FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-06

Nyár és fenyő vázszerkezetű panelek összehasonlítása

A Nyugat-magyarországi Egyetem, Innovációs Központjában egy különleges kísérletet folytattak le. A cél, hogy megvizsgálják lehetséges-e nyárból vázszerkezetes házakat készíteni.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Fotó: a faepiteszet.hu oldalról

A vizsgálatok szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az általánosan erre a célra használatos luc - vagy erdei fenyő anyagot importból biztosítjuk, míg a nyárak jelenléte a hazai erdőtelepítésekben jelentős.

 

Első lépésben a 'pannonia' nemes nyárból és fenyőből azonos technológiával készült könnyűszerkezetes házak kispaneljeit hasonlították össze.

Négy-négy kispanel került legyártásra, melyeknél csak a fa keretelemek anyagában volt különbség. Méretükben (125x250 cm), a borításban (OSB) és annak rögzítésében (tűzőkapocs) a nyolc panel egyezett. A magas mintadarab költségek indokolták az alacsony mintaszámot.

 

A kutatás első szakasza lezárult, ahol a panelokat egyre növekvő függőleges megoszló terhelésnek tették ki, egészen a tönkremenetelig. A vizsgálat során többek közt regisztrálták a tönkremenetelt okozó erő nagyságát, a panelok összenyomódását, oldal irányú kitéréseit, majd összehasonlították a fenyő és a nyár panelokra vonatkozó adatokat. Az alábbi ábrán láthatók a töréséhez szükséges erők [kN].

 

Leolvasható, hogy a nyár és a fenyő panelok között is előfordul kimagasló érték. Még a legkisebb szilárdsággal rendelkező nyár 2-es panel is 279 kN azaz 27,9 tonna terhelésre ment tönkre. A nagyságrendhez képest nem olyan ijesztőek a különbségek, mint ahogy azt első ránézésre az ábra alapján gondolnánk. A fenyők átlag értéke 335 kN, ami 33,5 tonnát jelent. A nyárak átlag értéke 316 kN, ami 31,6 tonna terhelésnek felel meg, ami nem jelentős különbség.

 

A következő ábra mutatja be az összenyomódások mértékét mm-ben. A vízszintes sávok jelezte átlagok ebben az esetben majdnem fedik egymást. Ezt azonban úgy kell figyelembe venni, hogy a nyár panelok átlagosan kisebb törőerő hatására nyomódtak össze ennyire.

A kitűzött cél elérése érdekében az oldalirányú szélnyomást szimuláló vizsgálatokkal folytatják a kutatást, ami reményeik szerint hasonlóan pozitív eredményekkel fog zárulni a nyárak számára.

 

Rébék-Nagy Péter - faipari mérnök, Forrás: NymE Innovációs Központ

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.