FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-06-26

Hello Wood: egy fatelep illata

Kellemes, nyári napsütés áldása mellett indult a 2013-as Hello Wood nulladik találkozója a dunaharaszti ipari parkban, ahol a tábor workshopvezetői és a pályázat alapján felvételt nyert diákok először találkoztak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A mintegy hatvan hazai résztvevőt a Jaf Holz Ungarn Kft. részéről, Ézsiás Miklós, kirendeltségvezető köszöntötte a korábbi években készült hatalmas Hintalóval és Padintákkal dekorált telepen. A résztvevőket a Hello Wood részéről, Huszár András, kreatív vezető és Pozsár Péter, kurátor üdvözölte, pálinka segítségével oldva az első pillanatokat és az út fáradalmait. A megafon az első pillanatoktól kezdve hű társa volt a megszólalóknak, némi vígjátékos hangulatot kölcsönözve a vicceknek.

Az ismerkedés tehát simán ment.

Pozsár Péter arra kérte a fiatal építészeket és designereket, hogy azzal a szemmel nézzék és tapintsák végig a Jaf Holz területén látható, különböző színű, fomájú és textúrájú fafajokat, hogy melyikkel dolgoznának az általuk elképzelt projekteken. Kedves tömeg andalgott végig a megszámlálhatatlan formájú, hosszúságú, tapintású, illatú faáruk mellett. Bejártunk mindent, a friss fák szárítási pihenőhelyétől a lapszabászaton át a furnér raktárig, betekintést nyerve egy precízen és így sikeresen működő cég tevékenységeibe.

Pozsár Péter és Huszár András részletesebben beszéltek a Jaf Holz-ról mint a Hello Wood stratégiai partneréről és azokról a kortárs építészetben fontos lehetőségekről, amelyeket a fa anyag kínál. Elmondták, hogy a Hello Wood tábor idén is fa tisztelete, szeretete és használata körül pulzál.

Ezt követően a workshopok hazai vezetői vonultak fel, prezentálva saját elképzeléseiket, vízióikat arra vonatkozóan, hogy mit szeretnének az idei Hello Woodon megépíteni.

Korábbi videók segítségével vágytunk egy emberként a látottak ígérte csábító mesehelyre, a 2013-as Hello Wood helyszínére, a Balaton felvidéki Csórompusztára. Az idei tábor családiasabb lesz, és a kilencvenhárom főből negyvenkét külföldi résztvevő várható: Irántól Kanadáig érkeznek a fiatalok építeni.

 

Losonczi Áron és Turányi Bence ötlete indította a sort, amely az iWood, fantázianév alatt hívja a hipster pajtásokat a zene és a fa randijára tartani a tűzbiztos gyertyát. A formai és szerkezeti sajátságok által felerősített s ez által közösségi élménnyé varázsolt hangsorok harmóniája fogja remélhetőleg magával ragadni a tátott szájú hallgatóságot.

Mint kiderült, az étkezőasztalról a Sporaarchitects (Dékány Tibor, Harcsa Dia, Hatvani Ádám) és csapatuk fog gondoskodni. Nem vészes, csak negyven méter lesz. És variálható.

Az eggyel korábbi generáció képviseletében, három fiatalember álmodott kültéri talponállót Kapolcs egyik kihasználatlan közterére, hogy később nyáron, a Művészetek Völgyén már csomó ember berúghasson és kidőlhessen rajt. Gál Béla, Frikker Zsolt és Vass-Eysen Áron szerintem ezzel a konkrét elképzeléssel álmodta ezt a falusias kuckót, többek között.

Német, osztrák, katalán, holland, angol és lengyel workshopvezetők is lesznek ez évben a Hello Wood-on. Barcelonából Enrique Soriano és Pep Tornabell a CODA színeiben, Berlinből Holger Alpermann és diákalakulata, lengyel barátaink pedig az egyik legismertebb és legelismertebb építészirodából, a Moomoo-ból érkeznek, Łódź-ból (ejtsd: vúdzs). Polak węgier dwa bratanki i do szabli i do szklanki. A külföldi kontingenstől várható: végtelenített beszélgetésekhez nélkülözhetetlen, tudatalatti szimbolikával bíró kör, égen átpillantó űrbenéző a németektől(!), Żubrówkával átitatott, instant, szláv humorral fűrészelt formai találós kérdések és válaszok, és egyfajta hordozható, németalföldi elvágyódás, egy borderline kényelmetlen, konkrét céllal korlátozott kapacitású közösségi idogálló .

Nagy Nándor és Szabó Bulcsú egy szélmalommal szeretnék munkába állítani a légmozgások energiáját, így vagy úgy, még nem tudni hogy. A koncepció a kísérletezés ésszerűsített Éroszával támad.

Oliver Sales brit építész mutatta be, a Pap Bence, Zaha Hadid irodájában szocializálódott, osztrák építésszel megálmodott ötletcsokrát, arról, hogy a természeti minták funkcionális és esztétikai felhasználásával, miként tudjuk a bennünk rejlő tudást, tudatot és szeretetet, a természet és az ember szükségleteinek kielégítésébe integrálni.

Cseh András távollétében Veres Bálint filozofált roppant szórakoztatóan a tűzrakóhelyek társadalmi fontosságáról, fireWELL víziójuk tükrében továbbá arról, hogy e speciális környezeti sajátságokkal bíró anyaméh flash-t, a legjobb és leghasznosabb választás egy gondolatébresztő beszélgetéssel aranylőni.
A DEPÓ formáció (Baróthy Anna, Kasza Gergely, Csomor Dániel, Bánsági Dávid) egy izgalmas agyszüleménnyel ajándékozott meg minket, a Gübecs-csel. A forma és a forma hiánya hangzatú mottóval prezentált elképzelés egy olyan fúziót jelent, amely a légies telítettség, a könnyeddé varázsolt súly és a definiálatlan tér által határolt oximoron mezein fog ugrándozni.

Végül, de természetesen nem utolsó sorban, Zoboki Gábor is feltűnt. Mint vendég mentor találkozunk vele majd a táborban, aki az idei csórompusztai szalonnasütést választja, miután korábban Kínában a Nansan Kulturális Központon és Múzeumon dolgozott. Szeretné az ő mesterei által kapott, majd továbbfejlesztett tudást és nézőpontot közvetíteni az idei résztvevőknek.

Nagyon várjuk.

A felhozatal izgalmasnak ígérkezik, a "Step closer" mottó beindította fantáziánkat, minden téren. Zúgjon a fűrész, szaladjon be a facsavar, kezdődjön a fa szállítás, uraim, borotváljuk le a széklábakat, hölgyeim!

 

HamaRost HelloWood!

 

JagHolzPiknik Fotógaléria via facebook...

 

 

 

Szöveg: Soós Gyula, Fotók: Somoskői Gábor, Forrás: I love wood

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.