FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-08

Nyitni kell a lakosság felé - interjú Gőbölös Péterrel

Tolna megye északi részén gazdálkodik a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.. Fő tevékenységük az erdészet és a vadászat, amit nemzetközi színvonalon művelnek, de egyre nagyobb gondot fordítanak a közjóléti beruházásokra, fejlesztésekre is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A cég vezérigazgatója, Gőbölös Péter úgy véli, hogy a közjóléti beruházások által szélesebb körben tudnak nyitni a társadalom felé. Kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekek természettudatos nevelését, és nagy gondot fordítanak a helyi lakossággal, iskolákkal, a hatóságokkal és az önkormányzatokkal való szoros kapcsolattartásra.

 

- Különleges vadgazdálkodási rendeltetéssel bír a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által kezelt területek mindegyike. Mit jelent ez, illetve milyen tényezők határozzák meg, hogy egy terület különleges rendeltetésű besorolás alá kerüljön?

- Négy önálló vadászterületünk van, ezek mindegyike különleges rendeltetésű. Elsőként a gyulaji vadrezervátumot említeném, amely nyolcezer hektáron terül el. Itt a dámszarvas genetikai állományának védelme az elsődleges szempont. 2011-ben lett különleges rendeltetésű a fennmaradó három területünk, a hőgyészi, a kisszékelyi, illetve a nagydorogi. A hőgyészi a gímszarvas genetikai tulajdonságai miatt, a kisszékelyi a dámállomány genetikai értékeinek védelme érdekében, a nagydorogi pedig az oktatás és kutatás tekintetében, elsősorban a vaddisznó vizsgálatának szempontjából lett különleges rendeltetésű terület.

 

- Fő tevékenységük, ami a jelmondatukból is kiderül az "Erdő és vad harmóniája". Miért fontos a közjólét egy kifejezetten erdészettel, vadgazdálkodással foglalkozó állami erdészeti részvénytársaságnak?

- Nagyon fontos eleme, megnyilvánulása cégünknek, hiszen a közjóléti beruházások által nyitni tudunk a társadalom felé, jobban, életszerűbben tudjuk bemutatni a munkánkat, ezáltal a kezelt erdőterületeink, illetve az arra kijelölt, a lakosság részére is nyitva álló erdőrészek ismertebbek, látogatottabbak, kihasználtabbak lesznek.

 

- Mindezek megvalósítására milyen anyagi forrásokat tudnak biztosítani?

- Egyrészt természetesen nagymértékű az önerő-felhasználás. Másrészt a Magyar Fejlesztési Banktól - mint tulajdonosi joggyakorlótól - származik pénzünk, köszönhetően a huszonkét állami erdészeti részvénytársaságtól az elmúlt években megkövetelt szigorú, költségtakarékos gazdálkodásnak, és e fegyelmezett vezetés hatására az alaptevékenységből származó nyereségnek. Ezen összegeket tudjuk közjóléti fejlesztésekre is fordítani, természetesen a tulajdonosi joggyakorlóval együttműködve, az ő támogatásával.

- Melyek ezek a fejlesztések?

- A legkiemeltebb az erdei iskolák rendszere. Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy olyan oktatási lehetősége, ahol tő mellett, a valós, kinti körülmények között ismerhetik meg a természet, az erdő szépségeit, sajátosságait. Erre normál iskolai keretek között kevés vagy csak korlátozott lehetőség adódik. Szerencsére egyre jobb, egyre fejlettebb erdőpedagógiai rendszer kezd hazánkban kialakulni, ami nagyban segítheti majd a természettudatos fejlődést. Az erdei iskoláknak saját, tematikus, kidolgozott programjaik vannak. Itt a madár-, az emlős-, a rovarvilág, a hüllők megismerése mellett a gyerekek betekintést nyerhetnek még a talajszint, a fák és cserjék, valamint a lágyszárúak szintjének világába, illetve az adott terület különleges, természeti értékei is külön figyelmet kaphatnak. Meg kell említenem a tanösvényeket, ahol megfelelő installációs táblákkal az érdeklődők szöveges formában és fotókon is külön kihangsúlyozva látják azt, hogy mi található az őket körülvevő területen. Azt gondolom, hogy ha a gyerekek ezeken az oktatási terminusokon átesnek, akkor a kapott információból nyert tudásanyag nagymértékben meg fogja határozni a természethez való tudatos kötődésüket. Ez az egyik nagyon fontos eleme a közjólétnek. A másik tényező a turistautak, kilátók, esőbeállók, tűzrakók, különböző látogatóhelyek kezelése, fenntartása. Fontos az arborétumok, botanikus kertek felügyelete, de idetartoznak még az erdészeti múzeumok, illetve a kisvasutak világa is.

 

- Ezek a lehetőségek milyen formában valósulnak meg önöknél?

- Egy évtizedes fejlesztési folyamat része a lengyel-annafürdői erdészeti, erdei iskolánk, és a turisztikai, természetismereti központunk. Ennek különleges sajátossága, hogy megújuló és természetközeli közművekkel van ellátva, amely napelemből, napkollektorból, szélkerékből, szürkevízrendszerből és nádgyökérzónás szennyvíztisztítóból áll. Illetve van egy úgynevezett ökoházunk is, amely egy több mint százéves, vályogból készült épület, ahol azt próbáljuk megmutatni, a valóságban lemodellezni a gyerekeknek, hogy hogyan lehet közművektől mentesen, mégis emberhez méltóan és szépen élni. Itt van cserépkályha, kemence, szintén megtalálható a napelem, a napkollektor, vagy éppen a szélkerék. Akik idelátogatnak, mindezeket testközelből tapasztalhatják meg, amire azért is szükség van, mert sokuk egyáltalán nem tudja, hogy van a világnak egy ilyen alternatívája is. Bemutatjuk a gyerekeknek az ősi magyar kisállatfajtákat is, amelyek a tanyasi, falusi környezetben valamikor még gyakoriak, mindennaposak voltak, illetve van egy kis facsemete-gyűjteményünk az ősi magyar gyümölcsfajtákból is.

 

- Mekkora igény mutatkozik ezekre a programokra?

- Nyugodtan mondhatom, hogy igencsak keresettek ezek a tematikus programok. Sok a visszatérő látogatónk, mondhatni az egész ország területéről, külön kiemelve Budapestet. Itt a gyerekek jól érzik magukat, örömet jelent számukra, hogy nem aszfalton lépkednek, hanem az avaron, vizes vagy sáros talajon, és - bármennyire hihetetlen - ez is egy érdekes momentum, hogy ezt nagyon is élvezik. A tanárok azután - a gyerek visszajelzéseiből táplálkozva - évről évre újabb csoportokkal látogatnak el hozzánk.

- Összességében milyenek a visszajelzések?

- Az esetek döntő többségében pozitív visszajelzéseket kapunk. Ami azért is fontos és jó, mert kiemelkedő jelentőségűnek tartjuk a helyi lakossággal, a hatóságokkal, az önkormányzatokkal a kapcsolattartást, mind az oktatási intézményekkel, mind más vonatkozású társadalmi szervezetekkel. Hozzá kell tenni, hogy a gyulaji rezervátum egy zárt terület. A zárt terület kompenzálásaként részünkről mindenképpen nyitni kell a lakosság, a társadalom felé. Többek között ezért is fejlesztjük folyamatosan a Tamási mellett található miklósvári parkerdőt, ahol a tó partján, egy kis fakápolna mellett mindenki igénybe veheti az általunk kezelt erdei tornapályát, a kis vadasparkot és állatsimogatót, a játszóteret vagy éppen a turistaútrendszert.

 

- Ezek már megvalósult, a helyi lakosság érdekeit, pihenését célzó fejlesztések. Milyen feladatok várnak még önökre a közeljövőben?

- Nemrég indítottuk el a tengelici parkerdőnk kialakításának munkálatait. Ez most az egyik kiemelt beruházásunk. Felsőtengelicen van egy nagyon szép tó, és ennek környezetében található egy parkerdő, amihez ízesül egy másik erdőtömb. Itt található a Benyovszky család emlékkápolnája, sajnos rendkívül leromlott állapotban. Ezt akarjuk még az idén - már meglévő forrásból - felújítani, és terveink szerint létesítenénk mellé a későbbiekben egy kilátót is. A munkálatokkal előreláthatóan a jövő év első felére végzünk. Ha kész lesz, akkor ismét egy lépéssel közelebb kerülünk, közelebb léphetünk a társadalomhoz, hiszen a tó, a körülötte lévő sétány, az installációs táblák, a pihenőpadok mind-mind a közjót fogják szolgálni, és a látogatók pihenéséhez fognak nagymértékben hozzájárulni.

 

- Mindezek, amiket eddig elmondott, alig érintik az önök fő profilját, az erdészetet és a vadászatot. Szükség van ennyi - úgymond - civil vállalásra?

- Egy erdő- és vadgazdálkodással foglalkozó cég nagyon sok egyéb olyan szereppel is bír, ami rendkívül fontos. Itt hangsúlyoznám a lakosságmegtartó képességét, a foglalkoztatásban betöltött szerepét. Gondolok itt elsősorban a közfoglalkoztatottakra, akiket elég magas létszámban alkalmazunk. Az óvodákkal, iskolákkal nagyon sok ponton próbálunk együttműködést létesíteni, illetve egyéb civil szervezetek kéréseinél is mindig partnerek vagyunk lehetőségeink és teherbírásunk mértékéig. Ugyanakkor a magánszféra turisztikai igényeit is megpróbáljuk kielégíteni. Itt szeretném megemlíteni, hogy szinte minden vadászházunk nyitva áll a pihenni vágyó vendégek előtt mint fizető-vendéglátóhely. Nagyon népszerűek a vadászházaink, ahol a céges rendezvényektől kezdve akár családi nyaralásokat is le lehet bonyolítani. Az emberek egyre jobban szeretik a kikapcsolódás ezen formáját, mert kiváló, erdei környezetben pihenhetnek, megfelelő gasztronómiai és egyéb szolgáltatások mellett.

- Gyulajon található világviszonylatban is az egyik legjobb dámvadas vadászterület. Kiváló vadállománnyal rendelkeznek, több világelső trófeát viselő dámvad "felnevelésében" segédkeztek. Ezt az ágazatot is be tudják csempészni a közjóléti programba?

- Fontos küldetésünk, hogy a vadászatot méltó módon képviseljük. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nálunk, a gyulaji területeken a vadászat nagyon nagy szerepet tölt be, és ehhez mérten kifejezetten példásan kell képviselnünk a vadászat ügyét. Akár társadalmi szinten, akár vendégeinken keresztül nemzetközi vagy hazai viszonylatban. Ebben a vonatkozásban belföldről és külföldről egyaránt nagyon jó visszajelzéseket kapunk. Ez kiemelt ügy, hiszen manapság nagyon népszerűvé vált a magyar vadászati hagyományok bemutatása, ápolása. Fontosnak érezzük mindezek valósághű bemutatását a civil lakosságnak is. Ennek érdekében tavaly mi szerveztük a Tolna megyei vadásznapot, ami nagy siker volt. Vadgasztronómiai és trófeafesztivált is szervezünk - most már sokadik éve közösen a tamási önkormányzattal -, amit kiegészítettünk egy erdészeti, közjóléti programcsomaggal, s bemutatjuk a vadászathoz tartozó kulturális elemeket is. Szeretnénk a vadászatot a maga igazi értékén megismertetni mindenkivel, tudatosítani, hogy ez nem ördögtől való dolog, hanem egy ősi, szép, hagyományokkal rendelkező tevékenység. A vadászat is a tájgazdálkodás része, hasonlatos a mezőgazdálkodáshoz, csak mi nem növényeket vagy háziállatokat, hanem vadfajokat gondozunk.

 

 

Forrás: MNO

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.