FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-02

Faipar dilemmája Erdélyben: fejlődjünk, de hogyan?

Két éles álláspont ütközik a tervezett nagy rétyi beruházás kapcsán: támogatói a fejlődés mellett teszik le voksukat, állítják, csak úgy lehet munkahelyeket létrehozni, pénzt termelni, ha beengedjük az ipart, annak minden hátulütőjével - ellenzői azonban úgy vélik, túl nagy az ára egy ilyen fafeldolgozó monstrum megtelepedésének, nemcsak Rétyet, de tágabb térségünket is tönkreteheti.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


El kellett telnie néhány napnak az osztrák Holzindustrie Schweighofer bejelentését követően, hogy a lelkesedés mámorából ébredezve megszólaljanak a kételkedő, majd ellenző hangok is. A miniszterrel, RMDSZ-es megyei tanácselnökkel, szenátorral ékesített lelkes bemutatkozó sajtótájékoztató után mindenkit letaglózott a 150 millió eurós beruházás, ekkora összeget ugyanis senki nem hozott az elmúlt húsz évben megyénkbe, sokan boldogan mosolyogtak a 650 új állás hallatán. Pár nap elteltével azonban ébredezni kezdtek a helyi, kisebb fafeldolgozók, majd a környezetvédők, s utóbb az orvosok is, elrettentő adatokat soroltak megszűnő vállalkozásokról, letarolt erdőkről, asztmát s más betegségeket okozó porról, a Rétyi Nyírt is károsító szennyezésről.

Jöttek az újabb és újabb információk az osztrák cég már létező gyárairól, ahol alig hetven-nyolcvanan dolgoznak, s megszólaltak a Hargita megyeiek, akiknek többéves munkával sikerült megakadályozniuk a Holzindustrie Schweighofer letelepedését. S állítólag Brassó megyéből is kiutasították, amikor nálunk akadt egy lelkes (a szóbeszéd szerint nem is önzetlen) támogatójuk Olosz Gergely szenátor személyében.

 

Valóban sok mindent kell mérlegelni ilyen esetben. Az ígért munkahelyek bizony jól jönnének, s az évente befizetett egymillió lejes adó is sokat segíthetne Rétynek, környékének, de az erdőtulajdonosok is örvendezhetnének, ha több pénzt kapnának a birtokukról kitermelt fáért. Ugyanakkor, ha a szomszéd megyék valamelyikébe költözik le a Schweighofer (márpedig, ha ezt akarja, sok pénzéért előbb-utóbb talál befogadót), akkor mi csak a kárral, a letarolt erdőkkel maradunk, mert a fát innen úgyis elviszik. Mindez amellett szól, hogy engedjük megtelepedni tájainkon a nagy osztrák vállalkozást, csakhogy nyugalmunk, jó levegőnk, szép tájunk lehet az ára. Túl nagy mamut egy ilyen kis megyéhez.

 

Jó lenne, ha eme vitában megszólalnának végre az érintettek is, megpróbálnák eloszlatni az aggodalmakat, s ha az ide hozataluk dicsőségében tündöklő tanácselnök, szenátor hajlandó lenne megnyugtató válasszal előállni. Nem ezt teszik, hallgatnak, s várják, talán elmúlik a vihar.

 

Az égiháború azonban egyelőre nem csitul, s míg nem késő, érdemes fontolóra venni: a gyors, de pusztító fejlődést választjuk, vagy a lassabb, emberi léptékű, szegényebb előrearaszolást. Háromszéket, Székelyföldet odadobjuk a mindent letaroló iparnak, vagy engedjük kibontakozni értékeit, melyek talán kevesebb pénzt hoznak, de hosszú távon megnyugtatóbb jövőt teremtenek.

 

Forrás: Erdély.ma

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.