzánk is, amit azonnal továbbítunk a rendőrség felé. Több ilyen alkalommal sikerült tetten érni tolvajokat és megakadályozni a lopást.

 

A pályázati támogatások révén számos fejlesztést tudtunk végrehajtani, legutóbb például az éjjellátó berendezések beszerzésével, de mindez nem válthatja ki az emberek odafigyelését, éberségét, azonban segítséget nyújthat a tevékenységhez és fokozhatja a hatékonyságot. Az éjjellátó készülék rögzíti a látottakat, így az észlelt eseményről videófelvételt is lehet készíteni.

Az új eszköz alkalmazásával, a rendőrséggel együttműködve szeretnénk visszaszorítani a külterületi lopásokat és hozzájárulni a város közbiztonságának javításához. Nagy segítséget jelenthet eltűnt személyek kutatásánál, amelyre az elmúlt időszakban a környező településeken volt példa - tájékoztatott a polgárőrség vezetője. Hozzátette, hogy a modern eszközök mellett sem feledkeznek meg arról a lóról, amit korábban a határőrségtől kaptak.

Sok olyan helyszín van a határban, amelyet esetenként csak lóháton lehet megközelíteni. Ráadásul mindezt a lóval járőröző polgárőr csendesen tudja megtenni. Számos esetben sikerült csak azért tetten érni a fatolvajokat, mert a lovon közeledő polgárőrt nem vették észre a bűnelkövetők.

 

Éjjellátóval dolgoznak

A Jászapáti Városi Polgárőr Egyesület nemrégiben pályázati támogatásból beszerzett egy nagy teljesítményű éjjellátó készüléket, amelynek használatával szeretnék megnehezíteni az éj leple alatt tevékenykedő bűnelkövetők dolgát. Mihályi Zoltán, a polgárőrség vezetője elmondta, hogy a készülék segítségével több száz méter távolságból lehet észlelni az éjszakai sötétségben elkövetett nemkívánatos eseményeket és nagy segítséget jelent figyelő szolgálatok alkalmával bel- és külterületen egyaránt.

 

 

Forrás: Szoljon.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.