FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-09-03

Zöld Erdély Egyesület a rétyi beruházás ellen tiltakozik

A Rétyre tervezett Schweighofer fűrészüzemnek évi 800.000 köbméter faigénye van. Ez az országosan jelenleg kitermelt famennyiség 5%-a. Egy ekkora szívóerő betelepítése Székelyföldre elfogadhatatlan mértékben megnövelné a legális és illegális erdőkitermelést a régióban.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A megelőzés elve a környezetvédelem egyik alapja.

A környezetszennyezést és -pusztítást mindig könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint utólag orvosolni. Így a Rétyre tervezett fafeldolgozó üzem esetében is ajánlatos körültekintő hatásvizsgálatot végezni, hogy tudjuk, mit hoz, és mit visz majd a projekt. Ennek szellemében kérte a Zöld Erdély Egyesület a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalt, hogy a hatályos törvények értelmében vesse Stratégiai Környezeti Vizsgálat alá a Schweighofer cég tervét. A kérést nem lehetett visszautasítani.

 

A Rétyre tervezett Schweighofer fűrészüzemnek évi 800.000 köbméter faigénye van. Ez az országosan jelenleg kitermelt famennyiség 5%- a. Egy ekkora szívóerő betelepítése Székelyföldre elfogadhatatlan mértékben megnövelné a legális és illegális erdőkitermelést a régióban. A famaffia által most is veszélyes mértékben pusztított erdők nem bírnak ki még egy ekkora nyomást. Az erdőket önmagában - mint fenntartható erőforrást, és mint Székelyföld gazdaságának egyik alappillérét - veszélyezteti ez a gigászi terv. Ezért a Zöld Erdély Egyesület határozottan ellenzi a beruházást, annak elfogadhatatlan mértékű természetromboló, erdőpusztító hatása miatt.

 

"A Stratégiai Környezeti Vizsgálat keretében leadtunk egy kérvényt a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz, amelyben közérdekű információkat, dokumentumokat igényeltünk, valamint megfogalmaztunk két kérést a Környezeti Vizsgálattal kapcsolatosan. Kértük, hogy a beruházási terv potenciális regionális hatásait figyelembe véve ne csak Rétyen, hanem más településeken is szervezzenek közmeghallgatást, valamint hosszabbítsák meg a hozzászólások, vélemények fogadásának határidejét.

A környezet védelmét és a döntéshozatali nyilvánosság biztosítását szavatoló intézmény azon válaszát nehezményezzük, amelyben közölte: nincs jogi alapja, hogy a rétyi közmeghallgatás harminc napos elhalasztását célzó kérésünknek eleget tegyen. A Zöld Erdély Egyesület ezt sosem kérte. Tárgyon kívüli válaszához egyetlen általunk igényelt információt vagy dokumentumot sem mellékelt."

""Alapvetően örvendetesnek tartjuk, ha egy állami intézmény szem előtt tartja a megelőzés elvét, vagy válaszol a fel nem tett kérdéseinkre is. Ez azonban nem mentesíti őt a feltett kérdésekre és a kikért közérdekű információkra való válaszadási kötelezettsége alól, amit egyaránt megkíván a jóérzés és az 544/2001-es törvény. Reméljük, a mulasztás nem volt szándékos, és kéréseinkre a felelősségteljes, érdemi választ is megkapjuk." - nyilatkozta Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

Forrás: TransIndex

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.