FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-24

Rejtélyes vevő viheti a magyar Praktikert

Ismeretlen hátterű, és off-shore tulajdonban levő cég jelentkezett be a magyar Praktiker cég megvételére. A barkácsáruház láncért korábban versenybe szállt szintén hazai cégcsoport ajánlatára az elmúlt év végéig nem válaszolt a német felszámoló.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Továbbra is kérdéses, de legalábbis bizonytalan a hazai Praktiker sorsa. A csődbe ment német barkácslánc magyar cégét  egy német felszámoló értékesíti - vagy legalábbis ő próbálkozik ezzel.

Új fejlemény, hogy az elmúlt év novemberében ajánlatot tett MPF Holding mellett egy másik magyar vállalkozás is bejelentkezett a cégért. Értesüléseink szerint az Eurogarden Kft. már ajánlatot tett a felszámolónak, de döntés az ügyben egyelőre nincs. A vevő céget bajos elérni, mert honlapján csak egy mobiltelefon és faxszám található, a céginformációs rendszerben található e-mail elérhetőség pedig nem működik - ezért nem tudtunk választ kapni kérdéseinkre a cég vezetőjétől és tulajdonosától sem. A cég adatbázis tanúsága szerint a kiskunlacházai céget egy Camellon Ltd. nevű és a brit Virgin Islandon bejegyzett cég tulajdonolja. Árbevétele 2012-ben 1,7 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye viszont csak 5,3 millió forintot tett ki. A cégbírósági adatok szerint az elmúlt két évben NAV és egyéb végrehajtások is megjelentek cégről tudósító dokumentumokban.

 

Ez a vállalkozást ismerő piaci szereplők szerint nem lehet véletlen, hiszen az Eurogarden és csatolt vállalkozásai több magyarországi áruházláncnak voltak beszállítói - erről az Eurogarden honlapján is találni információt. Az Eurogardenről elterjedt hírek szerint rendkívül nyomott áron szállítottak többek közt a Tesconak és az Auchannak is. A sok bizonytalanságban egyetlen biztos pont az, hogy az Eurogarden egy tucatnyi cégből álló, gyorsan változó összetételű és nevű cégcsoport egyik eleme.

A Mráz László és Tamás érdekkörébe tartozó vállalkozás korábban a Kiskunlacházi Logisztikai Kft.-t és a Kun Kft.-t is birtokolta - jelenleg mindkettő felszámolás alatt áll. A cégcsoporthoz tartozónak tartják az Alföldi Festékgyár Kft.-t, amely a legutóbbi időben Magyar Alföld Festék néven - is - működött. Ez a cég több hazai áruházláncnak szállított festék termékeket meglehetősen alacsony áron. Az általunk megkérdezett piaci szereplők és gyártók szerint olyan olcsón kínálják termékeiket, amelyek még a festék alapanyagainak árát sem fedezik - így nem csoda, ha egy sor multi tőlük vásárolt. (Több, magát megnevezni nem kívánó áruházlánc képviselője a Napi.h-nak elmondta, hogy hónapok óta megpróbálják "kilistázni" az Eurogarden cégeket, de egyszerűen nem tudják követni a céglapítások és megszűnések tempóját. Így megeshet, hogy ideig-óráig most is a beszállítói kör tagja egy, a cégcsoporthoz tartozó vállalkozás.)

A festékhez hasonló helyzet állt elő a szélvédőmosó folyadékkal is. A Mráz-cégek ebben is taroltak korábban, több hazai lánc tőlük vásárolt. Az autóápolási üzletágban érintett gyártók és kereskedők értetlenül nézték, hogy miként szerzi meg előlük a cég a több tízmillió forintos megrendeléseket. Egy, magát megnevezni nem akaró gyártó szerint a festék és ablakmosó üzlet csak a jéghegy csúcsa, mert az Eurogarden cégek virágföldtől elektronikai termékekig szinte mindenben érdekeltek voltak, s a csoport becsült forgalma - ÁFA nélkül természetesen - akár száz milliárdos nagyságrendű is lehetett. Ha ezek a híresztelések igazak, akkor cseppet sem véletlen, hogy üzleti fantáziát látnak egy saját barkácslánc működtetésében és fenntartásában is. Kérdés, hogy a Praktiker felszámolója elfogadja-e a magyarországi láncért általuk felkínált összeget.

 

A cégcsoport

A kiskunlacházai cégcsoport székhelye a cégbírósági adatok szerint a Vasút utca 19-ben található. Ide jegyezték be a Magyar Alföld Kft-t - korábban egy volt az Alföld Festék Kft. De itt működött a Mráz Lászlóhoz köthető Autchem Holding, az Autóshop 2004 Kft. Az Autoshop Plus Kft. is - ezek egyike sem működik, végelszámolás alatt vannak. A Kiskunlacházai Logisztikai Központ Kft. és a Kun Kft. felszámolás alatt áll. Szintén a Vasút utca 19-be jegyezték be az ML Holding céget is. A cégcsoport aktív tagja a Wareco Depo Kft. amelynek szintén Mráz volt a tulajdonosa - jelenleg a Lafford Enterprises LTD. van megjelölve tulajdonosként. A cég 2012-es árbevétele 621 millió forint volt mérleg szerinti eredménye viszont csak 1,3 millióra rúgott.

 

 

Forrás: napi.hu

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.