FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-26

Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter megújulása

Elsőként nyerte el a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter (PANFA) a Nyugat-dunántúli régióban az Akkreditált Innovációs Klaszter címet. A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ által kiírt pályázat célja összhangban van az Új Széchenyi Terv stratégiai, gazdasági irányvonalaival.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Az innovatív, KKV- és exportorientált, jelentős foglalkozatási hatású klaszterek akkreditálásának egyik hatása az, hogy lehetőség nyílik egy magas minőségi követelményszint felállítására.

 

Magyarországon a faipar számottevő ipari és tudományos előzményekkel, és jelentős ipari potenciállal rendelkezik. Az erdősültség közel 21%-os mértéke komoly hátteret jelent a fafeldolgozó és bútoripar számára. A Nyugat-dunántúli régió különösen fontos terület, hiszen Magyarország élő fakészletének egyötöde ebben a térségben található, emellett itt tevékenykedik közel ezer erdészeti, fa- és bútoripari vállalkozás.

Ilyen háttérrel nem véletlen, hogy a 2001-ben Magyarországon másodikként alakult meg a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter, 15 alapító taggal, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint munkaszervezet támogatásával. Az összefogás alapvető célja az volt, hogy a magyar faipar a két kulcsterületén, a bútoriparban, illetve az épület- és épületasztalos-iparban - mind a hazai, mind pedig a nemzetközi piacon - versenyképes termékeket gyártsanak és vezessenek piacra.

 

A számos, együtt elért siker mellett 10 év után a PANFA is megérett az újjászervezésre, a közös erőben rejlő lehetőségek mélyebb kiaknázásának céljából. A klaszter munkaszervezete az EFFIX-Marketing Kft. lett, vezetésükkel pedig elindult az a reorganizációs folyamat, amelynek eredményeként elnyerték az Akkreditált Innovációs Klaszter címet is.

 

Az eredeti célok megtartása, vagyis bútoripar és az épületasztalos ipar versenyképességének fokozása mellett új jövőképet is felvázoltak, a tagok igényfelmérésének nyomán. A hosszú távú sikerek elérése céljából nem pusztán a hagyományos (funkció, forma, minőség, ár) termékjellemzőkre koncentrálnak, hanem fenntarthatóságot meghatározó "zöld szempontok", az energiafelhasználás, a hulladékgazdálkodás szempontjai is markánsan megjelennek terveikben. A "zöld iparág" terjedése nyomán egyre szigorúbb energetikai, klímavédelmi és egészségügyi előírások léptek életbe a fenntarthatóság érdekében, e követelmények teljesítése pedig felértékeli a fát, mint alapanyagot, illetve az abból készült termékeket.

 

A klaszterben részvevő faipari vállalkozások erejét tovább erősíti a szintén tag Faipari Mérnöki Kar (Nyugat-magyarországi Egyetem). Az országosan egyedi és európai szintén is elismert színvonalú faipari mérnöki képzés, az akkreditált laboratóriumi szolgáltató és K+F+I háttér, a karon megtalálható alkalmazott művészeti és informatikai képzés, továbbá az alapanyag termelést meghatározó erdőgazdálkodási tudás és partnerek nemzetközi szinten is kivételes alapokat nyújtanak.

 

Az akkreditációval tovább növekednek a PANFA lehetőségei, hiszen jogosulttá vált további, Európai Unió által finanszírozott pályázatokban való részvételre, így erősödhet mind a technológia, mind a kutatási háttér a kitűzött célok elérése érdekében.

 

Forrás: PANFA

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.