FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-08-21

Diplomaterv - Erdőtervezési munkák az Észak-Hansági Erdőtervezési Körzet területén - Farkas Zsuzsanna

A területre sikerült összeállítani egy olyan kivonatot, ami tükrözi a körzeti erdőtervezés folyamatát. A hozamvizsgálat is eredményesnek bizonyult, a tervi adatok és lehetőségek jól összehasonlíthatók, következtetésképp levonom, hogy a terület fahasználata alultervezett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Bevezetés:

Az erdőrendezésnek, mint gyakorlati tevékenység két fő feladata van, a körzeti erdőterv készítés, és az erdőfelügyelet. Az erdőgazdálkodás tartamossága és fenntarthatósága érdekében elkészített körzeti erdőtervek iránymutatásával történik az egyes erdőtervezési körzetekben a továbbiakban a gazdálkodás. A körzeti erdőterv célja az erdő rendeltetésének betöltése, hozadékának biztosítása, valamint a hosszútávú gazdálkodás biztosítása és előírása.

A tervezés fő része, az terepi állapotfelvétel 10 éves visszatéréssel történik.

A tervezés megkezdése előtt az erdőtervezők előzetes tárgyalásokat tartanak, mely során elkészül az előzetes jegyzőkönyv. A tárgyaláson részt vesznek az illetékes erdőgazdálkodók, a szakhatósági munkatársak, természetvédelmi területek kezeléséért felelős hatóságok és az
önkormányzatok képviselői.

Az előzetes jegyzőkönyvben szerepelnie kell az erdőgazdálkodói egység
megnevezésének, az erdőtervezendő terület nagyságának, elhelyezkedésének, határainak (térképen feltüntetve), a termőhelyi viszonyoknak, a fafajpolitikai irányelveknek, erdőművelés és erdőhasználat helyi sajátosságainak, különleges rendeltetésű erdőkre vonatkozó korlátozások és előírásoknak, egyéb fontos információknak (pl. útépítés).

A terepi munka befejeztével megkezdődik az átfogó tervezés, majd ezt lezáróan a zárótárgyalás történik meg, mely során megjelennek az illetékesek és az esetlegesen felmerülő problémákat megvitatják, a zárójegyzőkönyvet aláírásukkal érvényesítik.

A tervezési munkálatok két szinten folynak: erdőrészlet szinten, és az egészet átfogón, erdőtervi szinten.

 

Diplomamunkám fő feladata az Észak -Hansági erdőtervezési körzetben Jánossomorja községhatárában lévő erdőterületek körzeti erdőtervezése, terepi felvételezése, az adatok feldolgozása az ESZIR-rendszerben, majd ezen adatok szöveges kiértékelése, és hozamvizsgálata.


ÖSSZEFOGLALÁS

Diplomamunkám készítése közben beletekinthettem az erdőtervezés munkafolyamatába, részt vehettem benne, bár nem a teljes tervezési körzetre nézve, hanem csak egy kisebb területre.

Úgy gondolom, erre a közel 200 hektáros területre is sikerült összeállítani egy olyan kivonatot, ami tükrözi a körzeti erdőtervezés folyamatát.

 

A hozamvizsgálat is eredményesnek bizonyult, a tervi adatok és lehetőségek jól összehasonlíthatók, következtetésképp levonom, hogy a terület fahasználata alultervezett.

Érdekesség, hogy a kőrises állományok nagy részét juharral újítják fel, ennek oka Chalara fraxinea, a kőris hajtáspusztulásos betegsége, ami sajnos egyre több területen jelent gondot az erdőgazdálkodásban.

 

Összeségében elmondhatom, hogy a terület a Hansághoz képest kissé más termőhelyi adottságokkal rendelkezik, ez a tengerszint feletti magasságából adódik. Az erdőtömb túlnyomó részben keményfás állományokból tevődik össze, nemesnyárasok nincsenek jelen.

 

A teljes szakdolgozat itt érhető el.

 

Forrás: Farkas Zsuzsanna

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.