FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - nemzedékekre tervezve

FATUDAKOZÓ 5 éves a jelenlegi rendszer - segítünk keresni
Faipari gépek -> Stonewood Kft
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
FORMANCE Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-03-03

Pusztul az Ősfenyves Fenyőfőn

A 2011. óta tartó szárazság és következményei miatt több mint 40 éves fenyveseket kell teljesen kivágni fél év alatt a Bakonyszentlászlói Erdészet területén. A fakitermelések érintik a Fenyőfői Ősfenyves Természetvédelmi Terület 130-150 éves erdőállományait is.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 

A 2011. óta tartó szárazság, valamint a következményeként fellépő gombafertőzés és a szú okozta károk miatt mintegy 4-6 ezer köbméter fát, elsősorban a több mint 40 éve telepített fenyveseket kell teljesen kivágni fél év alatt a Bakonyszentlászlói Erdészet területén.

A fakitermelések érintik a Fenyőfői Ősfenyves Természetvédelmi Terület 130-150 éves erdőállományait is. A fenyőfői homoki ősfenyves Fenyőfő és Bakonyszentlászló között található. Ez a homoki erdeifenyves (Festuco vaginatae-Pinetum sylvestris) növénytársulás egyetlen magyarországi termőhelye.

Kitaibel Pál botanikus 1799-ben valószínűsítette, hogy ez a homoki ősfenyves reliktum növénytársulás, de ezt bizonyítani csak a 20. század végén sikerült. 1954 óta kiemelten védett terület.

A fenyőfői homokvidék a Bakonyalja részeként átmenet a Bakony hegyei és a melegebb kisalföldi tájak közé ékelődő Sokoró között. Jellegzetes síkság: felszínén a relatív szintkülönbség alig húsz méter. A homokon kevés szerves anyagot tartalmazó, felső szintjükön inkább savanyú kémhatású rozsdabarna erdőtalajok alakultak ki. A vastag homoktakaró miatt az erőteljes nyári párologtatás rendszerint úgy lesüllyeszti a talajvíz szintjét, hogy azt már a fák gyökerei sem érik el. A patakok (Hódos-ér, Bánya-ér, Cuha) rendszeresen kiszáradnak. A fenyves azért maradhatott fenn, mert az ilyen talajban annyira kevés a tápanyag, hogy a tölgy és bükk nem él meg rajta. Az erdeifenyves fő természeti értéke, hogy aljnövényzetében együtt nőnek az alföldi homokos, melegebb vidékekre jellemző és a hűvös, nedves hegyi élőhelyeket kedvelő lágyszárúak.

 

 

Már a korábbi évtizedekben is észleltek száradást az erdőgazdálkodók, de olyan mértékű pusztulásra még nem volt példa, mint ami 2013-ban elindult. Legnagyobb mértékben az erdeifenyők kezdtek kiszáradni, ezzel párhuzamosan a feketefenyő is pusztulásnak indult, de már a lombos fafajok is károsodtak. A tömeges kiszáradás miatti "katasztrofális erdőtüzek" megelőzésére is szükség van. Célunk, hogy ahol lehet, őshonos lombos fajokkal cseréljük fel a pusztuló faállományt, s a terület egykori változatosságát visszaállítsuk. A Bakonyszentlászlói Erdészet megkezdte a károk felmérését, és egyeztetéseket kezdett az Erdészeti Hatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel.

A Bakonyerdő Zrt. saját költségén hosszú távú kutatási munkát folytat, hogy feltárja a pusztulás lehetséges közvetlen és közvetett okait, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának szakembereivel is felvette a kapcsolatot. Az Egyetem megkezdte a terület termőhelyi és rovartani, növénykórtani vizsgálatát.

A terület talaj és hidrológiai viszonyainak vizsgálata folyik, amelynek célja annak megállapítása, hogy a talajviszonyok milyen szerepet játszhatnak a pusztulásban.

Az erdővédelmi vizsgálatoknak több részterülete van, melyek célja egyrészt az elpusztult fákon megtalálható károsítók/kórokozók meghatározása, másrészt a területen jelen levő, illetve potenciálisan megjelenő károsító/kórokozó fajok kimutatása, értékelése.

 

 

Mindezek miatt a tájkép jelentősen megváltozik, de később a homokterületekre egykor jellemző, őshonos lombos fafajokkal és homoki gyepekkel tarkított élőhelyet alakítunk ki. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a lakosságot és a turistákat megfelelő információkkal lássuk el, mert ma csak azt látják, hogy nagymértékben pusztulnak az erdők és tavasszal-nyáron is folyik a fakitermelés. A tájkép rövid idő alatt jelentősen meg fog változni, de a korábbihoz hasonló, természetesebb élőhelyet kívánunk kialakítani.

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.