FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-13

Fatolvajok - ez már nem csak tűzifaügy

A Pincehely és Tiszabő környéki falopások gyakorlatáról nyilatkozott a rendőség és az erdészet a Hajnal-táj szerdai adásában.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en


Illusztráció

Az illegális fakivágással milliós károkat okoznak a tolvajok magánszemélyeknek és az erdőgazdaságoknak is. Úgy tűnik, hogy a folyamat megállíthatatlan. Most egy elkövetőt sikerült megtalálni, de ez ritkaságnak számít. Az elmúlt év áprilisában egy egész erdő tűnt el Tiszabő térségében, a komoly értékű tölgyállományt helybeliek vágták ki. A környéken az előző évben történt száz falopás után nyolc elkövetőt tudtak felelősségre vonni.

 

Nagyobb szerencséje volt a paksi rendőröknek, amikor egy pusztahencsei fiatalembert fogtak el, aki fát lopott a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. erdejéből. Huszti Gábor, a Tolna megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Hajnal-táj szerdai adásában elmondta, a paksi rendőrök a helyszíni nyomok alapján egy pusztahencsei házhoz jutottak el, amelynek udvarán frissen vágott fából épült ólakat találtak. A címen lakó 18 éves fiatalember beismerte a lopást, és elmondta, hogy már 2013 őszén is hozott az állami erdőgazdaság területéről fát.

 

Sipos Péter, a Gyulaj Zrt-hez tartozó pincehelyi erdészet erdőművelési és fahasználati műszaki vezetője a Kossuth Rádió műsorában elmondta, az elmúlt tíz-tizenöt évben folyamatosan lopják a területükről a fákat. Ennek következménye, hogy több helyen a 10-15 centiméter átmérőjű fák helyett csak kettő-öt éves sarjakat találni. Hozzátette: a környélbeli tolvajok számára az akác a legértékesebb, más fafajok példányait kevésbé érdeklik őket. A fatolvajok barbár módon vágják ki a fákat, gyakori, hogy térdmagasságig érő csonkokat hagynak maguk után, a fákat egymásra döntögetik.

 

Sipos Péter elmondta, bár a bűnözők sokszor teliholdas éjszakákon mennek lopni - amikor este is jól lehet látni -, a nap bármely más szakában is feltűnhetnek. Ha megzavarja őket valaki, akkor eldobják a fűrészeiket, gyorsan arrébb mennek húsz méterrel, és azt mondják, ők csak sétálgattak, gombát szedtek, a fát pedig valaki más vágta ki korábban.

Az erdészeti munkatárs szerint a tolvajok nagy része alapvetően nem saját otthonának fűtésére lopja a fát, hanem eladásra, amit vagy saját maguk bonyolítanak le vagy orgazdák által. Utóbbiak házhoz mennek az értékesebb, vastagabb tődarabokért, a koronarésszel pedig a tolvaj a kályháját táplálja - tette hozzá a pincehelyi erdészet műszaki vezetője.

 

Kossuth rádió - Hajnal-táj - Fatolvajok riport itt hallgatható meg

 

Forrás: hirado.hu

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.