FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-12

Több tízezer hektár erdőt öntött el a Duna

Az erdőgazdaságok 1500 fővel és 100 munkagéppel vesznek részt a védekezésben. Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna az elmúlt napokban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna az elmúlt napokban. A legnagyobb egybefüggő, víz alá került tömb a gemenci erdő, de több ezer hektár állami erdő van víz alatt a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, vagy éppen a solti Duna-szakaszon. Nem kíméli az áradás a magántulajdonban lévő erdőket sem, csak a Mosoni-Duna hullámterében további több ezer hektár magánerdő van víz alatt.

 

Az erdőgazdaságok ennek megfelelően nagy erőkkel vesznek részt az árvízi védekezésben. A múlt hét közepe óta mintegy 1500 erdészeti dolgozó segít a gátakon. A legnagyobb erőket, társaságonként több száz embert, a Duna melletti erdészetek mozgósították, mint a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a Gemenc Zrt.

Nemcsak az elöntéssel közvetlenül érintett erdőgazdaságok szakemberei dolgoznak folyamatosan, hanem a távolabbi székhelyű erdészetek is küldik a segítséget. A múlt hét végén legkritikusabb győri térségbe érkeztek a veszprémi HM VERGA Zrt. dolgozói, Almásfűzitő és Esztergom környékén dolgoztak a tatabányai Vértesi Erdő Zrt. munkatársai, de érkeztek erdészek a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-től, Székesfehérvárról a VADEX Mezőföldi Zrt-től, vagy a Tamási székhelyű Gyulaj Zrt-től is. Részt vett a védekezben a HM Budapesti Erdőgazdasági Zrt. több mint 100 dolgozója is. A Duna alsó folyása melletti területek védelmén dolgozik az Egererdő Zrt. 60 dolgozója, az Északerdő Zrt. 25 munkatársa, további segítségre pedig még készenlétben vannak a somogyi SEFAG Zrt., a Mecsekerdő Zrt., de még a távoli Nyírerdő Zrt. és Zalaerdő Zrt. dolgozói is.

A védekezésben az erdőgazdaságok mintegy 100 terepjárója és egyéb munkagépei vettek eddig részt, amelyek a közvetlen gátépítési munkák mellett a katasztrófavédelemben résztvevők ellátásban nyújtanak hasznos segítséget.  Vizet, élelmet, mobil WC-ket szállítanak a töltésekhez, de több helyen - például a Dunakanyarban - a települések, közintézmények élelmiszer- és vízellátásában, az orvosok szállításában, a posta működésében nyújtanak segítséget az erdőgazdaságok terepjárói. Pilismarót és Dömös községeket napok óta csak a megnyitott erdészeti úton lehet megközelíteni, melynek jelentős, napi 500 gépjármű körüli forgalmát is a helyi rendőrök segítségével az erdőgazdálkodó szervezi.

Az elöntött erdőterületen a legveszélyeztetettebb az a mintegy 2000 hektárnyi fiatal erdő, amelyeket helyenként több méter magas víz borít. A fiatal csemeték nemcsak megdőlhetnek a víz nyomása következtében, hanem több helyen az iszapborítás is fenyegeti őket. Az idősebb erdőállományok esetében is nagy kérdés, hogy mennyi ideig tart az elárasztás, hiszen a több hétig tartó vízborítást már a nagyobb fák is megsínylik. Különösen nagy gond az árhullám visszavonulásakor a mélyedésekben visszamaradó ún. pangó víz, melyben oxigén utánpótlás nélkül az árvízi veszély elmúltával is még sok fa elpusztulhat.

Az erdőállományok mellett külön problémát jelent az erdőgazdálkodáshoz tartozó egyéb területek elöntése, így például a KEFAG Zrt. solti csemetekertjében, ahol mintegy 42 hektárnyi, csemetenevelést szolgáló terület van veszélyben, amit töltéserősítésekkel próbálnak a szakemberek megmenteni. A Gemenc Zrt. számára a világhírű vadállomány ellátásában jelent majd gondot a mintegy 400 hektárnyi vadföld és mezőgazdasági terület elöntése.

Próbára teszi a magas vízállás az erdei infrastruktúrát is. Víz alatt van több száz kilométer erdészeti út, károsodnak az ártéri erdőfelújításokat védő kerítések. Nagymaroson elöntötte a Duna az Ipoly Erdő Zrt. erdészetének alsó szintjét. Gemencen teljes hosszában víz alá került, ezért napok óta nem közlekedik az erdei kisvasút.

 

Forrás: OEE

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.