FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-03-22

Őrizzük meg közös kincsünket az erdőt

Vajdaság: Faültetéssel emlékeztek meg az erdők világnapjáról - Tartomány-szerte oktató jellegű bemutatók a fiatalok számára.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Takács Márta és Goran Ješić fát ültet az erdők és az erdészet világnapján (Fotó: Dávid Csilla)

Március 21-e az erdők és az erdészet világnapja. A Vajdasági Erdőgazdálkodás közvállalat (JP Vojvodišume) minden évben különféle megmozdulásokkal próbálja felhívni a figyelmet az erdők fontosságára és védelmére. Az idei figyelemfelkeltő akciók lendületét visszafogta az esős idő, ennek ellenére a Kátyi erdő nevű mintagazdaságban sikerült méltó módon - faültetéssel - megünnepelni a világnapot.

 

Saša Orlović a Kátyi erdő síkvidéki erdészeti intézet igazgatója és Goran Ješić tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár a jeles nap alkalmából együttműködési szerződést írt alá.

 

Saša Orlović felhívta a figyelmet, hogy az egész bolygón csökken a zöldövezet, és ez negatívan hat a Föld éghajlatára. Ezért rendkívül fontos az új erdők telepítése, amelyekből az országot tekintve Vajdaságban van a legkevesebb.

 

A Fruška gora Nemzeti Park fái adják a tartomány erdős vidékeinek 17 százalékát - mondta Dobrivoje Antonić, a park igazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt ötven évben megduplázódott a nemzeti park faállománya.

 

Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár kifejtette, hogy a vajdasági kormány politikai céljának tekinti az erdős területek növelését a tartományban. Az idén 1000, jövőre pedig 2000 hektáron szándékoznak fát ültetni.

 

Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdálkodás közvállalat igazgatója lapunknak elmondta, hogy az erdők világnapja alkalmából a tartomány területén több helyen oktató jellegű bemutatókkal ismertetik a fiatalokkal a faültetés módját. Ezek a bemutatók hozzásegítik őket a környezettudatos életvitelhez, és ahhoz, hogy megőrizzék közös kincsünket, a fákat - mondta az igazgató. Vajdaság területének csupán 6,5 százaléka fásított, ez bizony közel sem elegendő. Az erdészeti törvény előírja, hogy legalább annyi fát újra kell telepíteni, amennyit kivágnak. A tartományi erdőgazdálkodási közvállalat tavaly 500 hektárnyi területtel több fát ültetett el, mint amennyit kitermelt. Sajnos a tavalyi szárazság komoly nyomokat hagyott 2200 hektárnyi fiatal ültetvényen, ezért 10-20 százalékát újra kellett telepíteni. Mivel Vajdaság elsősorban mezőgazdasági terület, sokan 13-14 százalékra becsülik a fás vidékek arányát a tartományban. A fásítási akciók eredménye 10-20 év múlva kamatozódik, erre Vajdaság lakosainak, a természetnek nagy szüksége van. A közvállalat már szinte minden rendelkezésére álló területet beültetett fával, s most már a községektől várja, hogy területeket bocsássanak a közjó szolgálatára, hogy folytatódhasson a tartomány fásítását - részletezte az igazgató.


Forrás: Magyar Szó

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.