FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-06

NÉBIH a símahátú csillagoscincérről

Főleg kőszállítmányok fa csomagolóanyagával érkezik a símahátú csillagoscincér Európába. Az EU 2 évre tervezett megfigyelési vizsgálatot rendelt el 2013/92 Számú határozatával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

A Kínából származó, főként gránit és egyéb kőáru szállítmányok fa-csomagolóanyagát az előző években az EU határain másfélszáz esetben tartóztatták fel, ebből több tucat történt károsító jelenléte miatt. Az észrevétlenül behurcolt kártevők közül a simahátú csillagoscincér (Anoplophora glabripennis) 2012-ben Ausztriában, Francia-, Német- és Olaszországban, Hollandiában, Angliában és Svájcban okozott fertőzést. Ez a faj a vele rokon, szaporítóanyagon behurcolható szemcséshátú csillagoscincérrel együtt lombos fáink jelenleg első számú közellensége. A nem vizsgálatköteles áruk fa-csomagolóanyagának ellenőrzése a fennálló szabályok szerint csak szúrópróba jellegű. Ezért nincs elegendő adat az ezek forgalmazásával járó növény-egészségügyi kockázatok nagyságának meghatározására és az annak elfogadható szintre történő csökkentéséhez szükséges előírások kidolgozására. A Bizottság ezért a 2013/92/EU számú határozattal néhány áruféleség fa-csomagolóanyagára két évre tervezett monitoring vizsgálat végzését rendelte el.

 

1. kép: A vizsgálatba vont áru fa-csomagolóanyaga 2. kép: Simahátú csillagoscincér a faanyagban

 

A vizsgálat a fa-csomagolóanyagra vonatkozik, a monitoringba azon áruféleségek fa-göngyölegeit vonják be, amelyek növény-egészségügyi szempontból a legnagyobb kockázatot hordozzák. Ezek körét, vámtarifa kóddal meghatározva, a határozat I. melléklete tartalmazza. A gránit, porfír, bazalt, homokkő és egyéb emlékművi vagy építési kő és márvány szállítmányok legalább 90 %-ának, az utcaburkoló kövek és a megmunkált szobrászati vagy épületkövek szállítmányai 15%-ának fa-csomagolóanyagát kell megvizsgálni. A tagállamok növény-egészségügyért felelős hatóságai azt ellenőrzik, hogy megfelel-e az EU növény-egészségügyi keretirányelve, illetve az annak végrehajtására megjelentetett tagállami jogszabályok előírásainak. Az áruk a növény-egészségügyi ellenőrzés megtörténtéig vám-felügyelet alatt maradnak.

A növény-egészségügyi vizsgálat alapvetően az EU külső határán működő belépési ponton történik. Ha teljesülnek a feltételek, a 2004/103/EK irányelv alapján elvégezhető a célország valamely, e jogszabálynak megfelelően létesített, engedélyezett ellenőrzési helyén is. Ez utóbbi lehetőség jelenleg Németország, Hollandia és Belgium határain belépő árukra áll fenn, az e tagállamok növényvédelmi szervezeteivel kötött kétoldalú megállapodás értelmében. Az engedélyezett ellenőrzési hely létesítéséhez az importőrnek kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságára. Ha a hely az elvégzett szemle alapján megfelelőnek bizonyul és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve is elfogadja, engedélyezett ellenőrzési helynek minősül, ott a növény-egészségügyi vizsgálat, és annak sikeres megtörténte után a vámvizsgálat elvégezhető.

A repülőtéri, kikötői hatóságoknak vagy az importőröknek, forgalmazóknak vagy egyéb gazdasági szereplőknek - egymás közötti megállapodás szerint - előzetesen írásban kell értesíteniük a belépő állomás vámhatóságát és a növényegészségügyért felelős hatóságot a határozat hatálya alá tartozó áruk érkezéséről. Ha engedélyezett ellenőrzési helyet kíván igénybe venni, az importőrnek vagy megbízottjának a területileg illetékes növény-egészségügyi és vámhatóságokat is kell értesítenie előzetesen az áruk érkezéséről.

 

Ha a fentiekkel kapcsolatban további tájékoztatásra van szüksége, kérjük, forduljon a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal) Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának Növényegészségügyi és Szaporítóanyag Ellenőrzési Osztályához.

Elérhetőség a NÉBIH honlapján.

Forrás: Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikk:

Raklapokban érkezik a lombos fákat pusztító cincér Kínából FATÁJ 2013-04-25

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.