FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-11-25

A fakitermelés veszélyes szakma

A folyamatosan ismétlődő, puskaropogásszerű hang nem önfeledt vadászokat jelent a zselici erdőkben, hanem teljes gőzzel dolgozó favágókat. Védett terület lévén a brigádoknak hét hónap alatt kell kidönteniük és feldarabolniuk az éves mennyiséget, úgy háromezer somogyi család tűzifáját.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


- Vigyázz, dől a fa!

Várjuk a kiáltást, de csak egy lövésszerű robaj hallatszik, miután elhallgat a motoros fűrész, s a százéves tölgy a tisztásra rogy. Mely az avatatlan szem számára csak egy gondozatlan, gazos területnek tűnik a Zselici erdészet kardosfai erdejében, a valóságban azonban egy tízéves terv szinte napra megkomponált folyamatába csöppenünk. A négyfős favágóbrigád egy 2,5 hektáros területet termel le éppen, a határt narancssárga csíkok jelzik a fákon, s miután az emberek már több mint egy hete dolgoznak, lassan már látszik a munka vége.

- Évente 130 hektáros fakitermelési engedéllyel rendelkezünk - magyarázza Pintér Ottó, a Sefag Zrt. Zselici erdészetének vezetője -, ám ezt nem szoktuk teljesen kihasználni, 115 hektárt vágunk, ami nagyjából 60 ezer köbméter fát jelent.

 

Elmondva egyszerűen hangzik, ám rengeteg kritériumnak kell megfelelniük: az erdészet 9300 hektáros területéből ugyanis 6700 tájvédelmi körzet, 7000 pedig Natura 2000-es terület, s mint ilyen szigorú szabályozás alá esik. Fát kitermelni például csak a vegetációs időszakon kívül, vagyis szeptember elejétől március végéig lehet - nem véletlen, hogy jelenleg másfélszázan dolgoznak teljes gőzzel, hogy a céldátumra sikerüljön befejezni a feladatokat.

 

- Közelítő traktorra, szállítójárműre és motoros fűrészre érvényes jogosítványok nélkül senki sem dolgozhat fakitermelőként - állítja Pintér Ottó. - Ráadásul rendszeresen meg kell újítani az engedélyeket, ugyanis ez egy rendkívül balesetveszélyes szakma, például jelentkezhet vibrációs betegség, amit a fűrész rezonanciája válthat ki, s felboríthatja a vérkeringést.

 

Nem hangzik túl bíztatóan, noha a favágókkal kapcsolatban a laikusnak inkább a csonkolt sérülések jelennek meg - és a kocsmában feltartott két ujj képe, mely öt sört jelent... -, ám hiába vizslatjuk a brigádtagok kezét, a négy emberhez láthatóan negyven ujj tartozik...

- Senkinek sem hiányzik semmije - mosolyodik el Orsós János, a csapat fadöntője, majd a térdére mutat: - Itt viszont csúnyán elkapott egyszer, amikor szakadt a lánc...

A motoros fűrészeken éppen emiatt alapvető kellék a láncfogó, s hogy nem túlzott biztonsági előírás: a favágók láncfogóin látszik már sérülés, vagyis élesben is kiállták a próbát - lehetséges, megmentve ezzel kezelőjüket a csonkolástól...

 

- A bányászat után ez a legveszélyesebb, legtöbb sérüléssel járó szakma - jegyzi meg Bulátkó Attila, s ezek után még nagyobb tisztelettel nézzük Orsós Jánost, aki negyed százada dolgozik az erdőn. Másképpen nem is alakulhatott volna az élete, apja és nagyapja is favágóként kereste a kenyerét, így a férfi számára egyenes út vezetett a barcsi erdészeti iskolába. Naponta átlagosan hatvan fát dönt ki, vagyis eddig legalább negyedmillió döntés áll mögötte, ami azt jelenti, egymaga kivágott már jó nyolcszáz hektárnyi - nagyjából három desedányi - somogyi erdőt...

 

- A vágás a terpeszeléssel kezdődik - magyarázza az alapfogásokat Orsós János -, ami azt jelenti, elvágjuk a fa föld feletti oldalsó nyúlványait. Utána jön a hajkolás, vagyis a dőlési irányba éket vágunk a törzsbe, majd a döntés.
Be is mutatja élesben, s a százéves tölgy egy perc múlva hatalmas durranással elfekszik. Orsós Csaba, Czahec László és Bulátkó Attila veszik kezelésbe: felsír a Stihl, a Husqvarna, a Makita - darabjuk vagy negyedmillió forint -, a favágók egyike legallyazza, utána másikuk végigmegy a hossztolóval - egy méteres vasrúddal -, mellyel bejelöli a törzset, a harmadik pedig méretre vágja, majd előkészítik a fát a forwardernek. Utóbbi egy mokány, traktorszerű gép, mellyel kiemelik az irtásból a rönköket. Az úgy 120 milliós, brutális masina természetesen nem járkálhat keresztül-kasul az erdőben, szigorúan húszméterenként lehet csapása, karjával tíz méterre tud benyúlni a fáért, melyet aztán az út mentén máglyába rak. Kezelése nem egyszerű, jól kezelni pedig a szakemberek szerint igazi művészet...

- Favágót találni nem nehéz - jegyzi meg Kiss Nándor, a brigádot alkalmazó vállalkozó -, nem úgy jó favágót... Nálunk egy hónapig tart a kiképzésük, csak utána engedjük brigádba az újakat. Itt nem lehet hibázni, minden felelőtlen mozdulat súlyos sérüléssel járhat, de akár emberéletbe is kerülhet. A munka leginkább a derekat viseli meg, de vigyázni kell a hulló száraz ágakra is. Ötven-ötvenöt év fölött már nagyon kevesen bírják ezt a munkát.

 

A csapat tagjain viszont nem látszik, hogy bármi nyomasztaná őket, míg mi beszélgetünk, újabb két fával végeznek, sőt Orsós Jánosnak még egy kis poén is belefér: - A jó kép miatt megállítsam félúton? - kérdezi bőszen kattintgató fotósunkat... A röhögést elnyomja az elfekvő fa durranása - újabb gyors fejszámolás után kiderül, vagy hatezer évnyi tölgy adta meg magát a fűrészeknek.

- Védett területen 100-110 éves korban döntjük ki a tölgyfákat - mondja Sáfár József kerületvezető erdész. - Ez amúgy egy jó hely, viszonylag száraz a föld, kedvez a kocsánytalan tölgynek, így sűrű a fa, kiváló például hordógyártásra.

 

Példányonként a kidöntött tölgyek nagyjából 45-50 ezer forintot érhetnek - vagyis a brigád egy nap úgy hárommillió forintnyit termel ki -, a legfontosabb termék természetesen a rönk - két méternél hosszabb törzsdarab -, melyet a bútor- és építőipar, valamint a hordókészítők vásárolnak előszeretettel. Az 1-2 méteres darabok a tűzifa, az erdészet útjai mellett ezekből állnak sok száz méter hosszan, 160 centire felpakolva a sarangok.

 

- Nagyon nagy a kereslet - mutat a hosszan elnyúló farakásra Pintér Ottó. - Megkezdődött a fűtési szezon, a lakosság egy része is most kapott észbe, de mi biztosítjuk az önkormányzatoknak a szociális tűzifát is, amit szintén most kell kiszállítani. Így hát teljes gőzzel dolgoznak az emberek.

Szavainak egy újabb puskalövésszerű durranás ad nyomatékot...

 

Az Zselici erdészetben természetesen nemcsak kitermelik a fákat, de újra is telepítik. A vezetőség elsősorban a természetes megújítás híve, vagyis a meglévő tölgyállomány makkjából hozzák létre az új erdőt. A kitermelt területen már kibújtak az új csemeték, melyek rendkívül fényigényesek, így, ha nem akarják, hogy elpusztuljanak, legkésőbb három év után le kell vágni fölülük az erdőt.

- A lehulló makkból hektáronként itt 30-50 ezer csemete bújik ki - mondta Pintér Ottó -, vagyis természetes megújításkor jóval több facsemetével dolgozunk, mint a fatelepítésnél, amikor tízezer jut egy hektárra, vagyis négyzetméterenként egy.

 

Háromezer család éves tüzelője

Az erdészet legértékesebb fája a tölgy, köbmétere a minőségtől és a felhasználási lehetőségtől függően 25-50 ezer forint között mozog. Egy százéves példány általában másfél köbméter faanyagot ad, vagyis nagyjából tíz kidöntött fányi kerül egy teherautóra. Az erdészet egy vágási szezon során 4-5 ezer kocsi fát értékesít, ami nagyjából háromezer család éves tüzelője.

 

Forrás: SONLINE

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.