FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-30

Erkölcsi nevelés a középfokú erdészképzésben

Az erdész szakmát mélyen áthatja a hosszútávon való gondolkodás és értékteremtés eszméje. Ezek elsajátítása nélkül nem lehet igazi szakember egy erdészből sem. Firbás Oszkár előadása Tamásiban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Viszont aki ezeket magáénak tudhatja és szakmai tudását véget nem érő módon csiszolja, nagy eséllyel lép be az elismert és kiváló szakemberek hosszú sorába. Valahogy így lehetne talán azt a fél évszázados tanári, szakmai és emberi teljesítmény summáját megadni és a mögöttes motivációt feltárni, amit Dr. Firbás Oszkár tanár úr és a mai nevén NyME Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium legendás soproni tanári kara vallott hosszú évtizedeken át.

Az Országos Erdészeti Egyesület Tamási Helyi Csoportjának és a Gyulaj Zrt. meghívására érkezett Firbás Tanár úr a Tamási Város Művelődési Központjába. Az élvezetes, humorban gazdag előadása az elkötelezett szakmai munkának, emberi tartásnak és az elnyomó hatalom elleni csendes fellépésnek ugyanúgy mementót állított, mint egészséges és helyes tanár-diák viszonynak és a száraz ismeretanyag átadásán túlmutató erkölcsi és életre felkészítő nevelésnek, irányított tanulásnak is.

A hallgatóság élvezettel hallgatta a néha fél évszázados történetek ízes humorát, tanulságait, az akkori erkölcsöt és emberi értékeket és társadalmi képet leromboló káros ideológia alatti élet hangulatát és szakmai eredményekbe és feddhetetlenségbe menekülő, emberi méltóságukat megtörni nem engedő tanári kar és diákok mindennapjait, és az elért eredményeket, melyek felsorolását és személyes történeteket talán csak egy könyv lenne képes jól összefoglalni.

Az idén 128 éves erdészeti szakközépiskola erdélyi ősétől indulva több állomáson (Tata és Esztergom) keresztül végül Sopronban kapott helyet 1950-ben. Kezdeti nehézségek és a történelem viharai mellett egy olyan középfokú erdészképzést sikerült a tanári karnak meghonosítani, melynek nemzetközi híre lett eredményei alapján. Az iskola jó hírnevét nemcsak az olyan élő tanár és szakmai legendák, mint "Oszi bácsi" öregbítik, hanem a soproni iskolából kikerült szakemberek ezrei és az általuk kezelt kiváló erdők és vadállomány sokasága is.

Hogy ezek az eredmények ne csak egy múltbeli és talán jelenkori történet, hanem egy hosszú távú, jövőbe mutató történet lehessen sok olyan nagyszerű tanárra és szakemberre van szüksége a szakmának - aki, mint Firbás tanár úr is - a svájci Jean Piaget híres pszichológus vallott: egy jó tanár olyan, mint a fáklya. Lángjával képes meggyújtani a kis tanoncok tudásmécseseit, hogy azok aztán növekedve a jövő fáklyái fejlődjenek tudásukban és erkölcsi tartásukban, továbbadva a lángot a következő generációk szakadatlan sorának.

 

Köszönjük a nagyszerű és élvezetes előadást, és további jó egészséget kívánunk Tanár Úr!

Kovács Tamás - GYULAJ Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.