FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-04

Európa fafelhasználása keletre tolódott

Az elmúlt 10 év során Közép-Európában a fakitermelés, a fafelhasználás, a rönkkereskedelem és a fűrészrönk ára lényeges változáson ment át, ami abban nyilvánult meg, hogy a rönktermelés és felhasználás a nyugati térségből a keleti térség országaiba tevődött át.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Eme változás a rönkmennyiség áramlási irányának megváltozásában mutatkozott meg, továbbá a térségen belüli fűrészrönk árának egységesedésében.

 

A fakitermelés Európában gyakorlatilag nem változott az utóbbi 3 évben, amikoris évenként kereken 370 millió m3-t tett ki - az UNECE közlése szerint. Ha a közép-európai fakitermelés trendjére közelebbi pillantást vetünk, az utóbbi 10 év érdekes változást mutat, az ún. "közép-nyugati" térség (Ausztria, Németország, Olaszország és Svájc) átlagos évi kitermelése tekintetében, ami a 2003. és 2007. közötti 5 évben 15%-kal magasabb volt, mint 2008. és 2012. között. Ugyanezen időszakban a faanyag kitermelése az ún. "közép-keleti" térségben (Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) 4%-kal nőtt, és ebben a térségben jelenleg több fát termelnek ki, mint a "közép-nyugati" régióban, ami a történelmileg kialakult helyzet megfordulását jelenti, mivel korábban a nyugati régióban több fát termeltek a keletinél - amint a Wood  Resource Quarterly szakfolyóirat írja.

 

Az utóbbi 5 év során a "közép-nyugati" térségben a rönktermelés nem csupán csökkent, de csökkent a faipar felhasználása is, amely 2008. és 2012. között átlagosan 9%-kal esett vissza a 2003-2007. időszakhoz képest. A "közép-keleti" térségben a rönkfelhasználás ugyanezen időszak során csupán 2%-kal esett vissza.

 

Közép-Európában a rönkfa kereskedelme az elmúlt 10 év során a "nyugati térségben" megváltozott, az elmúlt 5 évben a "közép-nyugati" régió nagyobb nettó rönkfa behozatalra szorult, mint az azt megelőző ugyanezen 5 éves időszak során, és a "közép-keleti" térség több rönköt exportált az utóbbi néhány év során, mint eme időszak előtti években. A legnagyobb változásra Németországban került sor, amely ország hagyományosan nettó rönk exportáló országnak számított, de 2009-ben nettó importőrré vált. 2013. első 5 hónapja során Németország nettó 2 millió m3 fenyőrönköt importált, amely mennyiség az 5 évvel korábbi évben nettó 1,6 millió m3 kivitellel vethető össze.

 

Németországban és a vele szomszédos Csehországban a fűrészrönk ára meglehetősen párhuzamosan alakult egymással az utóbbi 15 évben, noha más-más szinten - írja a WRQ szaklap. Az 1990-es években Csehországban az átlagos fűrészrönk ára megközelítőleg a németországi ugyanezen ár 60%-a volt, miközben az utóbbi néhány évben ez az említett szint 80%-ra nőtt.

 

Forrás: IHB

Fordítás: Ternóczi Endre - okl. erdőmérnök honlap: Poliglott Szakfordítói Iroda

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.