FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-31

Megújult a Som-hegyi Turistaház a Pilisben

Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő turistaházak felújításának programja keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. teljesen megújította a Som-hegyi Turistaházat. A Pilisszentkereszti Szurdok közelében fekvő, mintegy 70 millió forintos beruházással korszerűsített épületet 2013. október 29-én ünnepélyes keretek között Orbán Viktor miniszterelnök adta át.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

125 évvel ezelőtt a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál kezdődött a szervezett fővárosi turistaság története, amikor dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv a Pilis és a Budai-hegység turisztikai feltárásának céljával meglapították a Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti Osztályát. Azóta a Pilisi Parkerdő Zrt. évente több mint 15 millió látogatói napot regisztrál az ország legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált környék erdeiben. Az erdőgazdaság idén a látogatói igények, a bakancsos turizmus megfelelő minőségű kiszolgálásának céljával indított fejlesztési programot, melynek egyik első eredménye a jeles évforduló évében a Som-hegyi Turistaház felújítása, amely a természetjárás történetének e jeles helyszínétől alig néhány kilométerre várja a látogatókat.

A 2013. október 29-én átadott Som-hegyi Turistaház eredetileg erdész szolgálati lakásnak épült az 1900-as évek legelején, és a későbbiekben is erdészházként funkcionált egészen az 1970-es évek végéig. Mivel vezetékes víz és áram hiányában az erdészek inkább a faluban kerestek szálláshelyet, a nyolcvanas évektől egy turista egyesület bérelte ki az Országos Kéktúra közelben futó útvonala mellett lévő épületet. Megfelelő források hiányában az elmúlt évtizedek alatt a ház mind műszakilag, mind felszereltségét tekintve erősen leromlott, felújításra szorult. A Pilisi Parkerdő Zrt. által megvalósított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott nettó 70 millió forintos beruházás során az épület teljes tetőszerkezetét felújították, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet valamint gondoskodtak a szennyvízhálózat bekötéséről is.


Szoba a felújított Som-hegyi turistaházban - MTI Fotó: Beliczay László

A kirándulókat kibővült szállástér, hideg-meleg vizes zuhanyzó, hangulatos veranda, valamint felújított konyha fogadja a fával fűtött épületben. Jelentősen megnövekedett a szálláshely befogadóképessége is, a földszinti szoba mellett a tetőtérben két kisebb szobát, valamint matracszállást hoztak létre, így akár harminc vendég is éjszakázhat a megújult épületben. A felújítás során gondoltak a sátorozókra, vándortáborozókra is: a korábbi fészer helyén létesített nyári vizesblokk és egy fedett terasz bárki által igénybe vehető, kényelmesebb környezetet biztosít. A fejlesztés részeként a házhoz vezető murvás utat is felújították, és a Pilisszentkereszti Szurdokban mintegy 200 méterre futó Országos Kéktúra nyomvonalától új jelzést készítenek. A felújításnak köszönhetően egy korszerű, a Pilisbe érkezők igényeinek és elvárásainak megfelelő turistaház fogadja a kirándulókat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, melynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi, és kisebb részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek közel 1,8 milliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására. A Pilisben a program következő eredményeként november 13-án adják át Visegrád-Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turista szállásként működő Jurta Camping fogadóépületet. Néhány héttel ezelőtt kezdődött meg Szentendre térségében a Kőhegyi turistaház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén idén ősszel kezdődik el a Pilisszentlélek közelében található Feketehegyi turistaház átalakítása, ezt az épületet 2014 tavaszától látogathatják a kirándulók. A Pilisi Parkerdő Zrt. turistákat szolgáló fejlesztései közül már látogatható az új Rám-szakadék Tanösvény. Zajlanak a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, ami a teljes útvonal mintegy tizedét jelenti. Mindezek mellett a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.