FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-10

Gyulai asztalos készítette el a londoni fociklub jelképét

A gyulai vártól alig néhány kilométerre, egy gyulai asztalos műhelyében készült az az ágyú, mely napokon belül egy fanatikus brit futballdrukker nem mindennapi meglepetése lesz. Győri Gábornak nem ez volt az első különleges munkája.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


- Egy Londonban dolgozó, egyébként gyulavári ismerősöm keresett meg, hogy többekkel közösen szeretnék meglepni egy kinti barátjukat, egy Jason nevű srácot, aki fanatikus Arsenal-rajongó. Mivel a csapat jelképe az ágyú, arra gondoltak, hogy egy saját ágyúnak biztosan örülne - mesélt a felkérés előzményeiről lapunknak Győri Gábor. A 38 éves szakember két évtizede dolgozik az asztalosszakmában, s nem ez volt az első különleges munkája. Készített már mesebeli környezetet idéző gyermekbútorokat, és a gyulai üdülőszövetkezetben látható, hajót formáló szabadtéri bár is az ő keze munkáját dicséri. A mostani azonban mégis kissé rendhagyó feladat volt, sok kritériumot kellett egymással összehangolni.

 

- Fontos volt, hogy árban elfogadható legyen, meg lehessen valósítani, méreténél fogva ki lehessen szállítani Londonba, és persze minél jobban hasonlítson egy igazi ágyúra - árulta el az asztalos. Mint fogalmaz, ahogyan az mostanában lenni szokott, internetes keresgéléssel kezdődött a munka. - Nem volt szempont, hogy konkrét nemzet vagy történelmi kor alapján válasszunk, hanem a kinézet számított, mely a legjobban passzol az elvárásainkhoz.

 

A végeredmény, vagyis az ágyú terve vegyesen összeválogatott elemekből alakult ki. Találtak egy ágyúcsőmintát, mely nagyságra megfelelt és a formája is jónak tűnt, az ágyútalp egy klasszikus megoldás átméretezett változata, a kerekek pedig majdnem minden ágyútípusnál hasonlók.

 

- A megvalósítás nem volt különösebben hosszú folyamat. Körülbelül annyi ideig tartott maga a kivitelezés, mint kitalálni azt, hogy mit hogyan lehet megcsinálni - mondta Győri Gábor. - Az ágyúcső a festésnek köszönhetően teljesen élethű, pedig valójában kívülről az is fából van, csupán a belseje acél. Ennek a megoldásnak a szállításra szánt csomag súlya miatt van nagy jelentősége.

 

Az Arsenal-ereklye végül minden tekintetben megfelelt az elvárásoknak. A csőhossza 80 centiméter, a magassága 60 centiméter, a kerék 40 centiméter átmérőjű, a súlya pedig 16 kilogramm.

 

- Bár ez az ágyú egy dísztárgy és nem fegyver, azért inkább azt tanácsoltam, lehet, hogy a légi szállítás helyett autóval szerencsésebb volna kivinni Nagy-Britanniába, nehogy a reptéri átvilágítás során kellemetlenségek adódjanak - tette hozzá a férfi.

Az, hogy a különös meglepetés tervét kiötlő ismerős megfogadta-e a tanácsot, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy nála és Gábor ismerősei körében is hatalmas sikere volt az ágyúnak.

 

Nem drukkol az ágyúsoknak, sőt, a focit sem szereti

Győri Gábor lelkesedését, lelkiismeretes munkáját látva azt hihetnénk, hogy ő maga is megszállott futballőrült, sőt, talán éppen az Arsenal drukkere. Ez azonban nem így van, nagyon nem.

- Annyira nem merülök bele a labdarúgásba. Egy-két jó meccset láttam már életemben, de soha nem ülök le azért, hogy focit nézzek - árulta el kérdésünkre az ágyú készítője.

Az 1888-ban alapított angol klub címerében egyébként szinte a kezdetektől jelen vannak az ágyúk, melyek a korábbi székhelyül szolgáló Woolwich város hosszú katonai történetéből erednek. A ma már észak-londoni csapat játékosait 120 év múltán is ágyúsoknak nevezik a szigetországban.

 

 

Forrás: BEOL

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.