FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-25

Árvízi mérleg - az MFB tulajdonú erdőgazdaságoknál

Az állami erdőgazdaságok megfeszített erővel vettek és vesznek részt a dunai árvíz elhárításában, a kármegelőzésben és a kármentésben. Az állami erdőgazdaságok árvíz elleni tevékenységének és elszenvedett kárainak eddigi mérlege a következő:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az árvíztől közvetlenül érintett, Duna menti erdőgazdaságok közül a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. (KAEG) területein a sok pangó víz és a felázott úthálózat nehezíti a kárfelmérést, a közlekedést. A várható károk mértékét csak akkorlehet megállapítani, ha a terület ismét teljesen száraz lesz, addig viszont a növényzet károsodása fokozódik.

A KAEG Zrt. munkatársai az árvíz levonulása óta a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkérésére több mint ezer munkaóra segítséget adtak az árvízi utómunkálatokhoz.

 

 

Az Ipoly Erdő Zrt. nemsokára befejezi a kárfelmérést, az árvízi számla mintegy 10 millió Ft-osnak ígérkezik. Az Ipoly Erdő Zrt. Nagymaros térségében tíz fővel részt vett a nem társasági vagyonát érintő utómunkálatokban is.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. sok területe szenvedett árvízkárt, a legtöbbet a ráckevei térségben. Összesen kb. 1200 hektár erdő sérült, különösen súlyosan a legfiatalabb, 1-3 éves telepítések. Nem egy helyen idősebb, még 2 méter magasságú fák is megdőltek. A kitermelt faanyag 90%-át sikerült kimenteni, a többit viszont elvitte az ár. Nem a saját vagyonának védelmében is sokat áldozott a Pilisi Parkerdő Zrt., különösen a Dunakanyarban, ahol Pilismarótot és Dömöst a társaság kezelésében lévő utakon lehetett csak megközelíteni. Elsősorban az Esztergomtól Szentendréig tartó szakaszon a védekezésben a Pilisi Parkerdő kétszáz fővel, összesen több mint 11 000 munkaórában vett részt, és számos eszközzel is, a járművei 28 000 km-t futottak. Több önkormányzat kérésére a Pilisi Parkerdő munkatársai részt vettek és vesznek az utómunkálatokban is. A ráckevei térségben sok munkát ad a következő hetekben az árvízi hordalék, uszadékok eltakarítása is. A teljes kárfelmérés megkezdésére még várni kell.

 

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 1059 hektárnyi erdeje került víz alá. Az előzetes becslés szerint a kár mintegy 40 millió forint. A KEFAG munkatársai és gépei, vállvetve a többiekkel, kivették részüket a solti Duna-szakasz megvédéséből, ahol több napon át tartó erőfeszítéseikeredményeképpen sikerül megóvni az árvíztől egy 3800 hektáros kiváló vetésterületet, és vele a 42 hektáros Solti Csemetekertet.

 

A Gemenc Zrt. területe vízrajzilag az a pufferzóna, amelynek köszönhető, hogy Kalocsa, Szekszárd, Baja és Mohács városok és térségük lakott részei könnyebben menekülhetnek meg az árvíztől. A teljes ártéri területen állt 2-5 méter magas víztömeg nem a lakott helyekre zúdult. A Dunára árvízvédelmi töltéssel rákerített 18 ezer hektárból 15 ezer hektár a Gemenc Zrt. vagyonkezelésében van.

Az ártérről előre sikerült kimenteni a korábban kitermelt faanyag 79%-át, a mozdítható közjóléti berendezéseket. Károsodik az ingatlanállomány, veszélyeztetett a mintegy 1500 hektár fiatal erdősítés. A vadállomány pusztulásának mértéke egyelőre csak becsülhető, de a vízmentes magaslatokon hetek óta folytatott takarmányozás jót tett, az elhullás sokkal kisebbnek ígérkezik, mint korábbi árvizekkor. A teljes személyzet harmadik hete csak az árvízvédelemmel foglalkozik, minden egyéb munka késedelmet szenved. A korábbi tapasztalatok alapján a végső kárösszeg több százmillió forint lesz.

 

Kisebb közvetlen árvízkárokat szenvedett el a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a Vadex Zrt., utóbbi egyébként 30 ezer adag ételhez elegendő vadhússal segítette a kisalföldi védekezésben a Honvédelmi Minisztériumot.

 

Az árvíztől közvetlenül nem fenyegetett állami erdőgazdaságok is nagy segítséget nyújtottak a védekezéshez. A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. mintegy 80 dolgozóval, továbbá 22 terepjáróval és tehergépkocsivalsegített a védekezésben Győr, Kisbajcs, Nagybajcs, Győrújfalu és Koroncó térségében. A ráfordítás mintegy 2,8 millió Ft volt.

A Vértesi Erdő Zrt. 330 dolgozója és 17 szállító járműve vett résztNeszmély, Almásfüzitő és Esztergom védelmében, illetve a helyreállítási munkálatokban Egy használaton kívüli homokbányát is megnyitottak, 3700 m3 homokot is adtak a védekezéshez.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Báta község védelmében segített, a teljes ráfordítás kb. 700 ezer Ft. Kisebb mértékben a többi állami erdőgazdaság is hozzájárult a védekezési munkálatokhoz.

A járművek üzemanyagát mindenütt az erdőgazdaságok biztosították.

 

Forrás: MFB Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.