FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-08

Góhér Zoltán Rimler Pál díjat kapott a MEGOSZ Nagyrendezvényen

A MEGOSZ évente Rimler Pálról elnevezett díjat adományoz a magán erdőgazdálkodás terén kiemelkedő eredményeket elért személynek. 2013-ban a díjat Góhér Zoltán erdész technikusnak ítélték oda.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A MEGOSZ évente Rimler Pálról elnevezett díjat adományoz a magán erdőgazdálkodás terén kiemelkedő eredményeket elért személynek. 2013-ban a díjat Góhér Zoltán erdész technikusnak (egyéni vállalkozó) ítélték oda. A díjat Luzsi József, a MEGOSZ elnöke adta át. Sárvári János, a Szövetség ügyvezető igazgatója így méltatta:

 

Góhér Zoltán 1959-ben született Izsákon. Talán a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy az Izsák és Páhi között lévő Kolon-tó közelében laktak. Már egészen kis korában érdekelte ennek a nyílt vízfelületnek, valamint a keményfás ligeterdők mindenféle életközösséget magába foglaló varázsa. A kerékpározás, focizás helyett a magányos természetjárást választotta, kezében határozókkal. Számára ez a környezet adott örömöt, ettől senki eltántorítani soha nem tudta. Minden szabadidejét, hétvégéjét erre áldozta. Meggyőződéssel hitte, hogy ő csak erdész lehet.

Erdész technikusi vizsgát a Gemenci Erdőgazdaságnál eltöltött idő alatt tett 1979-ben. Számos szép és hasznos emléke kötődik ehhez az időszakhoz mai napig tartó kapcsolatokkal. A következő 9 évben Izsákon, a helyi termelő szövetkezetben dolgozott, szövetkezeti erdészként. 1989-ben a vállalati kötöttségektől szabadulva, lehetőséget és igényt látott egy erdőgazdálkodási vállalkozás létrehozására. Döntése helyesnek bizonyult. Mára egy erdész technikus segítségével több mint háromezer hektáros erdőterületen gazdálkodik és szakirányítási tevékenységet is végeznek. Igaz, számára komoly megterhelést jelentett ez a kezdetekkor, de teljes családi segítséggel és alapos odafigyeléssel minden egyre jobban működött irányításának köszönhetően.

Csakis olyan dolgozókat gyűjtött maga köré, akik megbízhatóak voltak és minden helyzetben megállták a helyüket. Ezzel a személyzettel végezik ma is az egyre magasabb minőségi követelményeket kívánó munkálatokat Önmagától, munkatársaitól és dolgozóitól elvárja a minőségi munkavégzést.

Elmondható, hogy a munkahelyen kellő fegyelem mellett is családi légkör uralkodik. Évente együtt mennek kirándulni néhány napra, mert a pihenésre az egész éven át férfiasan helyt álló csapatnak szüksége is van.

2007-ben a KEFAG és az Országos Erdészeti Egyesület felkérésére egy jól összeállított program szerint a vándorgyűlés egyik színhelyének házigazdái voltak.

2009-ben az OEE selmecbányai vándorgyűlésén szakmai munkájának köszönhetően elismerő oklevélben részesült.

2013. tavaszán mintegy tíz perces összeállítású műsorban "VIDÉKESSÉGEK"címmel szerepelt vállalkozása a közszolgálati TV csatornákon.

Kedves Zoli! Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

 

Góhér Zoltán a kitüntetést e szavakkal köszönte meg:

Tisztelt jelenlévők! Itt most egy olyan kitüntetést kaptam, amelyet évente egyszer adnak át, egy személynek összesen. Ezt igen komoly elismerésnek tekintem. Tisztelettel megköszönöm mindazoknak, akinek eszébe jutott, észrevették, hogy talán jól végezzük a munkáinkat. Bár csak itt, a szűk környezetemben is jó néhány olyan kollégám van, akivel mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolunk akár magánéletben, akár a szakmai életben is eszmét cserélünk, és akinek méltán járna ugyanilyen, vagy talán ettől komolyabb díj is. És akkor csak a helyi erdészekről beszéltem. Országos szinten ez sokkal több személyt érinthet. Kívánom nekik is, hogy részesüljenek ebben a felemelő érzésben, hogy kaphatnak ilyen kitüntetést, részemről pedig ígérem, hogy helyt fogok állni és továbbra is végzem legjobb tudásom szerint munkámat. Köszönöm szépen.

 


 

A MEGOSZ a 2004-ben alapított díjat Rimler Pálról nevezte el, aki a magánerdő-gazdaság korszerűsítésének nemcsak harcosa, de egyik legnagyobb eredményeket felmutató vezetője is volt. Rimler Pál 1867-ben született Nagyváradon. 1892-től az erdészeti akadémia befejezése után több helyen tevékenykedett főerdészként, majd 1900-ban lépett a herceg Eszterházy Hitbizomány szolgálatába, ahol különböző beosztásokban, megszakítás nélkül, egészen 1937-ig, nyugalomba vonulásáig tevékenykedett. Erdőigazgatóként a trianoni Magyarország legnagyobb kiterjedésű erdőgazdaságát, ami több, mint 150 ezer katasztrális hold területű volt, külföldi viszonylatban is mintagazdasággá fejlesztette. Az erdők fenntartása és javítása tekintetében konzervatív, az erdők közérdekű hasznosítása szempontjából viszont a legkorszerűbb szakmai elveket vallotta. A gazdálkodás belterjessé tétele érdekében végzett munkáját több, mint 100 km erdei vasút, korszerű úthálózat, házi telefonrendszer, új fűrészüzemek létrehozása, fuvargazdaságok felállítása és megszervezése fémjelezte. Az Országos Erdészeti Egyesület igazgató- választmányi tagja, a Felsődunántúli Erdészeti és Vadászati Egyesület alapítója és elnöke, az Országos Erdőgazdasági Tanács tagja volt. Közérdekű munkásságának elismeréseként magyar királyi gazdasági főtanácsosi címmel tüntették ki. Rimler Pál nemcsak egyik legkimagaslóbb erdőgazdánk, de korának egyik legnagyobb vadászati szakembere is volt. 1943-ban hunyt el. Az alma nem esett messze a fájától, hiszen fia, Rimler László is Bedő-díjas erdőmérnök volt.

További leírások Rimler Pálról: Magyar Vadászok, Hazai Vadász,

Forrás: Az esemény, a hivatkozott kapcsolók
Szerkesztette és fotó: Mőcsényi Miklós
Rimler Pál fényképe: Wikipédia

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.