FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-01-30

Válasszuk meg 2014-ben is az Európai Év Fáját!

Február 1-én veszi kezdetét a közönségszavazás és ezzel elindul a negyedik alkalommal megrendezett Európai Év Fája verseny. Idén tíz fára és történeteikre lehet szavazni a www.treeoftheyear.org oldalon. E különleges versenybe elsősorban történetük és kevésbé koruk, méretük vagy szépségük miatt kerülnek a versenyző fák.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


A gödöllői vackor is indul az Európai Év Fája versenyen, Fotó: Takács Gábor

A február 28-ig tartó versengés eredményét március 19-én hirdetik ki a szervezők a brüsszeli Európai Parlamentben. Az Európai Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a Tetra Pak szervezi.

 

A versenyben idén tíz fa vesz részt Bulgáriából, Csehországból, Franciaországból, Írországból, Lengyelországból, Magyarországról, Olaszországból, Skóciából, Szlovákiából és Walesből. "A döntőbe jutott fák mind különlegesek: számos helyi és történelmi esemény szemtanújaként a körülöttük élő közösségek részévé váltak, bárcsak ők maguk is mesélni tudnának" - mondta a verseny főszervezője, Andrea Krůpová, a Nadace Partnerství munkatársa. A skóciai Pertshire-ből jelölt tölgyfa például biztosan megemlékezne a lombkoronája alatt komponáló Niel Gow XVIII. századi hegedűművészről, míg a szlovák kremnicai tölgy feltétlenül felidézné a II. József császárral történt találkozását.


A lengyel Będomin tölgyfája csendben követte Józef Wybicki, a lengyel himnusz szerzőjének életét és állítólag a gödöllői vadkörtefa alatt fogalmazta meg Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot. Az ezeréves bolgár szilfa Szliven város tengerszint feletti magasságának helyét jelöli, kortársa, a walesi Wrexham tölgye pedig tanúja volt egy Anglia és Wales közt lezajlott csatának. A zarándokhelyként ismert Fonte Colombo szentélynél álló molyhos tölgy pedig arról híres, hogy Assisi Szent Ferenc is gyakran imádkozott itt.


Az Európai Év Fája versenyben még egy hős fa is szerepel: a csehországi Višňová oltalmazó tölgye ugyanis két embernek adott menedéket a 2010-es árvíz idején. "A ritkaságok kedvelőinek pedig ajánljuk figyelmébe Írország legmagasabb szürke nyárfáját vagy a bretagnei csenevész tölgyet, melynek gyökerei egy galambdúc falába nőttek bele" - sorolja tovább Andra Krůpová. A nemzetközi verseny célja, hogy Európa érdekes fáit bemutatva felhívja a figyelmet azok védelmére, természeti és történelmi jelentőségére.

További információ az Európai Év Fájáról: www.treeoftheyear.org.

Kapcsolat: Sólyom Éva, a magyarországi Év Fája verseny szervezője, Ökotárs Alapítvány, solyom@okotars.hu, +36 1 411 3500

 

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni. Az alapítvány bulgáriai, csehországi, romániai és szlovákiai testvérszervezeteivel az Environmental Partnership Association tagja.

 

Az Európai Év Fája versenyt negyedik alkalommal szervezik meg az Environmental Partnership alapítványok. A verseny szervezésében közreműködik a Cseh Környezetvédelmi Alap, Csehország Környezetvédelmi Minisztériuma, a Tetra Pak és az Európai Földtulajdonosok Szövetsége. Az európai verseny az országos vetélkedőket követi, a kezdeményezés fő célja a közfigyelem ráirányítása a fák fontosságára és a biológiai sokféleség csökkenésére. Az Európai Év Fája verseny bizonyítja, hogy a fák ügye nem ismer határokat, és rajtuk keresztül szélesebb nemzetközi párbeszéd kezdeményezhető.

 

Forrás: Ökotárs Alapítvány

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.