FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-16

2015. Világkiállítás Milánó - faszerkezet nyert a magyar pavilon ötletpályázaton

Az ExpoMilano2015 magyar pavilonjára kiírt ötletpályázatot Gettó Tamás és dr. Hutter Ákos munkája, "A Malom" nyerte. Az épület főszerkezeti egységei a favázas keretállások, RR fatartók, gyalult deszka födém és külső burkolat, a fa erős megjelenése jellemzik a tervet.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

45 pályamunka érkezett Szőcs Géza kormánybiztos felhívására a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázatra. A szakmai zsűri által a legjobbnak tartott 15 felkerült az expomilano2015.hu honlapra, ahol bárki szavazhatott a tervekre december 23-tól január 14-ig. A zsűri január 15-én döntött a nyertesről és a további helyezettekről.

 

A 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványötleteire meghirdetett pályázat első díját "A Malom" jeligéjű munka nyerte. A tervezők Gettó Tamás és dr. Hutter Ákos.

A Malom részletes pályázatai anyaga a koncepció különböző elemei között részletezi a szerkezeti anyagokat az alábbiak szerint:

"A pavilon alapterülete 955m2 a telek területe 1910m2. A terület teljes hosszában húzódó épület 95m, szélessége a terület fele 10m, magassága 12m. Az épülettel megegyező alapterületű és arányú beépítetlen telekrész övezi az épületet.

Az épület főszerkezeti egységei a favázas keretállások, a pavilon tetőszerkezete, amely esővízgyűjtőként és a visszaforgatott víz medencéjeként funkcionál és alezúduló víz által meghajtott, felső meghajtású malomkerék. A pavilon-csarnokon belül, független szerkezetként áll - ház a házban elv szerint - a külön funkcionális egységként lezárható doboz. Ez az egyszerű felépítés képes hordozni azt a szimbólumrendszert, amely a kiírásban megfogalmazott céloknak megfelel valamint flexibilisen, gazdaságosan használható tereket produkál, melyek kielégítik az épülettel szemben támasztott funkcionális igényeket. Nem utolsó sorban az egyszerű szerkezeti kialakítás a gazdaságos és gyors kivitelezhetőséget biztosítja és hozzájárul az épület magyarországi újra építéséhez.

A pavilon favázas szerkezetű, a helyszínen összeszerelhető előre gyártott, közúton szállítható elemekből áll. A tartószerkezet rétegelt-ragasztott fatartó 200mmX400mm keresztmetszeti méretben, amely elemek az épület keretállásait adják. A ragasztott fa tartószerkezet az asztalosipar hulladékának újrahasznosításával előállított építőanyag. (FATÁJ: Ebben téved a pályázó. Az RR fatartók éppen hogy nem asztalosipari hulladékból, hanem a célnak megfelelően válogatott és minőségben ellenőrzött fűrészáruból készülnek.) A szerkezeti elemek acél szerelvényekkel kapcsolódnak, melyek segítségével a helyszíni összeszerelés gyorsan, egyszerűen elvégezhető. A faanyag felületkezelése biztosítja a szerkezet megfelelő tűzvédelmét és ellenállóságát.

A zárható funkcionális blokk tartószerkezete is rétegelt ragasztott faszerkezet 120mmX120mm keresztmetszeti méretben. A kétszintes blokk födémei fagerendás szerkezettel 200mmX400mm méretben készülnek, fapalló járófelülettel. A kétszintes doboz, amely független szerkezetként áll a pavilon-csarnokban, 20mm vastag fényáteresztő opál felületű polikarbonát homlokzattal készül. A cellás polikarbonát paneleken átszűrődő fény állandó, egyenletes fényviszonyokat biztosít a helyiségekben. A szint-magas homlokzati panelek a födémszerkezethez rögzítettek. A földszinti részen a polikarbonát homlokzat teljes felületen megnyitható és az épület többi részétől függetlenül be is zárható. Ez biztosítja a pavilon differenciáltabb használhatóságát.

A tetőszerkezet kialakításánál meghatározó szempont volt, hogy esővízgyűjtő vízmedenceként is funkcionál és a visszaforgatott vizet is ez a felület vezeti a malomkerékre. A tetőszerkezet elemei is 200mmX400mm-es rétegelt-ragasztott fatartók, melyek közt acél trapézlemezre rögzített teljes felületű, gyalult deszkázat kerül. A deszkázatra újrahasznosított, hegesztéssel toldott gumi vízszigetelő réteg kerül. A tetőszerkezet belső felületének burkolata olajégetett acéllemez, amely a kemence kéménykürtőjének anyagaként jelenik meg a pavilonban.

Az épület malomkerékkel ellentétes részén jelenik meg a fényakna, közepén a "napraforgó" napelem tartószerkezete és a vízvezeték. A tetőmedencére visszaszivattyúzott víz mozgatását a napelem által működtetett szivattyú biztosítja. A fényakna a keretállásokról függesztett faszerkezettel készül, hézag nélkül rakott deszkaburkolattal. A pavilon homlokzati burkolata hézagosan rakott gyalult deszkaburkolat. Az északi homlokzat nyitott, ahol a malomkerék és a lezúduló víz látványa dominál. A homlokzati burkolat a beépítetlen telekrész felé, a földszinti részen teljes hosszban felnyílik, ezzel teremtve kapcsolatot az épületet övező búzamezővel, ami ezáltal "befolyik" a pavilon terébe.

Az épület belső terében a padlófelület döngölt föld. Nem alkalmaztunk padlóburkolatot. A külső és belső tér közötti határ elmosódik. A tetőszerkezet belső felületének kékes-fekete anyaga és a padló fekete felülete közé feszül be a pavilon fa tömbje."

 

 

 

 

 

Milánóban a Világkiállítás 2015. május 1-től október 31-ig lesz nyitva. Tehát mától 470 nap van még a nyitásig. Már 141 kiállítót regisztráltak szervezők.

 

A vásár területe:

Forrás: expomilano2015.hu és expo2015.org

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.