FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-12-19

A sokoldalú faipari cég jó hírét a galambok is terjesztik

Gyomaendrődön Európa hírű galambkiállítás volt (november 9-11.). Az egyesület elnöke megalakulása óta Knapcsek Lajos, a Hídknap Faipari Kft. egyik tulajdonosa, ügyvezetője. A vállalkozó szellemű ember egészen fiatalon, mindössze hat megélt év után lett örökre rabja a galambászatnak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Hobbijától, szenvedélyétől azóta sem tudta semmi sem eltántorítani, változatlan kedvvel és energiával tenyészti strasszer galambjait.

 

- Az igazság az, hogy engem megnyugtatnak a galambok - kötötte össze munkáját és hobbiját Knapcsek Lajos, akivel asztalos üzemük irodájában beszélgettünk. - Ha hosszú volt egy nap, ha sok volt az idegeskedés, ha ki akarok kapcsolódni, akkor elmegyek a galambjaim közé. Eltöltök köztük egy-két órát és mind a fejemben, mind a lelkemben helyreáll a világ rendje.

 

- Mióta is foglalkozik galambokkal?

- Ötven éve, hat éves korom óta.

 

- Hogyan jöttek képbe egy kisgyereknél a galambok?

- Volt egy alacsony növésű ember a szomszédunkban, akit én nagyon szerettem, akivel sok időt töltöttünk el együtt, és ő galambász volt. Emlékszem, nagyon szépen beszélt a galambokról, egyszerűen elvarázsolt. Ebből a varázslatból a hétköznapok terhei, megpróbáltatásai sem tudtak visszahozni.

 

- Miért, munkája élete során voltak gondok, megpróbáltatások?

- Mint mindenki életében, az enyémben is voltak jobb és rosszabb évek egyaránt.

- Most egy asztalos üzem tulajdonosa, ügyvezetője. Mióta tölti be azt a posztot?

- A céget Hídvégi László társammal együtt alapítottuk 2001-ben.

 

- Ez volt az első vállalkozása?

- Nem, ez a második olyan vállalkozás, amelyben szerepet vállaltam.

 

- Melyik volt az első?

- A Thermix Építőipari Szövetkezet, amelyik 1992-ben kivált  a Gyomaendrődi Fa- és Építőipari Szövetkezetből.

 

- Ön annál a cégnél dolgozott?

- Igen. Az építőipari szövetkezet jól menő vállalat volt a rendszerváltás előtt, én az építőipari részleg egyik vezetője voltam. A rendszerváltás nálunk is alaposan összekuszálta a szálakat, de mert még azután is jó rendelési állományunk volt, tulajdonképpen nyereségesen tudtunk működni. De egy névnapi bulin történt valami, ami miatt az építőrészlegen dolgozó kollégákkal együtt úgy döntöttünk, hogy kiválunk a nagy szövetkezetből.

 

- Mi történt?

- Jókedvünk volt, iszogattunk, beszélgetünk, az elnökünk meg váltig bizonygatta, hogy kétmillió forint az több, mint nyolcmillió forint. Tulajdonképpen ez volt a vita gyorsította fel a döntést.

- Elég talányosan hangzik ez a tétel. Mit takar?

- Azt bizonygatta nekünk egész este, hogy az asztalos üzem kétmillió forintos nyeresége több, mint az építőipari részleg nyolcmillió forintos nyeresége. Tulajdonképpen ennek az estének a hatására döntöttünk úgy, hogy önállósítjuk magunkat. A részleg dolgozóival, akik valamennyien tulajdonosok lettek, megalakítottuk a Thermix Szövetkezetet.

 

- Önnek mi volt a beosztása abban a szervezetben?

- Én voltam a második ember, főépítésvezető.

 

- Mi lett a sorsa annak a vállalkozásnak?

- Miután eljöttem, tizenöt év működés után tönkrement, felszámolásra került a cég.

 

- Hogyan lett ebből faipari vállalkozás?

- Úgy lett, hogy felszámolásból megvásároltuk a Gyomaendrődi Bútoripari szövetkezet telephelyét és gépparkját.

 

- Ez mikor történt?

- 2001-ben.

 

- Mit vásároltak meg?

- A telep 15000 m2 területű, szilárd burkolatú úttal ellátott, 2500 m2 csarnokkal és 1200 m2 tárolóval rendelkezik.

 

- Mit akartak gyártani?

- Minden érdekelt bennünket, ami fával kapcsolatos lehet. De legjobban a bútorgyártást szerettük volna beindítani. Hamar kiderült azonban, hogy önmagában bútorok gyártásából nem fogunk tudni megélni, ezért komolyan ráálltunk egyedi fa nyílászárók és egyéb faipari termékek gyártására is.

- Hány alkalmazottal kezdtek dolgozni?

- A legelején három asztalosunk és két segédmunkásunk volt, meg itt voltam én, mint vezető és a feleségem, aki az adminisztrációt intézte.

 

- Hogyan alakult ki a cég termelési szerkezete?

- A bútorgyártás munkáink 20-30 százalékát teszi ki, nyílászárók 60-70 százalékban készülnek, és 10 százaléknyi az egyéb faipari munkák elvégzése. Muszáj mindennel foglalkozni.

 

- Ma hány alkalmazottat foglalkoztatnak?

- Jelenleg 38 dolgozónk van, akik alkalmanként kiegészülnek ipari tanulókkal is.

 

- Ha most végigmegyünk az üzemen, milyen késztermékekkel találkozunk?

- Látni fogjuk egy óvoda komplett bútorzatát és nyílászárókat. Ezek készen vannak, elszállításra, beépítésre várnak.

- Hogyan, honnan tudnak megrendelésekhez jutni?

- Kapcsolatok, pályázatok és ajánlások révén keressük a munkát. Vannak már régi bútorkereskedő, bútorgyártó kapcsolataink, akiknek bedolgozunk. Építőipar kapcsolatainkból is igyekszünk a lehető legnagyobb hasznot kihozni, és folyamatosan figyeljük a pályázatokat, melyeket nagyobb mennyiségű nyílászárók, bútorok, egyéb asztalosipari termékek gyártására írnak ki.

 

- A gazdasági válság különösen az építőipart rázta meg. Önök mikor és hogyan vették észre, hogy elindult recesszió?

- Például azon is megéreztük, hogy a raklapgyártók egy idő után nem hozták szárítani a raklapokat. Ugyanis van két nagy, korszerű szárítónk, ahol bérszárítást végeztünk raklapgyártók részére. Először csak ritkultak a szállítmányok, egy idő után már el is maradtak. Nekünk jelentős bevételkiesést jelentett, egyúttal jól jelezte a gazdaság éppen aktuális állapotát is.

 

- Bútormegrendelésekhez hogyan jutnak?

- Kapcsolatok és referenciák útján. Például nagyon jó a viszonyunk egy svájci vállalkozás gyulai gyárával. Ők alapvetően kerti bútorokat gyártanak. Nekik dolgozunk rendszeresen. Másik nagy és rendszeres bútormegrendelőnk egy szegedi kereskedő, aki iskolai és óvodai bútorokkal foglalkozik. Vele idegenként kerültünk kapcsolatba, mert elvállaltuk neki olyan íves ajtók elkészítését, amelyet mások nem. Megcsináltuk, beépítettük a házába, megrendelt nálunk további tizennégy nyílászáró elkészítését is. Aztán mi csináltuk meg a szaunáját és az összes beépített bútorát is. Mire mindennel végeztünk, saját bőrén tapasztalta meg, hogy mire vagyunk képesek. Tőle sok megrendelést kapunk.

 

- Beszéljünk jelentősebb munkákról, referenciákról!

- Nyílászárókat az ország minden területére gyártottunk. Gyomaendrődön kívül Mezőtúrra, Ráckevére, Törökbálintra, Hunyára, Budapestre és még sok helyre. Lakóépületek, egyházi épületek, buszpályaudvar, iskolák, művelődési házak egyedi nyílászáróit gyártottuk le.

- Bútorgyártásra is mondjon néhány példát!

- Békéscsabai Polgármesteri Hivatal tárgyalójának bútorai, okmányirodák pultrendszerei, Erdőkertesre például templomi berendezéseket gyártottunk. Speciális munkáink közé tartoznak műemlék jellegű épületek külső és belső nyílászáróinak legyártásai is. Jászapáti gimnázium, Szentesen a volt megyeháza épületében vagy például az örkényi Pálóczy-kastélyban is dolgoztunk.

 

- Milyen egyéb referenciáik vannak még?

- Csináltunk már faházat, planétert, köztéri virágtartót, lelátó ülőrészt, színpad-dobogót, hulladéktárolót, kerítéselemeket kovácsoltvassal kombinálva.

 

Knapcsek Lajos jól tudja, hogy minden munkát meg kell ragadni, minden munkát kiváló minőségben kell elvégezni, türelmesnek és szerencsésnek is kell lenni ahhoz, hogy az üzem biztonságát jelentő optimális megrendelői állományt létre tudják hozni. Folyamatosan keresik azokat a kapcsolatokat, amelyek alkalmasak lehetnek erre. Az optimális eset nyilván az lenne, ha nagy tömegben kellene azonos bútorokat, nyílászárókat gyártani, konkrét megrendelésre. Viszont, amíg nem akad ilyen típusú munka, minden nap meg kell harcolni a megrendelők kegyeiért. Jelenleg ezzel telnek az ügyvezető hétköznapjai.

Nem csoda tehát, hogy szereti a galambok közelségének békéjét, hogy istápolja, eteti, csinosítja, tenyészti őket, és azt is, hogy kiállításokon is ott lehet velük. Hiszen ott mindig megújul, feltöltődik, új erőre kap.

(A gyomaendrődi galambkiállítás nagyszerűen sikerült, a külföldi vendégek biztosak abban, hogy többször is visszatérnek majd Gyomaendrődre, olyan jól érezték magukat.)

Forrás: Hír6

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.