FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-10-31

Tízezer (idompréselt fa) szék különös útja itthonról haza

Hogyan került sokezer szék Újkígyósról egy belga partnerhez, majd onnan egy német kereskedőhöz, aki aztán eladta egy francia beruházónak, aki végül beépítette a Budapest Sportcsarnokba?

 

A békéscsabai Vízmű iskolai labdarúgó csapata a 70-es évek közepén valószínűleg az ország legjobb középiskolás csapata volt. Egészen pontosan biztosan az volt, hiszen 1974-ben meg is nyerték az országos középiskolás bajnokságot (néhány név abból a csapatból: Bánáti, Csepregi, Hódi, Zsömbörgi).

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Igaz, előtte egy esztendővel elveszítették ugyanazt. El se jutottak a döntőig, útközben elvéreztek. Pedig akkor is kinézett a bajnoki cím az aranylábú vízműsöknek, ha nem lett volna az a bizonyos pécsi fiaskó.

Már kieső szakaszában járt a bajnokság, melynek során Békéscsabán 5-1-re legyőzték a pécsiek csapatát, a meccs után formalitásnak tűnt a visszavágó. Nem az lett. A pécsiek otthon 5-0-ra nyertek, így ők léptek tovább bajnokságban. A legendárium szerint a visszavágó előtti este a vízmű táltosai kimaradtak valamelyik pécsi vendéglőben. Másnap, a mérkőzésen futni nem bírtak, így végül is végelgyengülés miatt kellett fejet hajtaniuk...

A sztori itthon folytatódott. Hódi Bandi és Bánáti Ottó kollégisták voltak. Nagyon szégyellték magukat a pécsi fiaskó miatt, ezért egy pár napig nem mentek ebédelni, hadd tompuljon a hír értéke. Ám Szekeres Béla bácsi, a kollégium igazgatója másképpen gondolta. A vereség utáni harmadik napon beparancsolta a két focistát az ebédlőbe. Ott volt az egész iskola, minden gyerek látta, hogy az ételes pultra feltett labdát a két sztár hangosan megugatta. (Egyébként járt nekik a büntetés, hiszen kitoltak az egész iskolával, mindenkitől elvették a büszkeség és az öröm lehetőségét - a szerző.)

 

A történetet Újkígyóson, a Furnér-Pack Kft. irodájában elevenítettük fel, az egyik főszereplő ma cégtulajdonos Bánáti Ottó segítségével.

- Tényleg kiváló csapatunk volt, fogadásból még az Előre ifistáit is megvertük - mesélte mosolyogva - de a pécsi vereséget nagyon szégyelltük. Egy év múlva javítottunk.

- Jól esett egy kicsit nosztalgiázni - mondtam - de mi most azért jöttünk, hogy a Furnér-Pack Kft-ről írjunk. Mikor alakult ez a cég?

- A Furnér-Pack Kft. 2003-ban alakult meg, és 2005 óta kizárólag családi vállalkozásként működik.

 

- Hogyan kerültél vízműs végzettséggel a faiparba?

- A foci miatt. Ugyanis 1977-ben Újkígyósra igazoltam. Az Aranykalász TSZ-be vettek fel dolgozni, és a falu csapatában futballoztam. Én komolyan vettem a focit is, meg a munkát is, a TSZ faipari üzemágában dolgoztam, odafigyeltem és megtanultam a feladatot. Olyannyira, hogy egy idő után én lettem a TSZ faipari üzemágának a vezetője. Emiatt aztán 1991-ben beiratkoztam Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolába, amit el is végeztem Budapesten. Akkor már igazán jól működött a TSZ-nek ez az üzeme. Olyannyira, hogy mi lehettünk a nagy cégen belül az első önálló vállalkozás.

 

- Mit jelentett ez pontosan?

- Azt jelentette, hogy az üzemnek lett önálló alszámlája, magunk gazdálkodhattunk, de még mindannyian az Arany Kalász TSZ dolgozói voltunk. Ebben az önállósodási folyamatban nagyon sokat segített nekünk Erdélyi István, aki az egyik vezetője volt akkor a TSZ-nek. A rendszerváltás után azonnal önállósítottuk magunkat, és megalakítottuk az ÚFA BT-t.

 

- Tudom, emlékszem a cégre, hiszen az egyik legnagyobb hirdető volt Békés megyében. Sőt! Többet mondok. A polgármester úrtól jövök, aki elmondta, hogy nagyon nagy gondot okozott a településen a vállalkozás megszűnése, hiszen több mint 300 ember lett hirtelen munkanélküli. Mivel kezdett el foglalkozni az UFA Bt.?

- Hámozott furnérgyártás volt a fő tevékenysége, mellette préselt lemezeket és idompréselt elemeket gyártottunk, minden profilba vágó munkát elvállaltunk. Ebben a műfajban országosan elismert cég lettünk, egyre nőttek külföldi kapcsolataink is. Tényleg jól működött a vállalkozás.

 

- Mennyi ideig működött az UFA Bt.?

- Nem olyan régen, 2008-ban zárt be véglegesen, de én már korábban kiváltam belőle, és önállóan kezdtem el vállalkozni. A Furnér-Pack Kft. 2003-ban alakult meg, feleségemmel együtt mi vagyunk a tulajdonosok.

- Ugyanazt csinálták önállóan is, amit az UFA Bt-nél?

- Részben igen, de főleg az idompréselt termékek gyártását fejlesztettük tovább, míg az UFA Bt. idejében 4 présen dolgoztunk, ma már 15 présgéppel rendelkezünk. Cégünk az egyik legjelentősebb termék-előállító a magyarországi idompréselt rétegelt lemezek piacán. Ezenkívül színfurnérozott termékeket, színfurnérozott forgácslapokat, MDF, farost- és rétegelt lemezeket gyártunk. Értékesítünk késelt furnért, bükk hámozott furnért és rétegelt lemezeket is.

 

- Azért az idompréselt elemeket értelmezzük egy kicsit!

- Ezek olyan tárgyak, elsősorban székülések, széktámlák, széklábak, hólapátok, szánkótalpak, farugók, lépcsőlapok, melyek összeragasztott furnérlapokból állnak, és amelyeket szerszámokban préselve állítunk elő.

 

- Mondjuk már meg, hogy tulajdonképpen mi is az a furnérlap?

- A furnérlap az nem más, mint a meghámozott bükkfából vagy bármilyen fából készített lemez. Ez úgy készül, hogy a körülbelül egy-két méter hosszúságúra felvágott és lekérgezett farönköt egy medencében megfőzik, majd különböző vastagságra körkörösen lehámozzák. Ezután vékony lemez lesz belőle, amit változó szélességben méretre vágnak.

 

- Milyen vastag lemezt készítenek belőle?

- Jellemző méretek 1,2 mm, 1,5 mm, és 2 mm.  Ezeket utána szárító kamrákban leszárítják. Ezeket a lapokat raklapra rakják, és így szállítják az olyan, hasonló feldolgozó üzemekbe, mint a mienk.

 

- Honnan hozzák a furnérlemezeket?

- Elsősorban Ukrajnából szállítunk, továbbá belföldi beszállítónk is van.

 

- Hogyan lesznek ezekből mondjuk széktámlák?

- A lemezeket a legyártandó munkadarabnak megfelelő számú rétegben préscsomagba összerakjuk, majd az így elkészített préscsomagot a megfelelő préshez visszük, ahol a présgépben található különböző présszerszámok segítségével elkészítjük a kívánt munkadarabot. Ezután több útja van a terméknek.

 

- Miért?

- Attól függően, hogy a megrendelő milyen állapotban kérte. Ha félkész terméket kell szállítanunk, akkor csak a présből kikerülő terméket szállítjuk, vagy körbevágjuk, de nem lakkozzuk le, vagy körbevágjuk és le is lakkozzuk, de nem szereljük össze. Ha készterméket rendeltek tőlünk, azt is meg tudjuk csinálni. Legyártatjuk a szék fém alkatrészeit, összeszereljük, így adjuk át a megrendelőnek.

 

- Van fémmegmunkáló üzemük is?

- Nincsen, a fémmunkákat megrendeljük, állandó alvállalkozónk Harangozó Balázs, a Premier Metál Kft-je Békéscsabán. Mi csak faipari munkákat végzünk, minden egyéb feladat elvégzéséhez partnereket vonunk be.

 

- Mik a legjellemzőbb termékeik?

- Székpalástok, ülések, széktámlák gyártása. A világ minden tájára szállítunk, sportcsarnokok, színházak, koncerttermek nézőterein, iskolák százaiban lehet találkozni az újkígyósi székalkatrészekkel. Általában bükk furnért használunk, de a vevő igényei szerint más alapanyagból is dolgozunk.

 

- Ezeket a piacokat hogyan szerzik? Hogyan ápolják?

- Több mint húsz éve vagyunk a szakmában, ezalatt az idő alatt sikerült kiépítenünk egy stabil, állandó partneri kört. Legnagyobb megrendelőnk egy belga cég, aki a világ nagy kereskedőivel áll kapcsolatban. Megrendeléseink zömét tőlük kapjuk. Mi kiszállítjuk a megrendelt székelemeket, ők körbevágják, ha kell, összeszerelik, úgy értékesítik a kereskedő cégek felé. Érdekes volt például a Budapest Sportcsarnok székeinek útja.

 

- Csak nem itt gyártották Újkígyóson?

- De, mi csináltuk, és annak rendje és módja szerint ki is szállítottuk a belga partnerünknek. Ő átadta a német kereskedőnek, aki viszont eladta a francia beruházónak, végül ők építették be a székeket a sportcsarnokba.

 

- Érdekes út, de úgy érzem, hogy megkerülhetetlen. Nem így van?

- Dehogynem, így van. Nekünk az a legfontosabb, hogy stabil megrendelőinkkel korrekt kapcsolatunk legyen, mert igazából csak együtt tudjuk kiszámítható felelősséggel építeni, fejleszteni, életben tartani a vállalkozást.

 

- Milyen az Önök kapcsolata?

- Mondhatom, hogy már régen túllépte az üzleti szférát, erős emberi szálak is összekötnek bennünket.

- Jó néz ki ez a sarki üzem, amelyik egykor malom volt.

- Szerintem is jól néz ki, de lassan kinőjük ezt a telephelyet, már bővíteni ezen belül nem lehet. Márpedig úgy néz ki, hogy bővülnünk kell.

 

- Hol, merre bővülnek?

- Két ingatlant is megvásároltam már Újkígyóson. Az egyik az öregek otthona itt velünk szemben, a másik az egykori Róna Étterem épülete. Raktárakat, szerszámtárolókat, bemutatótermet és újabb munkacsarnokokat alakítunk ki ezeken az ingatlanokon. Pályázunk telephelyfejlesztésre, csarnoképítésre, gépbeszerzésre. A bővüléssel együtt új munkahelyek is teremtődnek.

 

- Az Önök cége jelentős tényező Újkígyós életében. Tulajdonosai sehol sem kerülhetik el, hogy ne vegyenek részt a település közéletében. Ön milyen többletvállalásokat teljesít, teljesített?

- Tíz évig voltam a labdarúgó egyesület elnöke, tíz évig a kézilabda klubot irányítottam. Erről a tisztségemről most mondtam le, jelenleg csak egyszerű támogató vagyok.

 

A Furnér-Pack Kft. fejlődése az elmúlt nyolc esztendőben szembe ment a gazdasági válsággal. Ahogyan mélyült a válság, a cég teljesítménye úgy növekedett évről évre. Árbevételük 2005-ben 70 millió forint volt, 2012-ben 512 millió. Érdekesen alakult a nyersanyagként továbbértékesített vagy az egyéb termékeik aránya is. Árbevétel 60%-a a nyersanyagszerű továbbértékesítésből származik, míg a darabszám szempontjából pont fordított az arány. Érdemes a cég létszámának alakulását is figyelemmel kísérni. 2005-ben 16 dolgozójuk volt, ma 28 alkalmazottja van Furnér-Pack Kft-nek. És ahogyan a terveket hallgattuk, ez a szám valószínűleg növekedni fog...

 

Forrás: Hír6

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.