FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-05

Magyarországon az idén 6400 új lakás épül

Az idén várhatóan 6400 új lakás épül, amellyel a 4,3 milliós lakásállomány megújulási üteme 670 évre nő - közölte a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE), reagálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosságra hozott adataira.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Lakásépítések Magyarországon, 2013. I. félév
A használatba vett lakások száma; a kiadott új lakásépítési engedélyek száma

A KSH közölte: az első félévben 40,0 százalékkal kevesebb lakás használatbavételi engedélyt és 30,4 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki a hatóságok, mint a múlt év azonos időszakában, de Budapesten 100-zal - 12,8 százalékkal - több, összesen 882 lakást vettek használatba. A KSH gyorsjelentése szerint az első félévben az országban összesen 2680 új lakás épült, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 3401 volt. A féléves adatok javulást mutatnak az első negyedévhez képest, amikor 54 százalékkal kevesebb lakás készült el és a kiadott lakásépítési engedélyek száma 36 százalékkal csökkent.

 

Az egyesület hétfői közleménye szerint a magyarországi lakások 100 éves megújulási üteméhez évi 43 ezer új lakást kellene építeni. A TLE közleménye emlékeztet arra, hogy a KSH szerint az 1933-as világválság idején is több lakás épült Magyarországon, mint 2012-ben: a 15 ezres szint alatti lakásépítésre 1933-ban és 1925-ben volt példa.

Kiemelték: lakosságarányosan Ausztriában hozzávetőleg hatszor annyi lakás épül, mint Magyarországon.

Az egyesület felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország nem használja ki az épületenergetikai céllal építésre és felújításra bevonható EIB (Európai Beruházási Bank) konstrukciókat, amelyekkel költségvetési támogatás nélkül, alacsony kamat mellett, forint alapon, hosszú távú lakáshitel bevezetésére lenne mód. Az állam a szocpol - vagyis az otthonteremtési támogatás - keretében nem adja vissza az energiahatékony, legális lakásépítések áfa tartalmát, a jelenlegi szocpol mérték mellett nem működik a rendszer.

 

Megjegyzik, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra nem készítették elő a magyarországi épület energetikai programot és a bérlakás építési programot, pedig épületenergetika címen lakásépítésekhez, felújításokhoz uniós támogatást lehet igényelni. Az egyesület szerint a lakásépítések támogatásáért cserébe a támogatásokat meghaladó költségvetési bevételeket, energiahatékony, minőségi, legális építéseket és jobban működő építőipart kap az ország.

A lakásépítések alacsony száma a teljes lakásépítési ágazat - így a hazai anyaggyártás, kereskedelem, tervezés, kivitelezés, ingatlanforgalmazás, finanszírozás - további leépülését és az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja magával - közölték.

Az egyesület szerint el kell indítani az épületek felújításának, építésének támogatására a nemzeti energiahatékonysági és a nemzeti településfejlesztési programot, amelyek összeegyeztethetőek az EU 2014-2020-as célkitűzéseivel. A TLE szerint a hazai és uniós forrásból finanszírozott támogatásokat érdemes lenne integrálni és ki kellene dolgozni az EIB-bel közös finanszírozási konstrukciót.

Forrás: MTI

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.