FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-27

Nagyobb bevétel és eredmény a vadgazdálkodásból

A tavalyi, 2012-13-as vadászati évben a teljes ágazati bevétel 20,3 milliárd forint volt. A vadhúsból származó összeg 5,3 milliárd forintot tett ki, ez utóbbi először haladta meg a külföldi bérvadászatból származó bevételeket.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Az ágazat 1,4 milliárd forintos pozitív egyenlege majdnem kilencszerese a négy évvel ezelőttinek, ami segíti a bizonytalan anyagi helyzetben lévő vadgazdálkodókat. Az elmúlt négy év kormányzati intézkedései között több, vadgazdálkodási ágazatot érintő pozitív változás történt. 

 

A 2009/2010-es vadászati évben az ágazati szereplők 16,4 milliárd forint bevételre tettek szert, és összességében 160 millió forintos pozitív egyenleggel zárták az évet. Akkor a vadhúsból 2,5 milliárd forint bevétel származott. Az ágazati bevétel az azt követő vadászati évben valamivel 17 milliárd forint alatti volt, a nyereség az 500 millió forinthoz közelített, majd a 2011-12-es idényben valamivel kevesebb, mint 19 milliárd forint árbevétel mellett 1,5 milliárd forint nyereséget mutatott fel az ágazat.

A vadhússal kapcsolatos jogszabályi változások érezhetően növelték a felvásárlási árat, aminek következtében sikerült tartósan magasabb árat elérni a gímszarvas, dám, muflon és őz esetében. A vaddisznó felvásárlási ára is nagymértékben emelkedett, ugyanakkor a magyarországi rekordteríték következtében nem maradhatott tartósan a magas ár.

 

Az elmúlt vadászati évben, a korábbi évekhez hasonlóan, a nagyvadállomány létszáma és terítéke tovább nőtt, a hasznosítás meghaladta a 320 ezer darabot. A korábbi évek növekedési tendenciája folytatódott, különösen a vaddisznó létszáma emelkedett intenzíven. A faj már olyan élőhelyeken is megjelent az Alföldön, ahol jelenléte korábban nem volt jellemző. A vaddisznó-hasznosítás a hat évvel ezelőttinek megközelítőleg duplája, mintegy 160 ezer egyed, mégsem torpant meg a növekedés.

Az apróvad állomány helyzete jórészt változatlan, kedvezőtlen státusa állandósulni látszik. A mezei nyúl állományát a 2010-es csapadékos év a várakozásokkal ellentétben nem vetette jelentősen vissza, hasznosítása 110 ezer felett alakult. A fácánhasznosítás főként a tenyésztett szárnyasvadra alapul, a lőtt fácán szezononkénti mennyisége 300-400 ezer között ingadozik, tavaly 320 ezer került terítékre.

 

Az egyszerűbb állam, illetve az adminisztráció csökkentésének jegyében a vadgazdálkodás szempontjából több jogszabályt módosítottak 2013-ban. Így például ma már lehetőség van a vadász orvosi alkalmassági és a gépkocsivezetői jogosítványhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat összevonására. Vadgazdálkodási és vadvédelmi szempontból jelentős eredmény a rendészeti feladatot ellátó személyek vizsgáztatása és eljárási jogkörük bővülése, valamint az, hogy a büntető törvénykönyvben önálló tényállásként jelent meg az orrvadászat, a cselekmény kettőtől három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Tavaly év végén jelent meg a vadászvizsgáról szóló rendelet. A jövőben kötelező tanfolyam előzi meg a vadászvizsgát, hasonló rendszerben, mint amilyen a vezetői engedély megszerzéséhez szükséges. Az intézkedés a szakmai, érdekképviseleti és társadalmi szervezetek, valamint a vadászatra jogosultak és vadászok kérését teljesítette, közel 10 éve folyamatosan visszatérő igényüknek tesz eleget.

Ágazati szempontból kiemelkedő, hogy 2013 áprilisában a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács Csehország, Szlovákia és Magyarország közös rendezésében tartotta 60. jubileumi közgyűlését, amelyen 51 országból összesen 380-an vettek részt.

 

A vadgazdálkodási ágazat területén a munka az idei évben is folytatódik. A szakmabeliek és az érdeklődők a 2014. február 13. és 16. között megrendezendő 21. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításon találkozhatnak, illetve a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014 márciusára tervezett megnyitóján ismerkedhetnek a vadgazdálkodással.

 

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.