FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-02-17

FEHOVA 2014. február 13-16.

2013. a hazai vadgazdálkodás eredményes éve volt. A 6 milliárd Ft-os éves árbevételű ágazat mintegy 1,5 milliárd Ft körüli eredménnyel zárt. A FEHOVÁ-n a NAK együttműködési megállapodást írt alá partnereivel a vadászat és a szakképzés terén.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

 

Újra nyereségessé vált az elmúlt években a magyar vadgazdálkodás, az ágazat tavalyi eredménye már mintegy 1,5 milliárd forint körüli volt - mondta Fazekas Sándor a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában.

A vidékfejlesztési miniszter szerint a 6 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkező vadgazdálkodás nyereségessé válása a minisztérium által néhány éve megalkotott vadhúsrendeletnek köszönhető.

Az eredmény jó alapot adhat az ágazat fejlődéséhez a következő években, biztosíthatja a foglalkoztatás stabilitását, és segítheti a turizmus fejlesztését, valamint a természeti értékek védelmét is - tette hozzá.

A miniszter jelezte: az elmúlt időszakban több más jogszabály is született, amely megkönnyítette a vadászok, a horgászok, a természetjárók mindennapjait. Ide sorolta az új halászati törvényt, amely horgászbarát rendelkezéseket tartalmaz, és egyszerűsödtek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok is.

Szigorították ugyanakkor az orvvadászatra és halászatra vonatkozó rendelkezéseket, ezek az illegális tevékenységek bekerültek a Büntető törvénykönyvbe. A természetjárás, a lovaglás szintén könnyebbé vált a magyar erdőkben a jogszabályi könnyítések eredményeként.

Fazekas Sándor kérdésre kiemelte: a vadhús forgalmazási szabályait a fogyasztók biztonságának szem előtt tartásával egyszerűsítették. A könnyítések az adminisztratív teendőkre vonatkoztak, így növekedhetett a piaci szereplők köre. A halászati törvényről az MTI kérdésére elmondta: korábban a horgászokra vonatkozóan tartalmazott konkrét előírásokat, a halászoknak inkább elvi irányokat szabott, most pedig a halászatra is konkrét normák és előírások vonatkoznak. A tárcavezető fontosnak tartotta az orvhalászat visszaszorítását.

A miniszter tájékoztatása szerint Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik, 2010. óta 12.500 hektár erőt telepítettek az országban. Ezzel az erdősültség aránya elérte a 21 százalékot.

A megnyitó ünnepségen Fazekas Sándor szólt arról, hogy március végén Hatvanban megnyílik a Széchenyi Zsigmond nevét viselő vadászati múzeum.

A FeHoVa hivatalos megnyitóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV), valamint az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) együttműködési megállapodást kötött.

 

Szakképzési együttműködési megállapodás.

A FEHOVA nyitónapján az állami erdőgazdaságok közös standján, mint házigazda dr. Jung László az MFB ügyvezető igazgatója szólította az aláíró asztalhoz a NAK-ot és szerződő partnereit, mert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hét szervezettel:

- az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével (ÉFOSZ),

- a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével (MAGOSZ),

- a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségével (MOSZ),

- az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE),

- a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségével (MEGOSZ),

- az Országos Magyar Vadászati Védegylettel (OMVV) és

- az Országos Magyar Vadászkamarával (OMVK)

kötött szakképzési együttműködési megállapodást.

Az együttműködő szervezetek a megállapodásban többek között rögzítik a vizsgabizottsági névjegyzékre kerülés javaslattételének módját, és azt, hogy egyeztetnek a szintvizsga-követelményekről, szakértői támogatást nyújtanak a szakmai- és vizsgakövetelmények meghatározásához és átdolgozásához, illetve kölcsönösen megküldik egymásnak szakképzéssel kapcsolatos állásfoglalásaikat, határozataikat.

A mostani aláírás megerősíti és a formális kereteit rögzíti annak a gyakorlatnak, amit a NAK és az érdekképviseletek a szakképzés érdekében ezután is folytatni kívánnak. Az együttműködés kölcsönös előnyöket jelent, hiszen a NAK az érdekképviseletekkel együttműködve hatékonyabban tudja ellátni feladatait, másfelől az együttműködő szervezetek közvetlenebb beleszólást kapnak az őket érintő, szakképzéssel kapcsolatos intézkedésekbe, tehát az eseményeknek nem külső szemlélői, hanem részesei, alakítói lehetnek. A szakma felelősségvállalása a szakemberképzés területén az ő közreműködésükkel válik teljesebbé.

Forrás: VM Sajtó, nak.hu
Fotó: Mőcsényi

Megismételve a tavalyi rekordlátogatói számot, az idén is ötvenezren keresték fel a vasárnap zárult FeHoVa és Budapest Boat Show szakvásárokat a Budapesti Vásárközpontban - közölte a kiállítást szervező Hungexpo Zrt. az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a négynapos 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi kiállításon ebben az évben több mint 240 kiállító mutatkozott be, és nagy sikere volt a kísérő programoknak is.

Közönségsikert aratott az egzotikus országok, a Kárpát-medence és benne Magyarország különleges trófeáinak gyűjteménye, a szarvasbőgő verseny, valamint a solymász és vadászkutya bemutatók. Az idén először volt Ifjúsági Vadászkürt Verseny, második alkalommal választották meg Miss FeHoVá-t, a III. FEHOVA-MEOE Nemzetközi Kutyakiállításon (CAC, CACIB) közel négyezer bírálat után választottak győzteseket.

 

EGERERDŐ Zrt. FB album FEHOVA-ról 61 kép.

Zalaerdő Zrt. FB slbum FEHOVA-ról 21 kép.

Érdekes eszmecsere a bőgőverseny műsorvezetője kapcsán Kondor Imre FB oldalán

KEFAG Zrt. FB album FEHOVA-ról 71 kép.

 

 

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.