FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-14

Ősi erdőket megújító erdőgazdasági együttműködés

Megszépült történelmi parkterületeket, az erdők élővilágának egyensúlyát segítő korszerű erdészeti eszközök és eljárások megismertetését, valamint az erdőkért dolgozó állami és magántársaságok határokon átívelő, aktív együttműködését eredményezte a Vadászati és Erdészeti Klaszter innovációs program január 31-én zárult pályázata.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

Az európai uniós forrásokból, az Ipoly Erdő Zrt. vezetésével, magyar és szlovák résztvevőkkel lebonyolított projekt újabb mérföldkő a hazai ökoturizmus feltételrendszerének megteremtésében.

 

A most zárult pályázati programban (HUSK/1001/1.1.2/0022) magyarországi és szlovákiai partnerek, magán- és állami erdészeti gazdálkodók, vadásztársaságok és vadgazdálkodók, kereskedők és termelők, valamint panziók és vadászház-tulajdonosok vettek részt. A Vadászati és Erdészeti Klaszter program új üzleti, tanácsadói és információs szolgáltatást nyújt az egymáshoz közeli földrajzi területen aktív, a fenntartható fejlődés, a kedvezőbb piaci viszonyok, az innováció és munkahelyteremtés érdekében egymással valamilyen formában együttműködni kész vállalkozásoknak. Külön hangsúlyt helyezve az erdő- és vadgazdálkodás, illetve turisztikai innováció regionális megsegítésére.

A projekt első eredményeként magyar és szlovák nyelven is olvasható marketingtanulmányok váltak elérhetővé az erdészeti termékként előállítható, megújuló energiahordozók (pl. biomassza), a vadászat és vadgazdálkodás, illetve az ökoturisztika témaköreiben. Ezekre a dokumentumokra a klaszterben résztvevő vállalkozások és települések a későbbiekben fejlesztési terveik korszerűsítésénél, projektjeik előkészítésénél, illetve támogatási források lehívásánál, területfejlesztési anyagok készítésénél egyaránt megbízható információforrásként támaszkodhatnak majd.

A projekt részeként kialakításra került egy adatbázis és egy információs rendszer is, amelynek segítségével az együttműködésben résztvevők gyorsan hozzájuthatnak a partnereik vállalkozási és fejlesztési tevékenységéhez kapcsolódó lényeges adataihoz.

A pályázati projekt 2012. február 1-én indult, és 2014. január 31-én ért véget. Ez a dátum ugyanakkor csak a jelen pályázat befejezését jelenti, mivel a klaszter, a tevékenységeit segítő tanulmányok felhasználásával gyakorlatilag most kezdi meg tényleges működését.

 

Természeti értékek megőrzése és fejlesztése

A pályázati projekt (HUSK/1101/2.2.1/0354) során kiemelt jelentőséggel bírtak a szlovák és magyar erdőségek természeti értékeinek megőrzéséért és fejlesztéséért végzett, összehangolt munkák. A "Közösen a természetes erdőkért a Börzsöny, a Cserhát és a Selmeci hegységben, és a Korponai síkságon" projekt keretében az erdőszerkezet átalakításával, őshonos fajok telepítésével, valamint a betolakodó fajok visszaszorításával küzdöttek az erdőgazdaságok az élőhelyek helyreállítása és fenntartása érdekében, hogy a természetjárók továbbra is megismerhessék az érintetlen természet szépségeit. Ezt a munkát egészítették ki a természetvédelmi és NATURA 2000 területeken folytatott, természetközeli erdőgazdálkodást segítő technológiafejlesztő beruházások.

 

A "Közösen a védett történelmi parkok felújításáért Palárikovón és Diósjenőn" projekt (HUSK/1101/2.2.1/0355)munkálatai a Palárikovói és Diósjenői védett parkok történelmi területeit érintették. A kivételes adottságokkal, természeti és kulturális értékekkel rendelkező erdőségek az elmúlt évtizedek forráshiánya és a területek esetenkénti más célú hasznosítása miatt elhanyagolt állapotba kerültek. Ezt a problémát is orvosolta a szlovák-magyar határ két oldalán működő állami erdőgazdálkodó cégek szoros együttműködésével végrehajtott felújítási munka.

 

A "Közösen a természeti értékek megőrzéséért a Poµana és a Börzsöny területén" projekt (HUSK/1101/2.2.1/0352) középpontjában a vadgazdálkodás fejlesztése állt, a 21. századi Európában még fellelhető, ősi természeti értéket hordozó erdők védelme érdekében. A természetvédelmi elvárásokkal összhangban zajló, szakszerű vadgondozás két fokozottan védett területen, a Börzsöny, valamint az Ipoly folyón túl elterülő Poµana hegység térségében valósult meg.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt erdőkben 76 etető berendezést, 62 sózót, több mint 4 kilométernyi vadközlekedő folyosót, közel 20 kilométernyi vadösvényt, 15 vizes élőhelyet, 7 vadmegfigyelő magaslest hoztak létre, valamint 62, megfelelő védőtokkal ellátott vadfigyelő kamerát helyeztek ki az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai. Ezeken felül lebontottak több mint 22 kilométernyi régi, vadakra veszélyes erdővédelmi kerítést is. Hasonló beruházások valósultak meg a határ túloldalán is a projekt keretében, ott a Szlovák Köztársasági Erdők állami vállalat (LESY SR) végzett természetközeli vadgazdálkodást segítő fejlesztéseket.

Az idei FEHOVA szakkiállításon egy külön standon is meg lehet ismerni az együttműködés részleteit, sőt akár klaszter taggá is lehet válni! A különleges együttműködés egyébként dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter figyelmét is felkeltette, aki meglátogatta a kiállítóhelyet és találkozott az Ipoly Erdő Zrt. és a Lesy Sr vezetőivel.

Az együttműködéssel kapcsolatos további információk:

www.ipolyerdo.hu/husk

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.