FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-04-30

Letöltendő börtönt kapott az expolgármester

Tucatnyi jóhiszemű hitelező, befektető fut a pénze után, akik hittek a veszprémi térség egykori erős emberében, Sibak András volt tapolcai polgármester szavában, és milliókat adtak kölcsön a mai napig nem működő faipari vállalkozásához.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az átvert hitelezők feljelentéséből született büntetőeljárásban az egykori bankárt a minap három és fél évre ítélte a Tapolcai Járásbíróság, első fokon.

 

A Tapolcai Járásbíróság februárban bűnösnek mondta ki Sibak Andrást, jelentős értékre elkövetett sikkasztás, valamint jelentős kárt okozó folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében.  Az első fokon eljáró bíróság ítélete szerint a vádlottnak 3 és fél évre börtönbe kell vonulnia.

A bírósági eljárásból és a nyomozati ügyiratokból kiderül, hosszú lehet a sértettek sora, akik hittek a vállalkozása sikerében. Felmerül a kérdés, hogy Sibak valójában egy jóhiszemű, de a végtelenségig ügyefogyott és avatatlan vállalkozó, vagy egy dörzsölt szélhámos, aki csak jó fedősztorinak használja a hangzatos bizniszt?

 

AZ MSZP-ből a MFB-be

Sibak András neve mindenkinek ismerősen cseng a balatoni térségben. Polgármestere volt a MSZP színeiben a Veszprém megyei Tapolcának, 1992 és 1998 között. Majd további egy ciklusban a szocialisták országgyűlési és önkormányzati képviselője is. Politikai pályafutását követően került a pénzügyi világba és rábízták a Magyar Fejlesztési Bank területi irányítását. Nem csoda, hogy 2009-ben éppen őt keresték meg a környék ügyeskedői egy pellet, illetve fabrikett-gyártó üzem terveivel, először csak pénzügyi tanácsokért, hiteltanácsadásért, majd üzletrészt ajánlva a bizniszben. Sibak ekkor még nagy embernek számított Tapolcán és a térségben. Üzlettársai nem sejtették, hogy a faipari beruházáshoz vajmi keveset ért. Hittek Sibakban, nem is a volt polgármesterben, sokkal inkább a Magyar Fejlesztési Bank regionális igazgatójában, akit mellesleg beruházási és finanszírozási tanácsokért is kereshettek az ügyfelek az MFB-nél. A hitelezők, és a befektetők hittek, mert hinni akartak a sikerben, megfontolatlanul, az üzleti terv és fedezet nélküli vállalkozáshoz egyetlen szóra szórták a milliókat.

 

Még 200 lejük sem volt

Az eleve halálra ítélt vállalkozás milliókat nyelt el, most tucatnyi jóhiszemű befektető fut a pénze után. A 15 milliós hitelből indított pelletgyártó és - forgalmazó cégek, a mai napig nem működnek. A drágán vásárolt gépek ma semmit sem érnek. A büntetőperben felkért szakértők  szerint ócskavasak csupán, melyek a 2009-ben indult vállalkozás működésében legfeljebb néhány hétig termeltek. A periratokból kiderül, B. András és B. József 2009 nyarán keresték fel Sibakot, és úgy vélték az év végére megkezdhetik a termelést a magyar és román telephelyen. Román üzlettársuk egy bizonyos N. Iosif volt, aki még a 200 lejes román cégalapítási alaptőkét is kölcsönből fizette ki. Mint utólag kiderült a négyes fogatból senki sem értett a faiparhoz, a kölcsönkéregetéshez annál inkább.  Sibak román üzlettársa pék, illetve molnár, de lakatos végzettsége is van, s Sibak pénzintézeti tapasztalati sem lendítettek semmit a zűrzavaros üzletelésen.

 

A terv ígéretesnek tűnt: üzletembereink úgy vélték, Tapolca testvérvárosában az erdélyi Zabolán eredményesen termelhettek volna, mert olcsón juthattak fenyőforgácshoz és fűrészporhoz, amit a fabrikett- és pelletgyártáshoz akartak felhasználni.

 

Úgy számoltak, hogy az olcsón  legyártott, s megújuló energiaforrásként igen népszerű terméket - magyarországi kereskedelmi cégjük révén - jóval nagyobb haszonnal értékesíthetik. Meg is alapították Nagyváradon, zabolai székhellyel a Forest Bonesi SRL névre hallgató vállalkozást, itthon Magyarországon pedig annak magyar megfelelőjét. Majd amikor gépekre volt szükségük s nem volt pénzük - mert még  banki hitelhez sem volt megfelelő fedezetük-  magánhitelezőt kerestek. És találtak is.

 

Tízmillió forint egy ócskavasra

Sibak András több üzletembert is megkeresett. Nagy és sikeres vállalkozásához, gépek vásárlására kért segítséget és kapott milliókat. Volt aki az örökségét és családja minden vagyonát bízta rá, más pedig lányainak hozományát adta biztosítékul Sibak egyik magánhiteléhez. Miközben az expolgármester, exbankigazgató pénzt gyűjtött a gépekre, talált egy hölgyet (akit nagylelkűen később a nem működődő, illetve csak adósságot termelő cég ügyvezetőjének, majd többségi tulajdonosának is megtett), aki a pellett-, illetve brikettgyártáshoz szükséges összes gépet megvette. Igaz, csak a milliókat adta hozzá, mert a használt, működésképtelen, kopott gépek, amelyeket Sibak és a hozzá nem értő üzlettársai megvásároltak, valójában - a szakértők szerint - pár százezer forintnál többet nem értek. Az is érdekes körülménye e gépvásárlásnak, hogy a PestiSrácok.hu birtokában lévő szerződésből nem derül ki egyértelműen a vételár, mert annak mértékét különböző, teljesítési és fizetési módokhoz képest határozták meg. Nagyobbik baj viszont az a szerződéses kitétel, mely szerint annak aláírásával és kifizetésével a vevő minden reklamációs és garanciális jogáról lemond - pedig ez a feltétel még csak nem is apró betűs információ a szerződés alján. Így fizetett ki a - szakértő szerint a néhány százezret sem érő ócskavasért - 10 millió forintot az MFB néhai befektetési tanácsadója. Felvetődik a kérdés, valóban ennyire ennyi jóhiszemű lenne Sibak András, vagy ez a szerződés valami egészen más célt szolgált?

 

"Egy ilyen ember csak nem lehet szélhámos!"

A férfi több hitelezőjével, néhai üzlettársával is beszéltünk, akik nem szívesen lépnének a nyilvánosság elé. Talán röstellik is, hogy rútul rászedték őket. Egytől egyig arra hivatkoztak, Sibak András roppant megnyerő fickó, aki folyton a komoly politikai kapcsolataival vakított el sokakat. Ott ült a polgármesteri székben, majd az Országgyűlésben és még a Magyar Fejlesztési Bank területi igazgatóságát is rábízták - egy ilyen ember csak nem lehet szélhámos! "Ha nem is nyerek az üzleten, kapcsolatokban mindenképpen gazdagabb leszek. Bekerülhetek egy olyan körbe, ahol talán könnyebb lesz majd boldogulni. Aztán csak tapasztalatot nyertem, de azt többet, mint amennyi egy életre elég" - mondta egyikük, aki hála Sibak András szakértelmének, szó szerint mindenét elveszítette. A hitelezők közül többen a Tapolcán lefolytatott perben is megjelentek tanúként. Volt, akinek 6, másnak 8, sőt 10 millió forintja bánta a Sibakkal való üzletelést. Hogy pontosan hová kerültek a kölcsönkapott milliók? Ezt talán csak az elitélt tudja. A céges számlán egy fillér sincs, nyomtalanul tűnt el több millió forint. A könyvelés szerint erről az összegről a vállalkozásnak később kellene elszámolnia, csakhogy azóta a tulajdonosi kör is változott. Az új tulajdonos mindössze néhány banki bizonylatot tud bemutatni, miszerint a pénzt Sibak András vette fel a számláról, s azóta sem fizette vissza, s számlákkal sem igazolta. A bíróság első fokon, ha nem is a teljes összeg erejéig, de kimondta: Sibak sikkasztott. Sibak András állítólag fizetni akar, és fog is - legalábbis a bíróságon ezt hangoztatta. De miből? Családi házának felét a közelmúltban szintén egy tartozás miatt elárverezték. De még ez sem áll gyanú felett, hiszen a cseppet sem luxus ingatlan feléért - amely mellesleg még lakott is - 15 millió forintot kapott.

A történet azonban nem ért véget, hiszen a PestiSrácok.hu úgy tudja, más ügyekben is többen feljelentést tettek Sibak András ellen más, s olyan ügye is van, amelyben hitelezői polgári úton is követelik tőle az adósságát. De mindez legyen egy következő fejezet témája, lóvá tett szakácsokról, alkalmazottakról, akik hónapok óta nem kaptak fizetést, szőlőbirtokokról, no meg a szállodaiparról.

 

Forrás: pestisracok

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.