FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-08

Jelentős gyapjas lepke fertőzöttség Tamási térségében

A tavalyi évben bekövetkezett tömegszaporodás után 2013-ban a gyapjas lepke újabb jelentős kártétele várható a Tamási környéki erdőkben. A gyapjas lepke a hazai cseres erdők természetes károsítója.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A gyapjas lepke (Lymantria dispar) tömeges elszaporodására 6-10 éves ciklusokban lehet számítani, ilyenkor a hatalmas mennyiségben kikelő hernyók nagy területen, akár teljes egészében elfogyaszthatják a fák leveleit, szinte téli erdőképet hagyva maguk után. A rágás természetesen okoz károkat az erdőben, de annak létét nem veszélyezteti, a fák újból kihajtanak, csak növekedésük csökken a károsítás évében. A tömeges szaporodás a természetes folyamatok során néhány év után magától is megszűnik, ezért a hernyók elleni vegyszeres védekezés általában nem indokolt. Ugyanakkor lakóépületek, forgalmasabb helyek közelében szükség lehet permetezésre, mivel a hernyók szőre az emberi bőrre kerülve irritáló hatású lehet.

 

Az idei évben 3000 ha-t meghaladó területen számítunk kisebb-nagyobb kártételre. A fiatal hernyók április közepén keltek ki a petékből. A kezdetben apró hernyókat a szél nagy távolságra is elviheti, így olyan területeken is megjelenhetnek, ahol előtte nem fordultak elő. Ennek megfelelően az erdőszéli városrészeken, kertekben is számítani lehet megjelenésükre. Itt mindenképpen javasolt a vegyszeres védekezés, mivel szinte valamennyi fás szárú növény lombját - beleértve a fenyőféléket is - képesek elfogyasztani.

A védekezést lehetőleg már a fiatal hernyók megjelenésekor célszerű megkezdeni, ez erősen javítja a növényvédőszer hatékonyságát és a jelentősebb rágást is megelőzi. A védekezésre alkalmasak az általánosan beszerezhető, hernyók ellen használatos szerek, ezek között szép számmal akad olyan is, mely emberre teljesen veszélytelen, így akár lakókörnyezetben is használható.

 

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. a lakott területekkel határos erdőrészeken, több helyen tervez védekezést a lakókörnyezet védelme érdekében, de ez csak erdőterületeket érint és csak a hernyók továbbvándorlását hivatott megakadályozni.

A szél által elsodort hernyók ellen, melyek már a lakott területen vannak, nem tudunk védekezni. Itt minden esetben a tulajdonosnak kell a védekezést megoldania. A hernyók megjelenésére Tamási, Pári és Kocsola erdővel határos területein lehet elsősorban számítani.

Forrás: GYULAJ Zrt.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.